Star Wars - Kenobi | John Jackson Miller

června 15, 2016

Stal se z něho hrdina. Zachránil stovky a stovky bytostí z celé galaxie a bojoval o mír a spravedlnost. Stál na straně světla a jeho jméno se stalo legendou. Hrdina klonových válek. Pak se ale všechno změnilo a vesmír ovládla temnota. Impérium v čele s temným pánem ze Sithu a jeho mocným učedníkem v černém brnění. Než ale upadne všechno do prázdnoty, čeká Obi-Wana poslední úkol. Ochránit malého chlapce. Poslední naději na lepší budoucnost galaxie.


Tatooine je planeta sucha. Nekonečná poušť a neutuchající žízeň. Skupina farmářů žije své životy v osamění, odtržení od reality civilizovaného vesmíru. Jedinými problémy je pro ně dostatek vody a neustálé boje s pouštními lidmi. A tento jejich uzavřený svět naruší příchod cizince z vesmíru. Muže tající svou minulost i důvod svého pobytu na tomto zaprášeném konci světa.

Příběh z pera Johna Jacksona Millera vypráví o dobrodružství jedné z nejslavnějších a nejoblíbenějších postav z universa Star Wars - Obi-Wana Kenobiho. Odehrává se na pouštní planetě Tatooine a to krátkou dobu po událostech z třetí filmové epizody - Pomsty Sithů. Příběhů o tom, jaká dobrodružství Kenobi na Tatooinu zažil, vyšlo hned několik. Při tvorbě této knihy Miller hojně čerpal právě z těchto zdrojů a svůj příběh zasadil tak, aby dokonal zapadl do daného období.

Tato kniha by se spíše než sci-fi dala označit jako western a to je u příběhů z tohoto světa velice ojedinělé. Děj se odehrává na velice nehostinném místě plném špíny a drsného života. Farmáři nejsou jen obyčejní a prostí lidé, ale jsou to bytosti nucené za svoje živobytí bojovat a to jak s přírodou samotnou, tak i s místním obyvatelstvem. Kniha je tak plná neohrožených bojovníků, můžu i žen, mladých i starých, kteří se ohánějí pistolemi a jezdí na zvířatech. Kenobiho příběh je tak obohacen o několik přestřelek, divokých honiček a i svérázných postav.

Samotný Obi-Wan Kenobi, který tu už vystupuje pod svým druhým jménem Ben, je pak zobrazován jako postava cizince, který toho o sobě moc nepoví. Nese si okolo sebe auru tajemna i skrytého nebezpečí. Zároveň ale v místní skupince farmářů vzbuzuje u některých postav důvěru a respekt. Ben se snaží nejen zapadnout, ale hlavně se stát neviditelným společníkem. Ve své mysli a v průběhu meditace se často obrací na svého zesnulého mistra a řeší nejen dění na planetě, ale i události vedoucí ke zkáze jeho učně. Výčitky, smutek, snaha zapomenout nebo vidina lepší budoucnosti. Tyhle a další myšlenky se Benovi honí hlavou po celou dobu.

Příběh je od začátku velice čtivý, poutavý a zajímavým způsobem seznamuje čtenáře dopodrobna se životem na drsné planetě. Střídají se pasáže klidné s těmi akčními a vše je dokonale dokresleno tou správnou atmosférou připomínající staré westernové filmy. Velkým zpestřením jsou pak různé narážky nebo zmínky o postavách z filmové nebo komiksové série. O Benovi samotném tu nenajdete nic nového, jedná se spíše jen o krátkou epizodu z jeho (ne)dobrovolného vyhnanství.

Knize není moc co vytknout. Postavy jsou nejen sympatické, ale především živé a uvěřitelné. A i příběh si vede velice dobře. Benův pohled tu najdete jen minimálně, většinou na konci kapitol a do pozornosti se dostávají spíše noví a zajímaví hrdinové. Autorovi se ale především povedlo do detailů, i se vší surovostí, vykreslit tamní život, zvyky a boj o lidskou nezávislost. Kenobi se rozhodně řadí mezi ty kvalitní a povedené romány, které můžete v tomto universu najít.

Český název: Star Wars - Kenobi | Originální název: Star Wars - Kenobi | Autor: John Jackson Miller Série: Star Wars Legends Počet stran: 400 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 4,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Star Wars knihu jsem zatím nečetla. Ani jednu. Mám k nim docela nedůvěru - stejné to mám u knížek ze světa Warcraft, například. Tohle ale vypadá dobře :) Western sice není úplně můj žánr, ale vlastně...proč to nezkusit :) Díky za zajímavý tip, po téhle knize by mě jinak totiž asi ani nenapadlo se poohlížet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Star Wars jsem jako knihy videla uz nekolikrat. Myslim, ze i v Levne knize se ukazaly. Ale v tomhle pripade jsem obrovsky fanda puvodnich filmu, knihy by u me asi neuspely :-D

    OdpovědětVymazat