Star Wars - Nová naděje | George Lucas

února 14, 2016

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii na pouštní planetě Tatooine žil chlapec se svým strýcem a tetou. A shoda podivných okolností mu do cesty přivedla dva zajímavé společníky. Protokolárního droida C3PO a malého R2D2. A právě díky nim se Lukův život navždy změní. A nejen jeho život, ale i celá galaxie.


Star Wars - Nová naděje je bezesporu příběh, který změnil nejen život samotného hlavního představitele, ale změnil i celý svět. Je to příběh, který je vlastně začátek jedné velké historické etapy. Příběh, který změnil všechno. Díky jednomu nápadu v hlavě mladého muže vznikl jeden z největších kultů na světě. George Lucas asi tehdy netušil, co svým filmem způsobí, jak moc změní filmovou historii a vlastně i co jeho příběh udělá s životy normálních lidí. Od té doby, od roku 1977, už svět nikdy nebyl takový, jaký býval.

Luke Skywalker žije celý život na Tatooine a pomáhá svému strýci na farmě. Dorostl už ale do věku, kdy většina jeho přátel odešla a našla své štěstí někde jinde. I on sám by rád opustil toto místo pohlcené v poušti a naplnil své sny plné dobrodružství. Jeho strýc ho ale od zápisu na Akademii odrazuje, protože podle něj bude farma tuto sezónu potřebovat každou pomocnou ruku. Z toho důvodu zakoupí i dva nové pomocné droidy. Nešťastný Luke pak při čištění objeví v jednom droidovi zprávu od neznámé cizinky, která hledá Obi - Wana Kenobiho. Luke nikoho takového nezná, ale starý Ben Kenobi by možná mohl.



Nová naděje je úvodním dílem v rozsáhlé sérii. V pořadí se ale jedná o čtvrtý díl. Autor samotného filmu i tohoto knižního zpracování George Lucas se zajímavým způsobem rozhodl svou vesmírnou pohádku vyprávět od poloviny. Hodit všechny doprostřed něčeho a postupně odvyprávět složitou a těžkou cestu rodiny Skywalkerových. Protože tohle není příběh jednoho Impéria nebo celé galaxie. Tohle je životní příběh jedné rodiny, která svými impulzy, svým postojem a rozhodováním dokázala ovlivnit celý známý svět.

Celá kniha je vlastně jakýsi přepis filmové předlohy nebo scénáře. Jelikož je autorem samotný tvůrce, najdete v knize zakomponované i pár maličkostí nebo scén navíc, které se do filmu nevlezli nebo bylo asi složité je zachytit. Je to ale pořád ten příběh, který všichni znají. Kniha se čte velmi lehce a rychle, střídají se různé pohledy nebo i místa dění. V centru pozornosti je ale především postava Luka, který se rozhodne zachránit princeznu v nesnázích a na své cestě najde to, co mu v životě podvědomě chybělo. Jeho osud byl totiž daný už před jeho narozením.


Vesmírné bitvy, pořádné střílečky, krásná princezna, arogantní pašerák nebo elegantní zbraně v podobě světelných mečů. Bitva dobra se zlem. A hlavně také jeden z nejvíce oblíbených a charismatických záporáků, jaký kdy byl vymyšlen. Star Wars nejsou tak oblíbené, tak kultovní pro nic za nic. Ten příběh má své kouzlo a je pro mnohé i návykový.

Nová naděje byla začátek (prostředek) velkého příběhu a pokračuje dál i po tolika letech. A tohle malé ohlédnutí za minulostí není na škodu. Znovu se začíst do prvotních stránek, znovu objevovat nové světy a znovu bojovat na straně dobra nebo zla. Ten příběh je zábavný, plný hrdinů a antihrdinů, plný naděje. A je jedno, v jakém věku ho objevíte.

Český název: Star Wars - Nová naděje | Originální název: Star Wars: New Hope | Autor: George Lucas Série: Star Wars 2 Počet stran: 288 | Nakladatelství: CPress
Hodnocení: 5/5

Děkuji Albatros Media za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Parádní recenze! :) Knihu jsem ještě nečetla, bohužel to není můj žánr.

    OdpovědětVymazat