Recenze: Stůj při mně

března 02, 2015

Český název: Stůj při mně
Originální název: Watch Over Me
Autor: Daniela Sacerdoti
Počet stran: 271
Nakladatelství: Host
Žánr: Romance, Chick Lit, Contemporary
Goodreads | CBDB


××××××××××××××××××××××××××××

Stůj při mě je příběh dvou zlomených duší. Příběh Eilidh a Jamieho. Eilidh je pětatřicet a společně se svým manželem se už několik let snaží o miminko. Po několika umělých oplodnění se stane zázrak a ona otěhotní. Štěstí ale netrvalo dlouho a Eilidh o miminko přijde. Tohle byla poslední kapka v jejím smutném životě. O dlouholeté nevěře svého muže věděla už pěkně dlouho a doufala, že miminko vše spraví. Teď už ji ale nic nedrží a celá zhroucená si balí věci. Odjíždí do vesničky Glen Avich, kde vyrůstala.

Jamie je Eilidhin kamarád z dětství. Žije v Glen Avich se svou pětiletou dcerou. Žena, kterou miloval, odešla před lety. Rodinný život pro ni nebyl ten pravý, a tak opustila zdrceného muže i dítě. Jamie se proto zařekl, že se nebude honit do žádných vztahů. Bude jen on a malá Maisie. Uzavřel se proto do sebe, do své práce a sklenice whiskey.

Stůj při mně je především kniha o velkých ztrátách, rezignaci, bolesti a nedůvěře ve šťastné konce. Jak Eilidh, tak i Jamie, oba poznali odvrácenou stranu života. Dostali se na úplné dno, kdy temnota a melancholie byly jejich nejlepší kamarádky. A právě oba by si mohli navzájem pomoci a vyléčit svá zlomená srdce.

Někdy někoho ztratíme a myslíme si, že náš život skončil, a v té zoufalé chvíli uvízneme. Může se ale ukázat, že přes všechno utrpení na nás naše spřízněná duše ve skutečnosti ještě někde čeká.

Příběh ale není jen smutnou romancí. Má i nádech tajemna a to díky kapitolám, které vypráví Jamieho matka. Elizabeth ale zemřela před třemi lety. Její duše ale nedokázala jít dál a nenápadně se snaží pomoci svému synu i Eilidh. Kniha má tak občas trochu duchařskou atmosféru, ale není to nic, co by zásadně narušovalo hlavní dění.

Vyprávění z několika úhlů pohledu patří mezi velká pozitiva knihy. Postavy jsou si sice občas velmi podobné, ale k celkovému zpracování knihy se to hodí. Spíše to čtenářům pomáhá pochopit, jak jsou si lidé, kteří zažili nějako ztrátu, podobní. Jedná se sice o lehké čtení, autorka ale dokázala prostřednictvím svých slov navodit tu správnou melancholickou atmosféru. Když Eilidh popisuje, jaké zažívala pocity a stavy, když ztratila miminko, dokážete si to hravě v duchu představit a člověka až zatrne, jak silný pocit to je.

Stůj při mně je sice smutné čtení, ale nese v sobě něco, co vás pohladí po duši. Kniha je to totiž zajímavá od začátku do konce. Čte se lehce, plynule a občas se zatajeným dechem. Eilidh i Jamie jsou totiž postavy, které se vám zaryjí do kůže. Budete jim přát (ať už společný nebo ne) konec, který je donutí znovu se smát, znovu si užívat života a maličkostí.

Zdroj: obálka | úryvek z knihy
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzní eknihy.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Skvělá recenze, já se dlouho rozhoduji, jestli do knihy jít nebo ne.. Ale nejspíš to opravdu zkusím a doufám, že se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já do ni asi nepůjdu, na mě je tam málo kvantové fyziky :D :-) ne, dělám si legraci, jen mě mrzí, že dnes je pro autory evidentně už fakt těžké vymyslet originální téma...ale třeba tomu křivdím, může to být skvěle napsáno!

    OdpovědětVymazat
  3. Možná se po ní poohlídnu, docela mě zaujala tvoje recenze :)

    OdpovědětVymazat