2x Minirecenze: Poslední hlídka | Mrtví a neklidní | #dobyvamedicipevnost

července 21, 2015

Zima přichází. Velmi známá hláška z jiné fantasy série. I v tomto případě se jedná o dobu, kdy se lidé musí ukrýt. Na Awaoru se lidé ukládají ke spánku a chránit jejich sny dostane na starost Poslední hlídka. Svět, ve kterém dosud žili, zanikne a po dlouhém spánku se zrodí nový. Tento proces se děje už stovky let a lidé jsou na něj připraveni. Díky Poslední hlídce. Každý člen nese na svém bedru povinnost chránit a bránit. A každý také ví, že je na konci jejich cesty čeká smrt.

Mezi členy Poslední hlídky patří i hlavní hrdina a vypravěč. Stejně jako ostatní členové i on se před nástupem výrazně změnil. Narostla mu nejen srst a zesílil, ale i jeho charakter se začal měnit. Začal se izolovat a stranit ostatních, protože každý věděl, jaký je jeho osud. Chránit a zemřít při hlídce jejich rodného města Awaoru.

Poslední hlídka je krátká novela z pera Tomáše Petráska. Příběh je to od začátku velmi zajímavý. Nový svět je představen tak akorát, že čtenář nikde netápe a dobře se orientuje. Všechno je ale vyprávěno jen z pohledu hlavního hrdiny, takže co se děje mimo jeho zorné oko, to nevíme. Styl vyprávění je ale plynulý a čtivý, až na některé pasáže, kde se autor zbytečně věnoval zdlouhavým a pro mě nezajímavým popisům. Ke konci pak příběh slušně graduje a zásobuje čtenáře dobrými a logickými zvraty. I když má Poslední hlídka  necelých dvě stě stran, dokáže pobavit a zaujmout a je možná i škoda, že se autor více nerozespal a nepředstavil svůj svět pod větším drobnohledem.

Český název: Poslední hlídka | Autor: Tomáš Petrásek Počet stran: 196 Nakladatelství: Epocha - Edice Pevnost Žánr: Fantasy
Hodnocení: 3/5

Smrt už není, co bývala. Žádné pomazaní a čekání na ráj. Mrtví ztratili trpělivost a snaží se vrátit zpět do života.

Osm krátkých povídek. Osm různých příběhů a hrdinů. Martin Friedrich přichází ve své knize Mrtví a neklidní s krátkými ale zajímavými příběhy, které jsou plné akce, drsných situací a nejrůznějších charakterů. Všechny příběhy ale spojuje temná až melancholická atmosféra. Střídají se drsné a akční povídky s poklidnými. Některé jsou překvapující, některé lehtivé nebo přehnaně drsné. Každá je ale svým způsobem zajímavá a čtivá. Stejné je to i s hlavními postavami. Jen asi u dvou se mi zdálo, že jsou si docela podobné, chováním a přístupem. Jinak ale v knize najdete širokou škálu povah a lidských vlastností.

Nejvíce bych asi vyzvedla povídky Pražská brána, Muž, který sbíral Leniny nebo Zkurvenej byznys. Pražská brána je příběh univerzitního profesora, který se zaplete do záležitostí hostujícího profesora z Ameriky. Povídka si nese tu správnou atmosféru právě díky profesorově až paranoidní zvídavosti. Oproti tomu Muž, který sbíral Leniny je příběh plný černého humoru s nečekaným a mrazivým vyústěním. Poslední zmíněná - Zkurvenej byznys - je hodně nenáročná, ale díky hlavní postavě, kterou představuje dosti sebevědomý detektiv, je ale také zábavná a akční.

Stejně jako Poslední hlídka i Mrtví a neklidní je příjemná oddechovka, od které by jste nejspíš nic nečekali a pak dostanete příjemný čtenářský zážitek. Protože i přes slabší části se budete bavit a s čtením jen tak nepřestanete.

Český název: Mrtví a neklidní | Autor: Martin Friedrich Počet stran: 222 Nakladatelství: Epocha - Edice Pevnost Žánr: Fantasy, Horror
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. S Poslední hlídkou souhlasím, bylo to fajn a vůbec by neuškodilo to trochu více rozvést. Ale příjemná rychlovka. Navíc v tomhle tropickém počasí musela aspoň trochu zchladit. :D

    OdpovědětVymazat