Jarní dumání | Knižní čtečky

dubna 15, 2015

Pozdě, ale přece. Rozhodla jsem se zapojit do projektu od Syki a to do Jarního dumání. Při pročítání jednotlivých témat jsem tak přemýšlela, že bych i já mohla něco málo napsat. Jarní dumání je jinak dvouměsíční akce a každý týden se píše článek na zvolené téma. Začátek byl 8. dubna.

Knižní čtečky

Když se mě někdo zeptá, zda ebook nebo kniha, většinou odpovím, že nevím. Jasně, fyzická kniha je vždycky lepší. Můžete si ji pěkně ošahat, očuchat nebo se s ní i pomazlit. Ebook má ale také své výhody. Když se totiž rozhodnete, že budete číst např. Hru o trůny, určitě je lepší s sebou tahat čtečku, než tlustou bichli. Osobně mám ale jedno pravidlo - nemusím vlastnit všechny knihy světa. Takže, když si chci přečíst něco, u čeho nevím, zda se mi to bude líbit či ne, tak buď si to půjčím v knihovně nebo si to přečtu elektronicky. A když je kniha pak úplně total mega boží (určitě chápeme :D), tak si ji koupím. Jasně, mám ale i své provařené autory či série, u kterých neváhám a jdu koupit knihu rovnou.

Knižní čtečku mám a budou to už asi 4 roky. A myslím, že za tu dobu se prodej a celková distribuce čteček hodně změnila. V době, kdy jsem svého "miláčka" dostala, tak jsem neměla moc velký přehled, kde se co prodává. Můj přítel si to ale všechno pečlivě prostudoval a v dárkovém balení jsem pak rozbalila Kindle 3. Dneska se už jedná o starý model, ale ta dobrodružství, která se mnou tato čtečka prožila, jsou k nezaplacení.

Za ty poslední čtyři roky vyšlo nejen spousta nových modelů Kindlu, ale světu se představili i jiné značky. A hlavně, lidé si začali čtečky pořizovat hojně. Viděla jsem to na svých spolužácích, vidím to třeba, když jedu v městské hromadné dopravě. Lidé si už tak z 50 % čtou pomocí čteček. Ty nejnovější modely jsou už dneska i podsvícené, mají dotykový, někdy i barevný displej. Můj starý Kindle je černobílý, občas si v něm při čtení pouštím hudbu a za tu dobu se stal nedílnou součástí mojí tašky či batohu. A taky jsem ho jednou vzala na nezávaznou párty do klubu nebo jsem na něj při učení klekla a rozbila displej. Nebojte, žije. Ale ty nervy (a slzy), který jsem měla, to by jste nechtěli zažít.

Knižní čtečky jsou oblíbené a určitě budou více a více. Mají spoustu výhod, především díky tomu, že si můžete v batohu nosit klidně stovku knih. Sama na tu svou nedám dopustit a kdyby mi odešla nadobro, určitě bych si pořídila novou. Bohužel ale, fyzická kniha je fyzická. Pořád tak budu chodit do knihovny a prolízat regály plné knih, pořád budu utrácet poslední peníze za knihy svých oblíbených autorů. A pořád si budu přát vlastnit pokoj, který bude jen pro knihy. Moji osobní knihovnu s jedním malým křesílkem, kde bych si ve volné chvíli v poklidu četla s hrnkem čaje.

Tak a jak to vidíte vy? Máte čtečku knih nebo jste odpůrci této moderní hračičky?

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Ta idylická představa pokoje jenom pro knihy! :o mám přesně takovou:)
    Já jsem byla a nejspíše vždycky budu pro fyzické knížky. Jde zkrátka o ten pocit, který u čtečky chybí. A ještě tím, že jsem hrozný hamoun a přála bych si vlastnit všechny mé oblíbené knihy...
    Jelikož jsem ale chudý student a taková představa Hry o trůny v kabelce mě také příliš neláká, už dlouhou dobu nad čtečkou uvažuji. ^^
    A taky bych do ní hrabala povinnou četbu k maturitě. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na čtečku nedám dopustit od té doby, co jsem zjistila, že studium vysoké školy zahrnuje čtení kvant odborných textů, nejlépe za co nejkratší dobu. Ano, moje používání čtečky je asi dost specifické - beletrie jsem v ní přečetla minimum. A asi si příběhy víc užiju v "papírové" knize. Ale třeba na dovolenou a na každodenní cesty je to naprosto ideální.

    OdpovědětVymazat
  3. Kleknout si na ni? By me zabilo! Takze ty slzy chapu :)

    OdpovědětVymazat