Temná věž: Dlouhá cesta domů

března 26, 2017

Pistolníkův život byl a vždycky bude svět plný násilí a smrti. Susan Delgadová, žena, která si získala Rolandovo srdce a nosila ve svém lůnu jejich dítě, byla krutě zavražděna. Roland tak společně se svou ka-tet putuje cestou plnou nebezpečí. On sám je duchem lapen v mystické kouli a jeho dva společníci se ze všech sil snaží udržet náskok před Velkými lovci rakví.


Dlouhá cesta domů se nenese ve znamení dlouhého putování jak napovídá název, právě naopak. Cesta Rolanda, Alaina a Cuthberta je spíše komplikovaná, plná číhající temnoty a melancholie. Roland je uvězněn v kómatu, ve kterém ho drží Maerlynův Grapefruit. V této kouli se ukrývá mnoho tajemství, mnoho temnoty a smrti. Smrt ale číhá i na Rolandovi přátele, kteří se ho snaží dostat zpátky domů do Gileadu. Do cesty se jim ale staví hrozivé překážky, neúnavní pronásledovatelé a zlo. Zlo horší než nejhorší noční můry.

Dlouhá cesta domů je druhým svazkem komiksové verze slavné Temné věže od Stephena Kinga. Fantasy epos Temná věž začala v krátkých povídkách vycházet na konci 70. let a dokončená byla v roce 2003. Od té doby si tento fascinující svět našel sta tisíce čtenářů a velkých obdivovatelů. Dlouhá cesta domů pokračuje přesně tam, kde skončil první svazek, Zrození pistolníka. V době svého vydání v originálním jazyce se stal nejprodávanějším komiksem daného měsíce a potvrdil tím velký zájem čtenářů o tuto formu příběhu.


Příběh se tentokrát ale točí okolo nových událostí. Stejně jako Zrození pistolníka i Dlouhá cesta domů obsahuje příběh známý z knih. Převážná část Dlouhé cesty odhaluje ale naprosto nové skutečnosti, které nenajdete v žádné Kingově knize. Tvůrci komiksu, Peter David a Robin Furthová společně s výtvarníky, posouvají Kingův svět na další úroveň. Ve srovnání s prvním svazkem je tento mnohem více temnější, melancholický, zahalený do roucha smutku. Samotné kresby, které už jen při běžném prolistování vyráží dech svou nádherou, umocňují mrazivou a děsivou atmosféru příběhu do krajnosti.

Po dějové stránce se příběh moc neposune, naopak je pozornost více věnována samotným postavám. Chlapci, kteří se na začátku vydali na cestu, jsou teď naprosto jiní, především Roland. Změnil se. Mladý pistolník má s tímto zlomeným mužem pramálo společného. Jeho utrpení a smutek je ale jen teprve začátek. Začátek dlouhé cesty na jejímž konci čeká mýtická Temná věž. Bonusem navíc je pak vedlejší dějová linie s mladým Sheemiem, který náhodně probudí v Doganu ducha. Tahle vsuvka je svým způsobem zajímavá, ale do příběhu je jakoby násilně vložená.


Celý komiks svým příběhem i grafickým zpracováním hravě míchá western s prvky fantasy. Drsná a melancholická atmosféra je až hmatatelná a autoři zachází až na samotné hranice hororu. Kresby jsou tak často děsivé, zahalené stíny s gotickým nádechem. Vybraní výtvarníci, kteří se na komiksu podíleli, patří ke špičce a tady je to vidět na každé stránce. Celostránkové panely, ve kterých jsou krásně zachyceny každé detaily, a galerie obálek na konci patří mezi ty graficky nejpovedenější části.

Dlouhá cesta domů je skvělým a mrazivým pokračováním komiksové série. Vizuální stránka příběhu je dechberoucí a živá, nový příběh je velkým obohacením celé Kingovi Temné věže. Rozsáhlejší dějovou linku ale nečekejte. I přes to je ale příběh zajímavý a nese v sobě zásadní prvky, které mají vliv na pozdější děj.

Český název: Temná věž - Dlouhá cesta domů | Originální název: The Dark Tower, Volume 2 - The Long Road Home | Autor: Stephen King, Peter David,... Série: Temná věž 2 Počet stran: 160 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5


You Might Also Like

0 komentářů