Všechny malé zázraky | Jennifer Niven

října 21, 2015

Potkali se na divném místě. Na římse zvonice. Zachránil on ji nebo ona ho? Violet před pár měsíci ztratila sestru. Zabila se při automobilového nehodě. Violet přežila, ale od té doby v sobě všechno dusí. Bolest, smutek, vinu i strach. Finchovi zase ve škole přezdívají Magor. Je totiž divný. Výbušný, energetický, občas se pere, běhá jako splašený. Je drzý, neukázněný a často na lidi jen tak pokřikuje. A pořád přemýšlí nad smrtí.


Všechny malé zázraky je první young adult knihou, kterou Jennifer Niven napsala. Na svém kontě má už ale spoustu knih, většinu ale pro dospělé čtenáře. Tato kniha ale není jedinečná jen v tom, že je pro dospívající čtenáře. Jennifer Niven v ní zachycuje kus svého vlastního života a její první lásku, která spáchala sebevraždu. A to je také hlavním tématem celé knihy. 

Otázky smrti se už řešily ve spoustě knih. Existuje hodně příběhů, kde autoři řeší, jak se člověk musí vypořádat se ztrátou blízkého člověka. Vždycky je to těžké. Lidé upadají do smutku, straní se svých kamarádů a rodiny, nemluví, nejí, ztratí zájem o všechno okolo sebe. Utápí se ve své vlastní hlavě. Trpí nejrůznějším stádiem deprese. I když uběhlo několik měsíců, stále nemůže Violet zapomenout na onu noc, kdy ztratila svou sestru. Pořád to má před očima. Ona přežila. A Eleanor takovou šanci nedostala. Svou vůli proto upíná na budoucnost, až skončí maturita a ona půjde dál. 

Finch má docela jiný problém. O kterém sám ani pořádně neví, nebo radši nechce vědět. Stejně jak on, tak i jeho rodina, si nechtějí přiznat, že za jeho chováním stojí něco jiného. Všechno to špatné, jeho nestálé a impulsivní jednání, agrese či nečekaná zhroucení nebo myšlenky o smrti. To všechno se dá shrnout do dvou slov. Bipolární porucha. Duševní nemoc, která se projevuje těžkou depresí a střídavou mánií. 


V knize se střídají dva pohledy. Jelikož se jedná o dvě naprosto odlišné postavy s odlišným problémem, je tento způsob pro čtenáře mnohem stravitelnější. Můžeme tak vidět co se honí hlavou Violet, když vzpomíná na svou sestru, dostává panickou hrůzu z jízdy automobilem nebo nachází oporu v člověku, který je celé škole pro smích. Naproti tomu je postava Finche velmi pozoruhodná. Je totiž velmi komplikovaná, jako sama nemoc. Jeho myšlenky jsou jak jízda na horské dráze, stejně jako jeho chování. Jednou si hraje na Finche z minulých let, druhý den je pak Finch drsňák. A pak je tu doba, kdy nedokáže spát a je pohlcen vlastními myšlenkami o smrti.

Tuhle věc nemůžu říct: Chci zůstat naživu. Důvod proč to nemůžu říct, je v té tlusté složce před ním, i když tomu asi nevěří. A je tu ještě něco, čemu by nikdy neuvěřil - bojuju s tím, abych zůstal na tomhle podělaným, všivým světě. Stát na římse zvonice není o umírání. Je to o tom mít věci pod kontrolou. Je to o tom už nikdy znovu neusnout.  

Všechny malé zázraky je velmi čtivá kniha o těžkých tématech. Prostřednictvím hlavních postav chtěla autorka poukázat na problém dnešní doby, kdy se lidé radši uzavírají sami do sebe. Nesvěřují se, bojí se přiznat si "ten" problém nebo navázat kontakt s druhou osobou. A pak je tu ta otázka sebevražd. Protože když si někdo vezme vlastní život, lidé na něj pohlíží úplně jinak, než kdyby zemřel třeba při dopravní nehodě. Bylo to totiž jeho vlastní rozhodnutí, odejít. 

Dívka s tlustým černým copem a brýlemi říká: "Moje sestra umřela na leukémii a měli byste vidět ty květiny a projevy účasti." Zvedne zápěstí a i přes stůl můžu vidět jizvy. "Ale když jsem málem umřela já, nikdo mi neposlal žádné květiny, nikdo neuspořádal hostinu. Byla jsem sobecká a bláznivá, když jsem si chtěla vzít život, zatímco moje sestra o něj přišla nedobrovolně."

V řadě young adult knih, zabývajících se vážným tématem, budou Všechny malé zázraky lehce vyčnívat. A to díky hlavnímu tématu. Kniha je kromě toho psaná lehce a velmi čtivě. Celý příběh je ale dosti předvídatelný a romantická linka mezi hlavními hrdiny je občas nudná. Naštěstí to autorka vynahradila realistickým vykreslením Finche i Violet. I přes tyto menší nedostatky má tato kniha v sobě to, co by měli mít takové příběhy. Nutnost k zamyšlení.

Český název: Všechny malé zázraky | Originální název: All the Bright Places | Autor: Jennifer Niven Počet stran: 360 Nakladatelství: Yoli Žánr: Young adult, Romance, Mental Illnes
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Knihu mám doma a neustále mě překvapuje, jak se my dvě shodnem v četbě. Smrtnou zimu jsem si totiž pořídila také:). Jinak, tuto knihu jsem měla vyhlédnutou už dříve a děsně jsem se na nit těšila. Teď už ji mám na poličce ale její přečtení neustále odkládám. Asi se bojím, co to bude. Téma bipolární poruchy a smrti zní dost zajímavě, jsem zvědavá, jestli se díky této knize něco bližšího dozvím. Uvidíme:)

    OdpovědětVymazat