Temná věž: Pád Gileadu

února 21, 2018

Směřovalo k tomu prakticky už od začátku, ale od konce minulého dílu bylo jasné, co se ve čtvrtém pokračování komiksové Temné věže bude dít. A bude to temné, drsné a i přes to očekávání to bude smutné. Ale takový byl a bude Rolandův úděl.


Království je v troskách a Rolandova otce čeká finální střetnutí s čarodějem Martenem, který svými temnými kouzly zakalil srdce mnohých. I to Rolandovo, který dobrovolně odchází do vězení čelit všem následkům. Krev na rukou už ale nesmyje nikdy. Čarodějova moc zasahuje hluboko, a tak je opravdu těžké poznat, kdo je zrádce a kdo patří mezi věrné. Pád Gileadu ale vypráví především o pádu samotných pistolníků, o změně světě, o ztrátě těch nejbližších. 

Pád Gileadu je čtvrté pokračování komiksové adaptace slavné fantasy série Temná věž a obsahuje celkem dvě části. Ta první se věnuje samotnému čarodějovi Martenovi. Vracíme se trochu v čase a sledujeme jeho plány, pohnutky i myšlenky. Marten také čtenářům dovoluje nahlédnout do svého temného srdce a vysvětluje vztah k vidoucí kouli nazývané Maerlynův grapefruit.


Druhá a obsáhlejší část pak pokračuje tam, kde skončila Zrada. Obě části se postupem děje spojují a připravují půdu pro nadcházející bitvu, která rozhodne nejen o osudu samotných pistolníků, ale i osudu všech. Příběh je to hodně temný a drsný, krásně mixuje fantasy s westernem a ukazuje děj z více pohledů. Objevují se nejen hlavní hrdinové ale i postavy, které se v předchozích dílech jen mihli. Atmosféra celého komiksu je značně temná a melancholická, umocňuje celou zápletku a dává do popředí emoce plné zoufalství a odhodlání.

Čtvrtý díl této série nese podtitul Pád Gileadu a tím i prozrazuje hlavní zápletku. Panství Gilead spěje ke svému konci a zabránit tomu nejde. Mladého Rolanda tak čeká další velká ztráta a bohužel nebude jen jedna. Stephen King přivedl k životu opravdu výjimečnou postavu, které hází klacky pod nohy na každém kroku. Rolanda ale není snadné zlomit a jeho honba za Temnou věží teprve začíná.


Za zmínku stojí určitě i kresba, kterou má tentokrát na starost Richard Isanove. Světový colorista se specializuje na tradiční černobílé ilustrace a přetváří je do pestrobarevných kompozic, které jsou možné k vidění u sériích točících se okolo Wolverina nebo Daredevila. Svým temným zobrazením v Temné věži se značně snaží napodobit původního výtvarníka Jae Leeho, ale je zde vidět patrný rozdíl především v detailech nebo v zobrazení hlavních postav.

I přes menší nedostatky v kvalitě kresby je Pád Gileadu pořád napínavé čtení, které se nese v duchu velkého čekání. Přetvořit do komiksové podoby Kingovu mistrovskou fantasy sérii není nic jednoduchého a především na scénáři je díl od dílu vidět, jak je více propracovanější. Pád Gileadu je strhující příběh, který rozebírá otázky vraždy a zrady, především je to ale úvodní scéna do blížícího se velkého finále. Bitvy na kopci Jericho.

Český název: Temná věž - Pád Gileadu | Originální název: The Dark Tower, Volume 4 - Fall of Gilead | Autor: Stephen King, Peter David,... Série: Temná věž 4 Počet stran: 208 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů