Knižní jarmark a Literární šalina | Noc literatury Brno

června 28, 2015

Blíží se měsíc autorského čtení (mač), kde byl zvolen jako hlavní host Ukrajina. Jedná se už o 16tý ročník tohoto festivalu a probíhat bude od 1. července do 4. srpna.

Literární festival Měsíc autorského čtení (MAČ) vznikl v roce 2000 v Brně a postupně se rozšířil do dalších měst. Festival tradičně startuje 1. července v Brně, odtud se pak po celý měsíc, den po dni, šíří do Ostravy, Košic, Lvova a Wroclawi. Celkem se v každém městě představuje šedesát dva spisovatelů. Jde o summit dvaašedesáti špičkových intelektuálů, kteří na sebe v rámci pětidenních turné  berou roli ambasadorů své země: vystupují v médiích, před publikem, píší články, reportáže, šíří své dílo a myšlenky. Měsíc autorského čtení je česká značka, má své kořeny v ČR, odkud se postupně v průběhu času dál rozpíná.

Mezi slavnostní zahájení patří tzv. Noc literatury. Letos na ni spadal den 27. června a nesla v heslu Bez břehů Brnem u dna svit. Červnový program literární noci byl opravdu nabitý a bylo z čeho vybírat. Osobně jsem ale neměla v sobotu moc času, a tak jsem si vybrala z programu pouze dvě věci. Knižní jarmark a Literární šalinu.

________________________________________________________________

Knižní jarmark


"Výběr je vždycky obtížný, protože to může vyvolat strašlivou žárlivost, ale myslím, že s Kunderou jsme se nespletli." (Antoine Gallimard)

Tradiční knižní jarmark, kde se můžete seznámit s nakladateli nebo zakoupit poslední výtisky nejrůznějších knih. Novinky zde moc nehledejte, spíše starší literatura, pro některé asi neznámá. Dají se najít ale i zajímavé kousky. Například Marťanská kronika...









Literární šalina s Pavlem Tomešem


"Byli jsme mladí a dostávali jsme křídla. Učitelky na nás o přestávkách křičely: "Děcka, nelítejte!" A kdo moc lítal, dostal facku." (Pavel Tomeš)

Předčítat knihy se dá kdekoliv, i v šalině. Fejetony Pavla Tomeše byli opravdu velkým zpestřením. Hodina jízdy po brněnských uličkách utekla hodně rychle, až to byla škoda. Pavel Tomeš předčítal nejen svou starší tvorbu, ale i ukázky z té nové. Jeho knihy jsem nikdy nečetla, ale od soboty vím, že si ho pak časem v knihovně určitě vyhledám. A navíc jsme dostali každý kelímek vína. Prostě zábava se vším všudy.







I když jsem byla na dvou programech, Noc literatury mě zaujala natolik, že si pro ni na příští rok pokusím udělat více času. Jedná se o zajímavé zpestření nejen pro knihomoly, ale i pro obyčejné lidi. Velmi povedené bylo také to, že všude, kde se konala daná akce, jste mohli najít černé balónky a plakáty. Díky tomu jste tak hned mohli vědět, že jste na správném místě. Na konec pak nezbývá než napsat, za rok zase...




You Might Also Like

4 komentářů

  1. A já o tom vůbec nevěděla:D. Achjo, zase jsem něco prošvihla:D. Kde bude to autorské čtení v Brně?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni tady - program celého měsíce - http://www.autorskecteni.cz/2015/cz/program
      Docela přemýšlím, že o tom napíšu článek a ráda bych si i na něco zašla :)

      Vymazat
  2. Jak jsem to mohla sakra prošvihnout? :D To je škoda, jednou je něco málo v brně a já tam nejsem.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Občas mám pocit, že v Brně to po kulturním hledisku žije více než v Praze. :-) Ta šalina je nádherná.

    OdpovědětVymazat