Griša - Světlo a stíny | Leigh Bardugo

března 12, 2017

Představte si zemi, kde je po většinu času zima a sníh. Lidé žijí už několik let ve válce a kromě armády cvičených vojáků mají k dispozici griši, bytosti disponující zvláštními schopnostmi. Jejich nepřítele ale nelze tak lehko porazit. Vítejte v Ravce, zemi připomínající fantasy verzi Ruska.


Alina vyrůstala v sirotčinci, kde poznala svého nejlepšího kamaráda Mala. Jako každé dítě i ona byla v osmi letech podrobena zkoušce, zda v sobě neukrývá magické schopnosti. Žádné se ale nenašli. O několik let později je jako členka kartografického týmu poslána s vojskem přes Vrásu stínů. Pruh země, bezmoří, které je ukryté v neprostupné tmě a skrývá krvežíznivé Volkry. A když je ohrožen život jejího kamaráda, objeví v sobě Alina skrytou moc. Jako světlonoška, jediná svého druhu a naděje na lepší budoucnost, je pak poslána do sídla griš, aby se naučila své světlo ovládat.

Světlo a stíny je první díl fantasy trilogie Griša od Leigh Bardugo. Ve své knize nám představila svět tak trochu připomínající Rusko a to nejen svým geografickým uspořádáním, ale také společností i jmény některých postav. V tomto světě je každé dítě zkoušeno, zda v sobě neskrývá magii. Tito vyvolení pak patří mezi griši, disponují nejrůznějšími schopnostmi a stejně jako vojáci prochází náročným tréninkem. Nikdo ale nemá tolik síly, ani samotný Temnyj, aby zničil Vrásu stínů. Pak se ale objeví Alina a naděje všech se upne na tuhle nevýraznou dívku bez talentu.


Leigh Bardugo, která je původem z Jeruzalému, přišla s velice zajímavým, docela originálním příběhem, který je poutavý, čtivý a baví od prvních stran. Hned ze začátku nám představí nebezpečí v podobě lidožravých Volker a hodí hlavní hrdinku do světa griš. Na jedné straně tak máte život plný zimy, nouze o jídlo a nedostatečné vojenské síly. A pak jsou tu grišové, kteří si žijí jako králové a královny. Je to docela velký a nepřirozený kontrast. Příběhu by totiž nejvíce slušela drsná a nemilosrdná podoba, která by z fantasy pohádky udělala mrazivou podívanou. Naštěstí tu není nouze o napínavé části, kde se autorka nebojí krutě zbavovat jedné nevinné osoby za druhou.

Jak nepřirozený je Malý palác, tedy obydlí griš, tak stejný je i samotný výcvik Aliny. Alina v sobě nese sílu, kterou nikdy předtím žádná griša neměla. I tak je ale podivuhodné, že to, co se ostatní učí od dětství, tak Alina na to potřebuje pár měsíců. Hlavní hrdinka přitom ze začátku byla o to víc zajímavá, protože byla nevýrazná, ničím výjimečná, prostě obyčejná holka od vedle. Stačilo ale královské bydlení a griša, která umí upravovat vizáž a z vesnické naivní holky je poblázněná naivní holka.


Světlo a stíny v sobě nese velký potenciál, který ale autorka trochu zazdila. Příběh je lehce předvídatelný a celkově celá kniha vyzní jen jako takový úvod. Pozitivem na druhé straně je, že kniha, i přes své nedostatky, dokáže upoutat pozornost a pobavit. Není nouze o pořádnou akci, zradu a trochu i té romantiky. Ale té je tam jen na okraj. Stojí tedy za přečtení? Stojí. I přes všechny výhrady má kniha v sobě lehkou originalitu a vidinu toho, že další díl bude o něco lepší.

Český název: Griša - Světlo a stíny | Originální název: Shadow and Bone | Autor: Leigh Bardugo Série: Griša 1 Počet stran: 312 | Nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Také si myslím, že do toho mohla dát autorka trochu víc. Nevadilo by mi, kdyby byla kniha trochu delší, ale prokreslenější a trochu drsnější.
    Zrovna před chvílí jsem dočetla druhý díl a ten se nese v obdobném duchu. U autorky mi chybí více akce, napětí. Ale na závěrečný díl jsem hodně zvědavá, a také na tu spin-off sérii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na spin-off jsem hodne zvědavá a v této sérii budu určitě pokračovat. I když mám výtky, pořád jsem zvědavá, co bude v dalších dílech.

      Vymazat
  2. Ja z ni byla nadsena. Asi mi to zkratka sedlo (i ta doba, kdy jsem ji cetla). Kazdopadne Six of crows ma byt jeste lepsi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha nebyla špatná, jen nebyla moc originální. Klasická šablona, nelogické části, hrdinka často na propleskání, ale jinak ok :D pokračovat budu.

      Vymazat