Elantris vs Elantris

září 05, 2017


Máte rádi tvorbu Brandona Sandersona? Pokud ano, tak možná víte, že jedna jeho kniha byla prakticky nesehnatelná. A tím "byla" myslím v minulém čase. Elantris se vyprodalo už před dlouhou dobou a stejně tak dlouho čtenáři prosili o dotisk. I já se ptala. A ne jednou. Naštěstí jsem si Elantris už sehnala, ale ne každý měl takové štěstí. Nakladatelství Talpress nakonec ale Elantris poslalo znovu do tiskárny a to rovnou k desátému výročí knihy. Oproti starému vydání si ale můžete všimnout několik odlišností a pokud vás zajímá jaké, tak je najdete v tomto článku.


Na fotkách vždycky můžete vidět staré vydání nalevo a nové napravo. Přední strana obálky je až na nápis "jubilejní vydání" prakticky totožná. Zadní strana a hřbet jsou už jiné. Osobně se mi větší nápis na hřbetu zamlouvá mnohem více, i když na barevném pozadí trochu splývá. Co ale oceňuji u nového vydání jsou nové mapy. V původním byla pouze jedna, navíc značně jednoduchá a když by jste udělali srovnání jiných fantasy světů, tak byla prostě "obyčejná". Nové vydání má celkově tři nové mapy, které jsou krásně zpracované a detailní.


Kniha je pak rozdělená na několik částí. Staré vydání mělo pouze velký nápis, nové už má i nějakou tu grafiku navíc. Všechny tyhle změny jsou ale jen pro takové detailisty, jako jsem třeba já. To nejzajímavější jsou totiž hlavně vynechané scény a předmluva. Scén navíc není moc (cca 20 stran), ale čtenáře budou zajímat asi nejvíce. Předmluvu si pak vzal na starost Dan Wells

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Pěkné. A konečně samostatná kniha (teď nevím jak je na tom se sehnatelností Vyjednavač) - takže ideální příležitost začít s tímto autorem. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyjednavače jsem sehnala normálně, ale je to už dva roky...
      Jsem zvědavá, jak se ti bude Sanderson líbit.

      Vymazat
  2. Ha, tohle v co nejbližší době objednávám, aby mi to zas nestihli vyprodat. :D A tuším, že Císařova duše nějak s Elantris souvisí, tak jsem na Elantris fakt zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj souvisí, vychází to myslím z toho světa.
      Jsem zvědavá, co pak na knihu řekneš. Já jsem v půlce a zatím spokojenost.

      Vymazat
  3. Elantris je skvelá, konečně ji budu mít doma :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si snad budu muset koupit i tohle druhé vydání! Ty mapy <3 a vynechané scény!

    OdpovědětVymazat