Recenze: Stopařův průvodce galaxií (Audio)

července 05, 2015

Planeta Země stojí před totálním vyhlazením. Stojí totiž v cestě plánované mezigalaktické dálnice a proto je odsouzena k zániku. Tedy k demolici. Pozemšťan Arthur ale řeší úplně jinou záležitost. Leží před svým domem a snaží se zastavit buldozery, kteří se rozhodli smést jeho dům se zemí. Než k tomu ale dojde, vezme ho jeho kámoš Ford Prefect na pivo a vyloží mu na stůl "karty". Ford Prefekt totiž není obyčejný chlápek a nezaměstnaný herec, ale mezihvězdný stopař, který se snaží získat informace pro jednu pozoruhodnou knihu. A právě tímto začne jejich velké dobrodružství.

Stopařův průvodce galaxií je celosvětově oblíbená kniha. Ve sci-fi žánru je doslova kultovní. Kniha přitom původně vyšla jako rozhlasová hra a o celé sérii se mluví jako o trilogii v pěti dílech. Od autorovi smrti se pak každý rok v květnu slaví tzv. Ručníkový den, kdy se celý svět halí do ručníku na autorovu počest. Kromě samotné knižní podoby si čtenáři mohou knihu vychutnat také v audio verzi. 

Audioknihy se v poslední době hodně rozšířily a stávají se více a více populární. Mají svou výhodu. Je rozdíl tahat se s tisícistránkovou knihou v tašce nebo v mobilu. Kromě toho skrývá audio kniha i jiný zážitek. Ten je ale závislý na tom, kdo danou knihu zrovna čte. Stopařova průvodce galaxií dostal na starost Vojtěch Dyk, známý herec a zpěvák. Jeho vyprávění je od začátku velmi poutavé a zábavné. Audiokniha sice postrádá hudební doprovod (s výjimkou začátků a konce kapitol), ale Dykovo zpracování to bohatě vynahrazuje. Pro každou postavu si totiž vymyslel svůj vlastní odstín hlasu, takže není možné, že se ve větším počtu postav ztratíte. Jeho hlas je na poslech velmi příjemný a dokáže vtáhnout do děje. Jen se mi zdálo trochu zvláštní, ale je to jen můj osobní názor, že názvy kapitol byli předčítány anglicky...

Stopařův průvodce galaxií je klasika, která nikdy neomrzí. Myslím, že i když si knihu přečtete podruhé nebo i popáté, pořád vás bude bavit. Autor si ve své knize dělá legraci ze spoustu věcí, všechno je ale zábavné a díky hlavním postavám, kteří jsou všichni suma sumárum podivíni, je kniha pro spoustu čtenářů velmi osobní. Přiznejme si, kdo by nechtěl brázdit vesmír ve společnosti maniodepresivního robota? 

Audio zpracování této knihy bylo pro mě nezbytností. Stopařův průvodce galaxií je už téměř deset let knihou, ke které se ráda a často vracím. Pořád mě totiž baví a i po popáté se dokážu od srdce zasmát. Je to jedna z mála knih, která i po tolika letech dokáže oslovit další a další čtenáře a je jedno, jaký rok zrovna je. Proto bych ji každému, kdo ji ještě nečetl, doporučila všemi deseti a je jedno, v jaké podobě. Jak kniha, tak i audio verze stojí za to. A nezapomeňte. Nepropadejte panice!

Český název: Stopařův průvodce galaxií | Originální název: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy | Autor: Douglas Adams | Série: Stopařův průvodce galaxií 1 | Namluvil: Vojtěch Dyk | Délka: 6 hodin, 28 minut | Vydatelství: Tympanum | Žánr: Sci-fi, Adventure
Hodnocení: 5/5
Za poskytnutí audio knihy na recenzi bych chtěla poděkovat webu audioteka.cz

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Vypadá to skvěle! Po knize se rozhodně musím někdy podívat:)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu miluju, audioverzi nemohu posoudit :) Ale myslím, že si ji seženu - podle tvé recenze fakt stojí za to a myslím, že k poslechu do auta by byla skvělá! :)

    OdpovědětVymazat