S láskou tě nenávidím

dubna 04, 2018

Záporáci vždycky vzbuzovali velkou pozornost. Nejen svými činy, ale často i svým charizmatem, pohledem na svět nebo pokřiveným osudem. Ne každý záporák byl ale vždycky zlý. Svět není černobílý a tak ani záporáci se nerodí s temnými myšlenkami, ani s touhou po ovládnutí světa. Třináct světových autorů proto spojilo síly a svým čtenářům připravili vlastní verze záporáckých příběhů.


S láskou tě nenávidím je antologie, která obsahuje třináct krátkých příběhů. Nejoblíbenější světoví autoři, kteří se ve své tvorbě zaměřují na žánr young adult, sepsali vlastní příběhy a verze z pohledu záporné postavy. Jejich příběhy jsou ale jiné, než jsou běžně známé. Hlavní téma jejich krátkých novel jim zadalo třináct zahraničních booktuberů, kteří se nebáli tradiční představy otočit o tři sta šedesát stupňů.

Českým čtenářům budou určitě povědomá jména jako Marissa Meyer, autorka Měsíčních kronik, Samantha Shannon se svým Kostičasem nebo třeba čím dál více populárnější Victoria Schwab, která se u nás proslavila sériemi Temnější tvář magie nebo Divoká píseň. A pokud patříte mezi čtenáře, kteří hojně hledají knižní inspiraci na populárním youtube, tak vám budou známá i jména zmíněných booktuberů.


Na povídkových knihách je dobré to, že v nich autoři mohou ukázat, jak moc si dokáží pohrát s malým prostorem. Napsat knihu o pěti set stranách tak kolikrát může být lehčí, než povídku na dvacet stran. A v této knize je to určitě patrné, především na kvalitě jednotlivých povídek. Ne o každé se totiž dá s klidným svědomím říci, že je povedená. Každý autor dostal různé zadání, které mohl pojat jak chtěl. Na konci každé povídky je pak vyjádření booktubera, který téma zadal. V těchto krátkých textech pak daný booktuber rozebírá autorovu povídku nebo sám přispěje něčím svým k tématice záporáků. 

Mezi nejpovedenější povídky patří určitě příspěvek Victorie Schwab. U této spisovatelky je v každé knize patrné, jak se její styl vybrušuje a přibírá na kvalitě. Ve svém příběhu postavila do hlavní role samotnou Smrt, která se vydala pro svou novou oběť. Povídka Umíráček v sobě nese správnou dávku melancholie a smutku, kterou pak silně umocní i nejpovedenější booktuberský komentář v podobě dopisu adresovaný Smrti.

Další povedená povídka je i Krev Immuriv, od Renéé Ahdieh. Příběh je jednoduchý, ale co se autorce povedlo je zobrazení svého světa kde vládnou ženy a z mužů jsou pouze poskoci. Nezklamala ani Marissa Meyer, která už ve své sérii Měsíční kroniky ukázala, že je mistryně nejen rozsáhlých příběhů, ale i krátkých povídek. A stejně jako ve své hlavní tvorbě i tady se inspirovala pohádkovým motivem, tentokrát Malou mořskou vílou.

Jména Adam Silvera nebo Andrew Smith budou asi pro většinu neznámá, protože se ani jeden autor zatím nedočkal českého překladu, ale jejich povídky jsou hodně svěží a zábavné. Oba autoři navíc přišli s vlastní podobou záporáka a to v podobě dealerky prodávají paměťové drogy nebo psychopatického teenagera, který zabíjí pomocí svých přání.


Další povídky, které jsou v knize k nalezení, už patří spíše k horšímu průměru. Celkový námět knihy je vybraný správně, ale ne každému se hodil. Většina příběhů se totiž setkává s plytkostí a nevyužitým potenciálem, kdy se autor zaměřuje na jednu určitou věc, ale vůbec nevyvíjí a nepředstaví charakter své záporné postavy. Booktubeři pak se svým tématem a komentářem celému konceptu knihy moc nepomohli. Kromě pár výjimek se jednalo o zbytečné a nudné texty, které se snažily tvářit rádoby vtipně, ale bohužel takové nebyly.

S láskou tě nenávidím je zajímavá sbírka příběhů s povedeným mixem autorů, ale už s méně kvalitním obsahem. Zmíněné povídky jsou opravdu dobré a zasloužily by si delší text, u některých si ale nebudete pamatovat jméno hrdiny chvíli po dočtení a to je chyba. Navíc je občas sporné, zda autor dodržel dané téma a námět, ale to už je hodně subjektivní pohled. Kniha v sobě měla velký potenciál a přišla i s dobrým základem, bohužel se ho ale někteří autoři nedovedli chytit a tuto sbírku tak nejvíce ocení fanoušci jednotlivých autorů.

Český název: S láskou tě nenávidím | Originální název: Because you love to hate me | Autor: Kolektiv autorů Počet stran: 388 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 2,5 - 3/5

You Might Also Like

0 komentářů