Společenství růže | Marie Lu

října 29, 2016

Naposledy se dočkala jen zrady, opovržení a vyhoštění. A proto slíbila, že se pomstí. Pomstí se lidem, kteří se ji ujali a přijali jako rodina. Pomstí se inkvizitorům. Pomstí se samotné královně. Všichni, kdo nestojí na její straně, jsou proti ní. A ona si vezme to, co chce. Trůn a moc nade všemi.


Adelina Amouteru, zvaná Bílá vlčice, se společně se svou sestrou vydává na dalekou pouť, na jejíchž cestě chce najít nové vyvolené a nové spojence. Chce vybudovat mocnou armádu, která dokáže svrhnout současnou vládu a zároveň si vybudovat respekt. A aby dosáhla svého, nebojí se Adelina nechat naplno projevit svou moc, založenou na strachu a nenávisti. Její síla roste den ode dne, ale zároveň ji den ode dne více pohlcuje a její temná stránka vytlačuje všechno dobro do prázdna. 

Společenství růže je druhý díl plánové trilogie od americké autorky Marie Lu. Tato fantasy young adult série se odehrává ve smyšleném světě, kde kromě obyčejných smrtelníků žijí i tzv. malfetta. Tedy lidé, které zasáhla horečka krve, přežili a na památku jim zůstali ohavné cejchy. A někteří měli to štěstí nebo také smůlu a získali navíc zvláštní schopnosti. Těmto jedincům se říká mladí vyvolení a jedním z nich je i hlavní hrdinka Adelina. 

Kniha navazuje na poslední události z prvního dílu a zachycuje Adelinu a její sestru na útěku. Příběh díky tomu mění prostředí, čtenář poznává nové město, novou vládkyni a taky především i nové vyvolené. Každý vyvolený má jedinečné schopnosti a autorka pustila uzdu své fantazie dál a představila nám nové a zajímavé charaktery. Celkově se v tomto díle autorka hodně zaměřila na hlubší budování svých hrdinů, vykreslila je do detailů a realisticky podala duševní změnu samotné Adeliny. Z ustrašené holky, která chtěla jen v klidu žít, se kapitolu po kapitole začala stávat chladnokrevná, vypočítavá a smrtonosná hrozba. 


Po dějové stránce kniha ničím nepřekvapí. Plyne si pomalu a cíl tohoto dílu je jasný od prvních stran. Zajímavé je spíše nové prostředí a hlubší nahlédnutí jak do života samotné Adeliny, tak i dalších dvou důležitých postav. Adelinina hrdinka se postupem děje stává bezohlednější a je schopná jít až přes mrtvoly. Proto jsou pro knihu velkým oživením kapitoly, které nejsou z jejího pohledu. Čtenář tak nečte jen o temnotě její duše, rozpolcenosti a zlobě, ale také o naději, víře a oddanosti.

Společenství růže se řadí mezi young adult literaturu. Oproti prvnímu dílu se ale kniha posunula dopředu tím, že romantickou linku odsunula téměř na pozadí a zaměřila se spíše na budování svých charakterů a směřováním je kupředu. U některých je tento vývoj přirozený a nenásilný, u některých to docela překvapí. Dalším rozdílem je i poměrně drastická změna atmosféry. Úvodní díl Mladí vyvolení byl knihou, která se vším čtenáře seznamovala a postupně si budovala svůj příběh. Společenství růže je tak oproti živějšímu a optimističtějšímu prvnímu dílu více temný, často i drastický a otevřeně ukazuje přerod kladné hrdinky na zápornou.

Trilogie Mladí vyvolení patří mezi ty zajímavé fantasy série, které v žánru knih pro dospívající můžete najít. Nedosahuje sice takové kvality a rozsáhlosti jako například knihy Sarah J. Maas, ale rozhodně nepatří mezi hloupé a povrchní příběhy, kde hlavní hrdinka myslí jen na mužský protějšek. Společenství růže je po dějové stránce slabší jak Mladí vyvolení, ale na druhou stranu je v tomto díle patrný velký vývoj hlavních postav, především naprostý obrat ústřední hrdinky. A to se všude v tomto žánru nevidí.

Český název: Společenství Růže | Originální název: The Rose Society | Autor: Marie Lu Série: Mladí vyvolení 2 Počet stran: 368 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 3,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Pěkná recenze :)
    První díl se mi docela dost líbil, tak jsem zvědavá, jak na tom budu s pokračováním :D

    OdpovědětVymazat