Žena s dranžírákem | Daniela Mičanová

ledna 19, 2016

Jídlo. Bez něj by jsme nebyli. Jídlo je jednou z nejdůležitějších věcí, které člověk potřebuje k životu. Povětšinou bylo jídlo v knihách spojováno s básněmi, ale tentokrát se budete moci začíst do několika zajímavých povídek. V knize Žena s dranžírákem totiž dostalo hlavní roli.


Třicet je pěkné číslo a právě tolik najdete v knize i povídek. Tyto krátké příběhy jsou nejrůznějších žánrů přes horor po vtipnou romanci. Kuchařka Daniela Mičanová se ve svých příbězích nebojí zatoulat do vesnických luhů a hajů nebo okusit i krásu přímořské krajiny. Kniha je pak o to zajímavější, když vedle původních autorčiných povídek najdete i inspiraci v jiných, světově známých. Můžete tak okusit rajskou polévku s Čachtickou paní, navštívit Addamsovu rodinu nebo zajít na snídani s Fantomem opery.

Kromě zajímavých povídek najdete v knize i bonus navíc. Recepty! Ke každé povídce jeden, který se tématicky hodí k danému tématu. Autorka v knize vždycky ke každému receptu píše, odkud ho zná nebo jak často ho doma vaří. Následuje pak strukturovaný seznam věcí a jasný postup na dané jídlo. Třicet receptů je pak velkým mixem, kde vedle typických českých jídel najdete třeba i italskou kuchyni. Na svou chuť si přijdou jak milovníci masa, tak i vegetariáni.


Jako začínajícího vegetariána mě zaujali především recepty s velkou porcí zeleniny. Osobně jsem tak vyzkoušela 3 recepty a to krémovou hráškovou polévku, dýňovou polévku a koláčky z listového těsta se špenátem. Všechny tři recepty byli velice jednoduché na přípravu, postup byl jasný, stručný a pro příležitostného kuchaře srozumitelný. Ale hlavně bylo výsledné jídlo velice dobré.

Žena s dranžírákem je velice pohodové a odpočinkové čtení. Najdete v něm trochu humoru, nadsázky, ale i tajemna až hororu. Kniha určitě zaujme velkou škálu čtenářů, ale nejvíce si čtení určitě užijí milovníci dobrého jídla a pití. Protože proč si nepřečíst o tom, jak ďábelsky nebezpečná může být třeba čokoláda?

Český název: Žena s dranžírákem | Autor: Daniela Mičanová Počet stran: 200 | Nakladatelství: Epocha
Hodnocení: 3/5

Velké poděkování patří nakladatelství Epocha za poskytnutí knihy k recenzi.


Zaujala vás tato kniha a ještě ji doma nemáte? Tak proč si nezajít na autogramiádu? Knihu si pořídíte tam a rovnou si ji můžete nechat podepsat samotnou autorkou. Nakladatelství Epocha pořádá 28. ledna 2016 v 17 hodin v Paláci knih Luxor v Praze autogramiádu s Danielou Mičanovou a jako host se představí česká herečka Martha Issová. Kromě toho vás bude čekat i zajímavá soutěž. 

You Might Also Like

0 komentářů