Poušť v plamenech | Alwyn Hamilton

července 23, 2017

Nový úsvit, nová poušť. A taky nový originální příběh o pouštním národu a přidrzlé pistolnici, která se rozhodne vyplnit si dávný sen. Sen o novém životě v jiném městě. Sen o lepším životě...

Prachov je malé městečko. Doslova zapadákov uprostřed odlehlé části pouště. Pistolnice Amání už celé roky sní o tom, jak uteče z domova a střelecká soutěž ji v tom může pomoci. Pomoci k penězům. Během souboje se ale seznámí s podivným cizincem, který se shodou všech náhod stane jejím společníkem na cestě. Není to ale pouť, kterou si Amání vysnila. Na cestě plné písku je pronásledují nejen sultánova armáda, ale i samotné tajemství pouště.


Poušť v plamenech je první díl plánované fantasy trilogie a zároveň debut od kanadské autorky Alwyn Hamiltonové. Autorka svůj příběh zasadila do ne moc častého prostředí pouště a probudila k životu dávné pověsti o ghúlech a džinech. Poušť v plamenech tak svým prostředním, častými honičkami a přestřelkami připomíná klasické westerny, ale díky všudypřítomné magii a neobvyklým schopnostech určitých jedinců dostává kniha punc originality. Navíc se jedná o opravdu svěží a zábavný příběh, který v žánru young adult dosti vyčnívá.

Příběh svižně odsýpá od prvních stran. Autorka svým čtenářům pomalu odkrývá svoje universum, jeho historii, zvyky a tradice. Nechybí téměř žádný klasický prvek western žánru - pistolníci, sudy plné prachu, přepadení ve vlaku, jízda na koních, putování v poušti nebo tajná města. Kniha se řadí mezi young adult literaturu a tím pádem je příběh psaný dosti jednoduchým, ale výpravným jazykem. Vůbec by ale neškodilo, kdyby autorka zašla mnohem dál, do větších detailů a podrobností. Knize by to vůbec neuškodilo, spíše naopak, protože i tak je příběh zajímavý a zábavný zároveň. Dospělejší a i komplikovanější ráz by mohl této sérii otevřít dveře i většímu okruhu čtenářů.


Kromě dobrého příběhu se ale kniha vyznačuje dalším výrazným prvkem a to hlavní hrdinkou. Amání je doslova a do písmene svěží vítr v tomto žánru. Není úplně odlišná než jiné young adult hrdinky, ale převažují u ni ty vlastnosti, které jsou u jiných spíše v pozadí. Amání je především velký živel a v žilách ji koluje divoká krev. Na svůj věk a pohlaví je skvělá pistolnice. Pistole ale nejsou jediné zbraně, které umí ovládat. Tou další je občas nevybíravý a drzý jazyk. A to nejzajímavější na Amání je, že není čistě zásadová, neumí dodržovat sliby a nebojí se myslet jen na sebe. Je prostě tak lidská, jak jen může být. Nebojí se zradit, nebojí se oklamat i okrást. Amání je prostořeká a pro svůj cíl a sen je schopná udělat cokoliv. A když narazí na překážku, bojuje ze všech sil.

Poušť v plamenech je rozhodně velkým letošním překvapením ve fantasy young adult literatuře. Příběh plný akce, napětí a písku zve každého, kdo má zájem objevovat tajemství pouště. A Amání je prostě neotřelá hrdinka, které budete fandit a držet ji palce úplně ve všem. A taky je to hodně návykové.

Český název: Poušť v plamenech | Originální název: Rebel of the Sands | Autor: Alwyn Hamilton Série: Poušť v plamenech 1 Počet stran: 288 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Souhlasím, tahle knížka pro mě byla hodně velkým překvapením! :) Snad se dočkáme i dalších dílů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý díl vyjde v češtině podle všeho na podzim :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem nedávno dočetla a moc se mi líbila :) Vyhlédla jsem si ji už v angličtině protože jí tenkrát byli plné všechny zahraniční knižní blogy :) Jsem ráda, že se dostala i k nám a vážně stojí za to :)

    OdpovědětVymazat