Živí mrtví - Nový začátek

října 03, 2017

Dostat v životě novou šanci je něco výjimečného. Ne každý má totiž to štěstí začít od úplného začátku. Zahodit minulost a pracovat na nové a lepší budoucnosti. Vytvořit si nové priority, nové cíle. Začít trochu jinak, lépe a s větší intenzitou. Alexandrie se za poslední dva roky změnila. Válka skončila a nepřítel byl poražen. Minulost je sice za dveřmi, ale díky ní se lidé poučili a rozhodli se vybudovat něco, co bude fungovat. Něco, co jim přinese konečně mír a klid. A vypadá to, že Rick a jeho skupina ten mír konečně našli.


Živí mrtví - Nový začátek skrývá ve své názvu dva významy - dva začátky. První je začátek nové dějové linie, nového příběhu odehrávajícího se dva roky po válce s Neganem. A druhý začátek je myšlen jako začátek pro nové čtenáře. Dvaadvacátý díl zombie série je totiž možné číst i tehdy, pokud neznáte předchozí svazky. V příběhu se sice objeví narážky na starší dějové linky a nováčci budou ochuzeni o vývoj některých hlavních postav, ale není to nic, co by čtení ztěžovalo.

Od války s Neganem se změnila spousta věcí. Vytvořily se velké a silné komunity, zavedl se jednoduchý, ale přísný systém, rozdělily se nové role a změnily se i vztahy mezi přeživšími. Někdo dospěl, někdo zestárl. Život se pro Ricka a ostatní stal usedlejší a pomalými krůčky začal připomínat spořádanou civilizaci. Na první pohled tak všechno vypadá dokonale, ale v jádru je to docela jiné. Problémy tu budou, v jakékoliv podobě, už navždy. Tajemství, intriky, závist, podvody nebo lži jsou klasické lidské vlastnosti nebo hodnoty a nezabije je ani tlupa nemrtvých. Nově vybudovaný ráj se tak může sesypat jako domeček z karet. Často tak závisí na lidské odhodlanosti a touze zachovat to, co tak pracně vybudovali.

"Tolik se toho změnilo...a všechno je...o tolik LEPŠÍ. Vzpomínáš, jaký to bylo?"
"Vzpomínám."
"Ježiši, že by to už vážně bylo za náma?"
"Opovaž se to zakřiknout. Zatraceně. Takhle pokoušet osud."


Nový začátek je dílem úvodním a oproti starším částem je po dějové stránce hodně odpočinkový. Robert Kirkman svůj příběh dávkuje pěkně pomalu, buduje správnou atmosféru a nechává čtenáře ukolébat na vlně pohody. V tomto díle je tak ukázáno, co všechno se za poslední dva roky změnilo, kdo se kam posunul, jaké získal postavení nebo pravomoc. Pozornost je pak věnována nejen malé skupince nováčků, která se seznamuje s Alexandrií, ale také Rickovi a Carlovi. V prvním svazku byl Carl malé dítě, v Novém začátku je to dospívající kluk, který se chce osamostatnit a najít něco, čím by přispěl k chodu skupiny. Rick tak kromě vůdcovských povinností musí řešit i povinnosti otcovské a jako správný rodič je pro něj těžké nechat syna jít po vlastních stopách.

"Bejvaly časy, kdy pro mě ten kluk byl...vlastně vším, pro co jsem vůbec žil. A teď mám přijít na to, jak se ho vzdát? Ale i o tom je rodičovství, ne? Nakonec je musíš nechat jít."

Živí mrtví se posouvají dál. Přináší nový příběh, nová úskalí a svým ukončením dávají jasně najevo, že se věci brzo zase změní. A rozhodně to nebude moc příjemná změna. Prozatím si ale můžeme vychutnat komornou, téměř až rodinou atmosféru, mezilidské vztahy, dobře vygradovanou akci a seznámení s novými postavami. A samozřejmě nemůže chybět i všudepřítomné "zlo" v podobě oživlých mrtvol.

"Když je něco tak dobrý, že to snad nemůže bejt pravda...tak většinou není. Něco před náma skrývaj...a my to najdeme."

Český název: Živí mrtví - Nový začátek | Originální název: The Walking dead - A New Beginning | Autor: Robert Kirkman, Charlie Adlard Série: Živí mrtví 22 Počet stran: 136 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů