Divotvůrce

října 04, 2017

Umět dobře hrát karty není umění. Chce to čistou hlavu, pořádnou dávku pozornosti, trochu lsti a mít v kapse schované triky. Nejlépe spoustu triků. V nové young adult fantasy ale nepůjde jen o dobře zamíchané karty. Hlavní roli zde má magie, jeden outsider, ženská od rány a přidrzlá kočkoveverka.

Kellen, jeho sestra i rodiče patří k významnému rodu čarodějů. Než se ale člověk stane mágem a získá své čarodějnické jméno, musí složit zkoušky. Ne každý ale v sobě má magické schopnosti. Takový člověk pak stráví život posluhováním a plněním rozkazů. Jinými slovy, stane se z něj otrok mágů. A tento osud nejspíš čeká právě Kellena, protože jeho magické schopnosti jsou značně omezené. Prakticky nicotné. Proto si Kellen pomáhá nejrůznějšími triky. A to až do chvíle, než mu na to přijdou.

Zdroj obrázku

Divotvůrce je první díl nové young adult fantasy z pera kanadského spisovatele Sebastiena de Castella. Než začal psát, vystřídal velkou řadu povolání od archeologa, hudebníka, ombudsmana až po učitele nebo bojového choreografa. A tak stejně, jak jsou jeho povolání různorodá, tak i v jeho knihách najdete různé mixy. Divotvůrce se díky mágům a kouzlení řadí mezi fantasy, zároveň má v sobě trochu cizokrajnosti, pouťové až kabaretní prostředí a zběsilé tempo vyprávění. Na čtyři sta stranách se toho děje opravdu hodně a autor svým čtenářům postupně odhaluje jednotlivé střípky svého universa, jeho historii, magii i vztahy mezi jednotlivými rody.

Hlavní roli v tomto příběhu má především Kellen, téměř šestnáctiletý kouzelnický učeň. Nemá skoro žádné kamarády a je tak trochu společenský vyvrhel. Kouzla mu téměř nejdou, stěží vyčaruje trochu vzduchu. Svůj nedostatek ale umí hravě vynahradit důvtipem, smyslem pro spravedlnost a hlavně se nebojí podvádět a používat zdravý rozum. A možná je díky tomu doslova magnetem na problémy. Naštěstí se okolo něj ochomýtá rudovlasá tulačka Ferius Parfax, která umí setsakra dobře házet kartami a svou drzostí a nevymáchanou pusou by dokázala urazit i třeba koně.

Divotvůrce ale není zajímavý jen díky postavám. Celé prostředí a svět je skvěle propracované. Autor své universum nevymyslel jen tak, má to promyšlené pěkně do detailů a čtenářům ho servíruje po malých, ale o to víc zajímavých dávkách. Máme tu krvavou historii, velké tajemství, spor mezi rody, magický systém, rebelii, udatné válečníky, psance nebo také chlupaté stvoření, které svou prostořekostí překoná i samotnou Ferius. Castello se v této knize doslova vyžívá ve vykreslování svých postav a dialogy mezi hlavními protagonisty jsou hodně vtipné a úderné.

Mluvit o Divotvůrci ve spojitosti "to tu ještě nebylo" nelze, ale pokud hledáte něco, co oživí stereotyp young adult fantasy knih, tak tam rozhodně patří. Kniha je zajímavá od začátku do konce, je vtipná, je chvílemi i drsná a nemilosrdná a jako jedna z mála nedisponuje brutálními zvraty, ale skvěle propracovaným příběhem a naprosto obyčejným hrdinou. Kellen není dobrý v magii a dost často schytá pořádný výprask, hravě to ale vyvažuje svou vnímavostí a mazaností. A navíc má tu výhodu, že mu pomáhá přerostlá veverka a ženská s doutníčkem.

Český název: Divotvůrce | Originální název: Spellslinger | Autor: Sebastien de Castell Série: Divotvůrce 1 Počet stran: 408 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 4,5/5
Recenzi najdete i na webu Neoluxoru.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ahoj, konečně trochu přínosná recenze. Pořád váhám, jestli pořídit nebo nepořídit, protože těch dramatických knížek plných unikátních hrdinů už jsem přejezená. A až tvoje recenze ukázala něco víc, než ty všechny ostatní. :)

    OdpovědětVymazat