Rozkaz zabít | James Dashner

prosince 01, 2016

Trilogie Labyrint nás seznámila s dystopickým světem, kdy je planeta Země zdevastována slunečními erupcemi a lidé šílí a umírají na podivnou nákazu. Odkud se ale tato nákaza vzala? A existuje vůbec lék? Tyto a spoustu dalších otázek měl snad každý čtenář této oblíbené série. James Dashner se proto rozhodl napsat prequel a ukázat jim, kde se pravda ukrývá.
Dřív než Thomas vstoupil do labyrintu...
Dřív než vznikl Zlosin...

Svět už není a nikdy nebude takový, jaký byl. Sluneční erupce přišly nečekaně a zničily téměř všechno živé. Ti, co přežili, musí bojovat o každý den. Každý další den navíc. Není dostatek jídla, není dostatek pomoci. Lidé utíkají a hledají bezpečné místo, kde by mohli žít. Nikdo ale neví, zda na Zemi vůbec takové místo ještě je. A pak se objeví další pohroma. Tentokrát v podobě smrtícího viru.
Rozkaz zabít je prequel neboli nultý díl série Labyrint. Odehrává se třináct let před událostmi v labyrintu. Hlavní účel tohoto příběhu byl zavést čtenáře do počátku velké zkázy a ukázat jim, kdo nebo co mohlo za smrtící nemoc. Každého čtenáře určitě zajímalo, kde měl příběh svůj začátek, jak se všechno událo a proč. Proč byl zbudován labyrint a kdo všechno stál na pozadí všech událostí.

James Dasher patří rozhodně mezi ty autory, kteří vás zaujmou od prvních stran. Píše poutavě a návykově a je vlastně docela jedno, o čem píše. Dokáže své čtenáře připoutat k příběhu a nepustit, dokud jej nedočtou. Kniha Rozkaz zabít by se mohla definovat jako jedna velká honička. Představila nám nové hrdiny a svou pozornost zaměřila především na dospívajícího Marka a vysloužilého veterána Aleca. A tu pozornost dostali opravdu velkou, protože se jim autor věnuje téměř celou knihu.
Je spousta čtenářů, kteří ocení jednu akci za druhou, jednu napínavou a dramatickou scénu vedle druhé. Kniha nám ale slíbila něco jiného. Slíbila odpovědi a těch jsme se dočkali jen velice poskrovnu. Prakticky celý příběh Marka a Alece nám nedal nic nového. Ano, o viru jsme se něco dozvěděli, ale bylo toho málo. Autor měl zajít více do hloubky a nabídnout nám příběh třeba z více úhlů pohledu. Mark a Alec byli docela zajímaví, ale jak by kniha vypadala, kdyby nám nabídla například vyprávění někoho, kdo stál u zrodu samotného Zlosinu. Díky tomu, jak celou knihu autor pojal, vyznívá celá zbytečně a ztrácí se v tisíci dalších knihách na podobné téma.

Rozkaz zabít je především dobrodružný příběh. A dobrodružství znamená putování, objevování a také velké nebezpečí. A toho je tu opravdu hodně, protože téměř na každém kroku číhá někdo, kdo je nemocný a snaží se buď sebe nebo své okolí zabít. V tomhle je Dashner skvělý. Umí skvěle vygradovat děj, do detailů popsat určitou scénu tak, že si ji dokážete hravě představit před očima. Při hlubším rozboru je ale znatelné, že autor sice má dobrý nápad, ale nedokáže ho posunout tím správným směrem.
Série Labyrint začala vynikajícím prvním dílem, ale postupně její kvalita klesla až do roviny průměrných románů, které sice přečtete jedním dechem, ale druhý den nevíte, o čem byly. Rozkaz zabít je prostě jen další knihou z post-apokalyptického světa, kterých najdete v literatuře spoustu a lépe zpracovaných. Kdyby se jednalo jen o krátkou novelku, jen bonus navíc, bylo by to v pořádku, ale jako plnohodnotná kniha tento příběh nefunguje. Potenciál by tu byl, jen by ho ale chtělo zpracovat z úplně jiného úhlu, posunout na jinou rovinu a nebát se klidně i experimentovat. Pro velké fanoušky série Labyrint je kniha určitě nezbytností, pro ostatní jen oddechové čtení na jedno dvě odpoledne.
Český název: Rozkaz zabít | Originální název: The Kill Order | Autor: James Dashner Série: Labyrint 0,5 Počet stran: 336 | Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 2/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Labyrint se mi libil, i kdyz to melo sve ale a ne zrovna malo. Kdyz se na to divam zpetne, neprijde mi to jako super hit. Kazdopadne se to cetlo dobre a jsem rada, ze jsem to prelouskala. Ale tohle doplneni me nejak nelaka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se Labyrint taky líbil, hlavně první díl. Pak to šlo dosti dolů, třetí díl mě dosti zklamal. A o této knize ani nemluvím. XD Možná jsem moc náročná, možná moc rozpitvávám děj, ale mě to, co bylo v této knize, nestačilo. XD

      Vymazat
  2. Čtu to teď. Jsem na straně 27 a jestli to přežvýkám, budu největší borec na světě. Taková zbytečná vata. Chci jen odpovědi na své otázky, kurde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí to za prd, za jeden velký prd.
      Zajímalo by mě, kolik zbytečných knih vyjde, než se něco pořádného dozvíme XD

      Vymazat