Recenze: Tři tváře

května 13, 2015

Jedna kniha, tři krátké novely, tři různé světy. Brandon Sanderson je mistr vypravěč a dokazuje to i tím, že nepotřebuje velký prostor. Na pár stranách dokáže rozvinout příběh, přinést něco nového a neotřelého a nahlédnout do duše svých postav.

Asi nejvýraznější je novela Císařova duše. Velice originální příběh je zpracován do hloubky a s citem. Mladá dívka Shai se živí jako napodobitel. Dokáže přepsat minulost určitého objektu a vytvořit kopii. Díky svému talentu dostane za úkol vytvořit kopii císařovi duše. Po dobu tří měsíců se tak snaží pochopit nejen císaře jako vladaře, ale také jeho lidskost, která se utvářela po celý jeho život. Měnili se nejen jeho touhy a sny, ale i celý jeho charakter. Změnily se jeho priority, změnilo se i jeho chování k blízkým osobám. Celý proces je proto velmi těžký a pokud chce dívka přežít, musí vytvořit dokonalou kopii, musí navrátit život samotnému císaři.

Sanderson přišel s velmi zajímavým nápadem. Jeho průběh, zakončení i celá spojitost je až neuvěřitelná. Pokud se o některých příbězích dá říci, že jsou krásné, tak Císařova duše taková je. Je krásná, psaná s citem a důrazem na lidskou odhodlanost. Slova, která Sanderson v tomto krátkém příběhu zvolil jsou výstižná a dokonale zachycují podstatu celého příběhu.

Odvěký meč je tak trochu návrat k dobrodružným příběhům. Čtenář sice může být chvíli zmatený, protože se tu může dostavit pocit, že jste se dostali doprostřed velkého příběhu. Není tu totiž začátek a ani konec. I přes to je novela zábavná, plná soubojů, dobrodružství a zajímavého pohledu na svět. Převážně je ale nenáročná a oddechová, že nad ní nemusíte vůbec filozofovat a zkoumat, co tím vším chtěl autor říci

Poslední novela pak nese velmi zvláštní název - Spousta. Má to ale své opodstatnění. Hlavním hrdinou je totiž mladík, který má okolo sebe několik imaginárních kamarádů. Dokáže s nimi mluvit a vzájemnou spolupráci mu pomáhají při práci. Každý tento "kamarád" má navíc svůj vlastní pokoj a nejen díky tomu dojde k několika velmi legračním událostem. Zní to šíleně? Ano!

"Vaše halucinace má halucinace." 
"Přesně tak." 

Tři tváře je kniha, která vás bude bavit. Je v ní totiž od něčeho trochu. Trochu dobrodružství, trochu akce, trochu zábavy i vtipu. I když se každá novela odehrává v jiném světě, s jinými charaktery, spolu tvoří takový zábavný celek, který ale dokáže čtenáře donutit přemýšlet. Přemýšlet nad životem a jeho údělem, nad lidským jednáním, nesmrtelností, mocí nebo dokonce i nad uměním. Sanderson tím ukazuje, že i na malém počtu stran dokáže předvést své dokonalé umění a tím je schopnost napsat kvalitní příběh.

Český název: Tři tváře
Originální název: Infinity Blade, Legion, The Emperor's Soul
Autor: Brandon Sanderson
Počet stran: 300
Nakladatelství: Talpress
Žánr: Fantasy, Adult, Mystery, Short Stories
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. O knížce jsem sice ještě neslyšela, ovšem na samotného spisovatele všichni pějí jen samou chvílu. Už se moc těším, až se sama přesvědčím, jestli je všechna ta chvála doopravdy zasloužená! :) Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat