Podzimní republika | Brian McClellan

února 05, 2017

Válka pokračuje a poměr sil je nepředvídatelný. V čase, kdy je téměř všechna naděje zapomenuta, se vrací polní maršál Tamás, který byl považován za mrtvého. A přináší s sebou vidinu lepší budoucnosti. Jeho město je ale v rukou vetřelců, jeho syn zmizel a kdo je spojenec a kdo nepřítel, už není poznat. Vzpoura a zrada se staly hybnými silami celé války. Kdo nakonec zvítězí?

Podzimní republika je třetí a závěrečný díl trilogie Prachmistři, kterou má na svědomí Brian McClellan. Pokud hledáte v současné literatuře opravdu dobrý fantasy příběh a máte přečteného Sandersona, Martina nebo třeba Ericsona, rozhodně zkuste tuto trilogii. Stejně jako předchozí díly, i Podzimní republika je čtení velice kvalitní, protkané válečnou tématikou, intrikami, překvapivými zvraty nebo akcí. 


Příběh je stejně jako v minulých dílech vypravován prostřednictvím několika vypravěčů a má těsnou návaznost na druhý díl Krvavé tažení. Polní maršál Tamás se vrací do čela své armády a dočká se nejen nečekané zrady, ale i spojence. Jeho syn Taniel je ale pořád nezvěstný. Mluví se o jeho smrti v rukou samotného boha Kresimíra, ale opak je pravdou. Společně se svou společnicí Ka-poel drží smrtonosného boha v zajetí. A aby byla situace ještě složitější, bude se bojovat na více místech, v hlavním městě Adru.

Sympatičtí hrdinové a dobrý příběh. Pokud chcete mít úspěšnou knihu, tohle jsou body, které musíte mít doladěné na jedničku. Podzimní republika a vlastně i celá trilogie je zasazena do fiktivního světa, kde kromě obyčejných lidí žijí i lidé obdařeni zvláštními magickými schopnostmi. Prachmistři, privilegovaní a další mágové utvářejí celý McClellanův příběh a posouvají ho na jinou úroveň. Jeho magický svět je i přes drobné nedostatky propracovaný, poutavý a zároveň i trochu složitý, ale tím dobrým a zajímavým způsobem. Po dějové stránce je pak Podzimní republika nabitá až k prasknutí. Autor svůj příběh umí dobře vygradovat a nebojí se pořádně zamíchat osudy některých hrdinů. Většina dějových linek, ať už ty hlavní nebo vedlejší, jsou pěkně uzavřeny a samotné finále nepostrádá logiku ani smysl.


Trilogie Prachmistři je jedna z těch fantasy sérií, kde převládají mužští hrdinové. Máme tu polního maršála Tamáse, jeho syna Taniela, vyšetřovatele Adamata. Tři ústřední a nejvýraznější postavy v celém příběhu. Jsou tu ale i další, neméně důležité postavy a to jak muži, tak i ženy. Prachmistři jsou autorovým debutem a už od první knihy je znatelný jeho talent na komplexní charakteristiku svých postav. Každému je věnován dostatek prostoru pro vývoj a posunutí osobnosti. Velkým plusem také je, že hrdinové trilogie nejsou jednoznační. I když bojují za dobro věci, nebojí se intrikovat nebo podvádět. Nebojí se bodnout nepřítele do zad. Některá rozhodnutí se tak zdají příliš krutá nebo nečistá, ale všechno je jen otázkou nutnosti a potřeby ochránit jiné.

Podzimní republika je úctyhodné zakončení vynikající fantasy trilogie. Brian McClellan se ukázal jako velice nadějný a talentovaný spisovatel, který má nejen dobrou představivost, ale i nápady. Jeho příběh nepostrádá originalitu, umí se chytit silného potenciálu a využít ho v jeho prospěch. Magický systém je o to víc zajímavý, protože představil úplně novou skupinu mágů/prachmistrů, kteří mají jasně stanová pravidla. Celá trilogie pak díl od dílu graduje, je více akční, více dramatická, malé boje střídají masivní bitvy. Prachmistři rozhodně patří mezi to kvalitnější čtení, které může současná klasická fantasy literatura nabídnout.

Český název: Podzimní republika | Originální název: The Autumn Republic | Autor: Brian McClellan Série: Prachmistři 3 Počet stran: 566 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 4/5
Děkuji databázi CBDB za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

2 komentářů