Neobyčejní | Victoria Schwab

dubna 25, 2017

Victor a Eli. Dva vysokoškoláci, samotáři oplývající chytrostí a touhou vyhledávat nebezpečné věci. Každý docela jiný, ale shoda okolností a vášeň pro stejnou věc je dala dohromady. Téma diplomové práce jednoho z nich jim ale dočista změnilo život. Změnilo je fyzicky i duševně. Udělalo z nich nepřátele na život a na smrt.


Po deseti letech ve vězení Victor prchá a se dvěma společníky se snaží najít dávného kamaráda. Chce ho najít a pomstít se. Oplatit mu jeho zradu. Najít jednoho člověka v celé zemi se zdá nemožné, ale Eliho případ to není. Victorův bývalý kamarád totiž za sebou nechává zřetelnou cestu. Cestu dlážděnou mrtvými lidmi. Lidmi, kteří patří mezi NeObyčejné.

Victoria Schwab je v současné době oblíbená autorka knih pro dospívající čtenáře. Českým čtenářům se už představila lehce mysteriozní duologií Archiv, prvním dílem fantasy trilogie Temnější tvář magie a nejnověji paranormální Divokou písní. Kniha NeObyčejní je už více dospělejší příběh. Příběh o superhrdinech, o přátelství a víře.

NeObyčejní je svižný a zajímavý příběh, který díky svému pojetí i příběhu má lehce komiksovou atmosféru. Kniha se skládá ze dvou částí a v obou se prolínají dvě časové roviny, ta současná a převážně minulost před deseti lety. V první části je hlavním vypravěčem Victor, v té druhé se k němu přidá i Eli. Victoria Schwab ve své knize neřeší jen spor mezi dvěma přáteli, ale i otázku toho, co to vlastně znamená být hrdinou a kdy se z člověka stává zločinec. Na první pohled jsou rozdíly jasné, ale nejen v tomto příběhu, ale i ve všeobecném měřítku autorka ukazuje, že ty rozdíly zase tak velké nebudou. Často totiž dosti záleží na víře a pohledu na danou věc.


Victoria Schwab patří mezi autory, kteří v sobě nosí spoustu příběhů. Odlišných příběhů. NeObyčejní je často drsná a nemilosrdná kniha, zároveň je ale i zábavná a vzbuzuje tu správnou pozornost, potřebu otočit další stránku. Hlavní dějová linka se sice odehrává v průběhu pár dní, za to v minulosti se podíváme na významné událostí odehrávající se během několika měsíců. Po dějové stránce je tak kniha, s ohledem na rozsah, nabitá k prasknutí, napínavá a skvěle vygradována do poslední stránky. A na rozdíl od young adult knih, které autorka napsala, se v této knize čtenář dočká i často peprných nebo přisprostlých hlášek. Všechno ale do příběhu krásně pasuje a v samotném závěru potěší jak lehce uzavřený, tak i zároveň otevřený konec.

V knize najdete dva hlavní hrdiny, dvě strany barikády. Victora a Eliho. Díky tomu, že je příběh vyprávěn z obou pohledů a i náhledy do minulosti jsou zachyceny z obou stran, může si čtenář vytvořit dokonalý obrázek obou hrdinů. Jejich charakteristika je detailní a u obou postav lze vidět značný vývoj. Rozdílný vývoj. Victor a Eli v počátku měli stejný cíl, ten se ale rozdělil. Rozdělila je žárlivost, ctižádostivost, uspěchanost ale i vnitřní víra a emoce. Jak Victor, tak i Eli jsou si na jednu stranu velmi podobní, ale na druhou jsou jako den a noc. Oba mají ale své cíle a oba si myslí, že jejich rozhodnutí je to správné. A jejím prostřednictvím autorka rozehrává strhující, lehce filozofující hru o to, co je vlastně dobré a co špatné.

NeObyčejní je kniha, která představuje ve svém žánru svěží vítr. Není úplně originální, ale tím jak  je zpracována a jak dobře napsané jsou hlavní postavy, tak baví od začátku do konce. Je psaná nenáročně, ale kvalitně. Superhrdinský prvek je do knihy vložen přirozeně a i když je od začátku jasné, kdo je ten špatný a kdo dobrý, není to tak úplně jednoznačné. I hrdina může udělat něco špatného a krutého ve prospěch dobra. Victoria Schwab si umí pohrávat jak se svými postavami, tak i se čtenáři. A díky tomu, že její hrdinové nejsou čistě černí a bílí, tím rychleji si získají vaše sympatie.

Český název: NeObyčejní | Originální název: Vicious | Autor: Victoria Schwab Série: NeObyčejní 1 Počet stran: 368 | Nakladatelství: Argo
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Na Neobyčejné se určitě chystám! I když se mi Temnější tvář magie líbila, chyběla mi nějaká pořádná akce, tak doufám (a podle tvé recenze to tak i vypadá), že tentokrát se akce dočkám. :) Jen teda doufám, že Argo bude pokračovat ve vydávání knihy od Schwab, protože jestli se zase dočkám jen prvních dílů, tak už se fakt naštvu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha mě od ní bavila nejvíce a co jsem tak koukala na stránky Arga, druhý díl Magie vyjde v červnu, ale furt to posouvají XD

      Vymazat
    2. No právě, furt to posouvají! A teď ještě uveřejnili oficiální ediční plán na jaro/léto 2017 a tam ten druhý díl není. :/ Tak se začínám trochu bát, jestli to vůbec vydají. Protože jestli ne, tak už si od nich žádnou sérii fakt nezačnu kupovat.
      A jo, co jsem viděla, tak většině lidí se Neobyčejní líbili nejvíce, tak i proto jsem na ni dost zvědavá. :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Kniha mě zatím moc nelákala, kdo ví proč jsem si myslela, že to je komiks :D Ale teď jsem do ní nahlédla v knihkupectví a vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat