Mechanická princezna | Cassandra Clare

prosince 12, 2016

Mračna se stahují a nepřítel si připravuje armádu k poslednímu útoku, který má zničit lovce stínů. Než ale vyšle své mechanické vojsko, potřebuje poslední věc, která jeho smrticí plán dovede do dokonalosti. Unést Tessu Greyovou ale není nic lehkého, protože ji na každém kroku doprovází lovci stínů. A ti jsou pro její záchranu schopni obětovat i život. 

Mechanická princezna je třetí a závěrečný díl trilogie Pekelné stroje od americké autorky Cassandry Clare. Clare je populární díky svému světu lovců stínů do níž je zasazena jak tato série, tak i šestidílné Nástroje smrti. Univerzum lovců stínů je pro Clare zásadní a kromě těchto dvou zmíněných sérií vydala i několik doplňujících knih a v loňském roce vydala první díl úplně nové série.


Mechanická princezna svým dějem navazuje na předchozí díly a postupně odhaluje odpovědi na všechny nevyřešené otázky a události. Opět se jedná o hodně nenáročné čtení, kde převažuje konverzace nad akcí. Celkově v celé trilogii se autorka hodně zaměřila na budování svých charakterů, nahlížení do jejich myšlenek nebo vzájemných vztahů než na samotnou hlavní zápletku. Kniha se tak vyznačuje zdlouhavými popisy, nekonečnými dialogy nebo pitvání vztahu mezi ústřední trojicí.

Samotný příběh týkající se hlavního nepřítele Mortmaina ztratil bohužel celý svůj potenciál. Nejenom v této knize ale v celé sérii dostala jeho linka pozici vedlejšího příběhu. Díky němu se sice rozhýbaly všechny události, ale celý jeho příběh a cestu za pomstou autorka hodila jaksi do pozadí. Kdyby se z trilogie stala jedna kniha, osekaly by se detailní popisy a rozhovory všech protagonistů, omezilo se vypravování z pohledu méně postav, kniha by dostala úplně jiný a zajímavější rozměr. Nedostatkem je i velká absence akce a budování té správné atmosféry. Chystá se válka s mechanickými stroji, pro autorku je ale důležitější, aby spárovala všechny okolo.

Každá kapitola je, jak je zvykem u Cassandry Clare, doplněna výstižným citátem ze světové literatury. Autorka tak často ukazuje na to, že jsou její hrdinové sečtělí a že jim literatura občas pomáhá řešit různá životní dilemata nebo rozhodnutí. V některých kapitolách jsou pak vloženy i korespondence mezi vedoucími představiteli, kde se řeší nejen problém s Mortmainem, ale především postavení žen v tamější době.


Mechanická princezna je velice průměrné ukončení zajímavé trilogie z období viktoriánského Londýna. Vyvrcholení celé knihy a vyřešení té největší záhady je značně uspěchané a nedotažené, autorka si ho odbude jen na pár stranách. Navíc to není ani úctyhodný vrchol celé knihy. V závěru je pak čtenářům naservírován značně zdlouhavý a nudný epilog, který v knize působí nuceně. V tomto dílu se navíc značně odkazuje na původní sérii Nástroje smrti, která se sice odehrává až o mnoho let později, ale je dobré mít načtené alespoň první tři díly.

Cassandra Clare přišla před několika lety s dobrým nápadem, který měl velký potenciál. Vymyslela si svět lovců stínů, který si našel své věrné čtenáře. A jelikož tento svět má pořád své věrné fanoušky, autorka se ho drží zuby nehty. A nejspíš ještě dlouhou dobu bude. Trilogie Pekelné stroje se odehrává ve velice sympatickém prostředí staré Anglie, ale nejde moc do hloubky, aspoň co se týče celého univerza. Čtenáři se dozví něco málo o historii světa lovců, ale to nejspíš nebyl záměr této série. Cassandra Clare se zaměřila hlavně na budování romantické části, kde do detailů zachytila smutný příběh ústřední trojice.

Český název: Mechanická princezna | Originální název: Clockwork Princess | Autor: Cassandra Clare Série: Pekelné stroje 3 Počet stran: 432 | Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Já četla nejdřív Nástroje, takže Pekelné stroje mi přišly jako dobré zpestření, vzhledem k tomu, z jaké je to doby...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nástroje mám taky za sebou, tedy všechny kromě posledního dílu. Ten jsem rozečetla a bohužel mě nebavil, tak snad ho ale někdy dočtu XD

      Vymazat