Mechanický princ | Cassandra Clare

července 19, 2016

Londýnské podsvětí skrývá mnohé věci. Temné a nebezpečné. Hledání pravdy může být ale mnohem horší. Lovci stínů společně s Tessou, která u nich našla útočiště, musí vynaložit velké úsilí, aby zjistili pravou příčinu Magistrovy osobní války. Nakonec ale objeví víc, než sami chtěli.


Mechanický princ je druhý díl série Pekelné stroje od americké spisovatelky Cassandry Clare. Tato autorka je ve světě známá díky sérii Nástroje smrti a její univerzum o Lovcích stínů je dneska už široce rozsáhlé. Pekelné stroje se odehrávají hluboko v minulosti, v době viktoriánského Londýna a úzce navazují na první díl Mechanický anděl. Znalost předchozího děje je tedy nutností, i když autorka významné události v Mechanickém princi připomíná.

V londýnském institutu našla Tessa nejen nový domov, ale i pomocnou ruku a přátele. Po nedávných událostech musí ale Charlotte, vedoucí institutu, čelit závažným obviněním o nespolehlivosti. Situace se nakonec vyhrotí tak, že celý londýnský spolek dostane přesně dva týdny na dopadení Magistra. Času je to opravdu málo a nikdo ani pořádně neví, kde začít hledat. Po Magistrovi se totiž slehla zem. 

Cassandra Clare je už pověstná svým stylem psaní. Je silně návykový a čtivý. Aspoň tedy pro čtenáře young adult literatury. Clare sice umí poutavě popsat i strojení šatů, v jejím příběhu se ale často setkáváme s klasickými klišé prvky. Asi nejvýraznější je to v milostném trojúhelníku, který tak trochu kopíruje známou trojici z Nástrojů smrti. Celkově se Cassandra Clare nechala hodně ovlivnit svou původní sérií, překvapivě jsou ale Pekelné stroje o něco lepší a vyzrálejší. Velký vliv na tom má i doba a prostředí, kde se příběh odehrává a také to, že tato série není zbytečně natahovaná.

Hlavní zápletka se sice točí kolem pátrání po Magistrovi, větší pozornost je ale věnována ústřední trojici - Tesse, Willovi a Jemovi. Autorka prozradí něco málo z Willovi minulosti a lehce naznačuje i Tessin původ. Největší prostor ale dostane právě milostná zápletka, která na konci knihy pořádně rozhýbe dějem. Postava Tessy už není tak plachá jak v úvodním díle a umí se i pořádně rozjet, a to nejen slovně. Hlavní trojice ale pořád patří mezi osoby sotva dospělé. Žijí sice v době, kde bylo nutností dospět ve velice nízkém věku, občas se ale i u nich projevuje rozmarnost, lehkomyslnost a určitá umanutost. 

Mechanický princ je slušné pokračování trilogie a nedělá ostudu úvodnímu dílu. Stejně jak Mechanický anděl, tak i tady by občas neškodilo proškrtat a zkrátit děj, vynechat zbytečně zdlouhavé popisy a občas i nezajímavé vedlejší linie. Když nad celou knihou totiž zapřemýšlíte, tak se na čtyři sta stranách nic moc nestalo, až závěr knihy se ukázal více akční a dramatičtější.

I přes své nedostatky je Mechanický princ pořád slušné a nenáročné čtení. Má v sobě od každého něco - trochu nadpřirozena, trochu romantiky, trochu akce a napětí. Sem tam se objeví i nějaký vtip. Pro čtenáře, které stále baví svět Lovců stínů je tato kniha doslova povinností. A pro ostatní se jedná o zajímavé zpestření ve volných dnech.

Český název: Mechanický princ | Originální název: Clockwork Prince | Autor: Cassandra Clare Série: Pekelné stroje 2 Počet stran: 400 | Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

0 komentářů