Šest vran

dubna 13, 2018

Šest kriminálníků, obrovská odměna a prakticky neproveditelný úkol. Ne pro každého je ale něco neproveditelného. Kaz Brekker má o sobě tak vysoké mínění, že mu žádný problém není překážkou. Tímto stylem začíná první díl duologie Šest vran od americké spisovatelky Leigh Bardugo, která se proslavila lehce průměrnou fantasy trilogií Griša


Šest vran vychází z universa Griši, odehrává se ale na jiném místě a s jinými hrdiny. Není ani vůbec nutné znát příběh Griši, takže je v závěru jedno, kterou sérii čtenář začne. Co je ale patrné už z prvních kapitol, tak to, že autorčin styl se posunul na úplně jinou a mnohonásobně lepší úroveň. Griša byla pro Bardugo odrazovým můstkem v literárním světě, svůj styl teprve hledala, často sklouzávala do klišé a průměru. V Šesti vranách se podobným problémům naštěstí téměř vyhnula.

Pod názvem Šest vran můžeme najít dosti nesourodou partu lidí - zloděj Kaz, špionka Inej, hazardér Jesper, trestanec Matthias, krásná a smrtonosná Nina nebo Wylan, syn bohatého obchodníka. Pod vedením Kaza dostanou úkol, který se jeví jako nesplnitelný. Jejich motivací je ale pěkná hromada peněz, která by mnohým pomohla z lidského dna. A protože každý z nich disponuje různým talentem nebo dovedností, tak vymyslí šílený a nebezpečný plán. Na jehož konci je čeká buď odměna nebo jistá smrt.

Šest vran se dá rozdělit na dvě části, které se vzájemně prolínají. V té první sledujeme celou partu jak se seznamuje, dává dohromady celý plán nebo třeba cestuje v nehostinném prostředí. Ta druhá část pak zachází do minulosti jednotlivých protagonistů. Celá kniha je totiž vyprávěna z šesti různých pohledů a čtenář tak poznává jednotlivé postavy, jejich osobní cíle nebo proč vlastně dělají to, co dělají. A právě ta druhá část je největší sílou celé knihy. Bardugo totiž představila klasickou šablonu zločinu, kterou můžete najít v knihách i filmech, a svůj největší triumf vložila do svých postav.

Vyprávění jednotlivých hrdinů je opravdu různorodé, protože se jedná o naprosto odlišné jedince, kteří vyrostli a žili v různých sférách společnosti. Není možné se v nich ztrácet a každý má svoje osobní kouzlo. A každý z nich má i zajímavý příběh na pozadí. V průběhu hlavní zápletky autorka odhaluje minulost hlavních hrdinů, významné události, které utvářely jejich charakter. Oproti Griše, kde byli hlavní postavy převážně jednoduché až nudné, tak tady se autorka doslova vyřádila a všechno pěkně a logicky vysvětlila. Její vyprávění je plné popisů i myšlenkových pochodů, stylově se posunula od jednoduchého a nenáročného k hutnému a výživnému textu, který ale o to víc baví.

Příběh Šesti vran není moc originální, ale tím jak ho autorka pojala se z knihy stává kvalitní a zábavné dílo. Není to předvídatelný young adult příběh, kde hrdinům všechno spadne do cesty. Tohle je často drsný a špinavý svět, kde nikdo nic nemá zadarmo. Napětí a akce střídá další napětí a akce, ale ve větší míře. Hrdinové tak nemají moc času si oddechnout. A na romantické zápletky čas taky není, i když tu malé náznaky jsou. Samotné autorčino univerzum provází čtenáře v celé knize. Odhaluje něco málo o magii Griš, představuje nová města, podsvětí i nejrůznější společnosti lidí. 

Šest vran je ve srovnání s Grišou obrovským skokem kupředu. A to tím správným skokem. Není to úplně nejdokonalejší kniha, ale neobsahuje prakticky žádná hluchá místa, žádné nudné pasáže, závěr je sice lehce předvídatelný, ale dobře graduje. Je napínavý, strhující, plný akce a mihnou se i takové ty wau momenty, kdy se občas bojíte toho, co objevíte na další straně. Všechno je to pak obaleno špínou, krví a břitkými dialogy. Tady si nikdo na nic nehraje, tady se podvádí, lže, intrikuje, krade i zabíjí. Zapomeňte proto na Grišu, tohle je svět Šesti vran.

Český název: Šest vran | Originální název: Six of Crows | Autor: Leigh Bardugo | Série: Šest vran 1 Počet stran: 384 | Nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 4,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

1 komentářů

  1. taky jsem cetla a bylo to vyborny... ted uz cekam na druhy dil, dostanu ho na recenzi :-D ja se taaak tesim :-P

    OdpovědětVymazat