Star Wars - Pašerákova zkouška | Greg Rucka

ledna 15, 2016

Hvězda Smrti byla zničena. Han Solo a Chewbacca chtějí za svou odměnu vykoupit vlastní krky z dluhů a dál pokračovat ve svém pašeráckém řemeslu. Povstalecká Aliance v čele s princeznou Leiou pro ně ale má další úkol. Hanova slabost pro pěknou princeznu a Chewbaccův smysl pro spravedlnost tak zapříčiní, že se vydají na záchranou misi.


Pašerákova zkouška se společně s dalšími dvěma romány Zbraň rytíře Jedi a Pohyblivý cíl řadí mezi tzv. Cestu k epizodě VII. Jsou to krátké novely, které se odehrávají chvíli po čtvrté epizodě a lehce v sobě ukrývají narážky na nový film. V každé z nich je pozornost věnována jedné z ústřední trojice hrdinů. Zbraň rytíře Jedi vyprávěla příhodu z počátečního výcviku Luka Skywalkera, Pohyblivý cíl zachycuje putování princezny Lei a Pašerákova zkouška zavádí své čtenáře na záchranu povstaleckého agenta. 

Hlavní dějová linie je velmi jednoduchá. Han a Chewbacca se vydají zachránit povstaleckého agenta. Neobejde se to ale bez překážek, protože nejen, že je na jejich hlavu vypsaná odměna a Jabbovy lovci lidí jsou ve střehu, tak téměř všude je možné narazit na Impérium. V tomto případě v podobě velmi nemilosrdné a kruté velitelky Beck. Stejně jako ve Zbrani rytíři Jedi, tak i tento příběh vypráví starší verze hlavního hrdiny, tedy Hana Sola. 

Pašerákova zkouška je hodně nadlehčené čtení. Není nutné v něm hledat hlubší význam. Slouží především jako slušná propagace nového filmu a představí nám jednoho nového hrdinu, který se objeví i ve zmíněném filmu. Hledaný povstalecký agent Caluan Ematt to v budoucnu dotáhne nejen na poručíka, ale stane se blízkým přítelem princezny Lei.

Pro naprosté neznalce SW světa je tato kniha spíše nevhodná, jedná se totiž především o fanouškovskou záležitost. Příběh je ale velmi čtivý a psaný stylem, který osloví hlavně mladší čtenáře. Jako výrazný doplněk pak slouží krásné téměř černobílé ilustrace Chewbaccy, Hana nebo Millenium Falcona.

Český název: Star Wars - Pašerákova zkouška | Originální název: Star Wars - Smuggler's Run | Autor: Greg Rucka Série: Star Wars Počet stran: 168 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Ahoj, chci se zeptat, zda nevis jestli nekde neexistuje ucelenejsi seznam, kde jsou vsechny knihy s tematikou star wars serazeny chronologicky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, osobně čerpán tady z tohoto seznamu https://www.goodreads.com/series/89929-star-wars-legends
      a možná budu psát i nějaký ten článek k tomu :)

      Vymazat