Recenze: Mistborn - Finální říše

března 11, 2015

Český název: Mistborn - Finální říše
Originální název: Mistborn - The Final Empire
Autor: Brandon Sanderson
Série: Mistborn 1
Počet stran: 592
Nakladatelství: Talpress
Žánr: High Fantasy, Magic, Adult
Goodreads | CBDB


××××××××××××××××××××××××××××

Seznamte se s Finální říší, které vládne Pán Vládce. Nesmrtelný a neporazitelný muž, který dobyl celé známé území, založil Finální říši a po tisíc let vládl krutou silou. Jeho poddaní tvoří především šlechta nebo kasta otrokářů - skaati. Skaati tvoří tu nejspodnější vrstvu společnosti, naopak šlechta, věrní přisluhovači, dostali od Pána Vládce schopnost allomancie. Říká se jim Mistingové a pomocí kovů dokáží dělat neuvěřitelné věci. Těm nejlepším, kteří dokáží využívat deset kovů, se říká Mistborni. Jsou to nemilosrdní vrahové a Vládcova největší zbraň. Ne každý Mistborn se ale přidá na Vládcovu stranu, protože ne každý je spokojený s krutostí, hladomorem a celým současným systémem.

Víte, čeho se vždycky bojím, když čtu knihu, kterou každý miluje a každý ji všude doporučuje? Že mě nebude bavit a že budu patřit mezi minimum čtenářů, kteří nepodlehli autorovu kouzlu. Proto se snažím radši od knihy nic nečekat, ať je jakákoliv. Bohužel jsem v případě Mistborna měla očekávání. A říci, že byla veliká, je slabé slovo. A jak to nakonec dopadlo?

Finální říše byla naprosto dokonalá. Jedná se o první díl rozsáhlé fantasy série z pera amerického autora Brandona Sandersona. Když opomenete divné české obálky, dostanete naprosto neuvěřitelný a čtivý příběh, který vás ke knize doslova připoutá a vy nebudete schopni přestat číst. Ono se to nezdá, ale těch 600 stran se čte opravdu rychle. Sanderson přišel s úplně novým světem, který je ale propracovaný pěkně do detailů. Není to ale nic složitého. Historii samotného světa odkrývá postupně a zřetelně společně s hlavní hrdinkou Vin.

Svržení krutého vládce a nastolení lepší společnosti - při čtení si čtenář může říci, že takové téma je už ohrané a ničím ojedinělé. Sanderson ale dokázal spojit klasický scénář s originálními prvky. Tu představuje především magie, která je tu představována jako jakási schopnost, kdy daný jedinec dokáže pálit kovy. Díky tomu jaký kov zrovna pálí, získává nadlidskou sílu, dokáže vidět do budoucnosti a spoustu dalších jiných schopností. Co ale knihu dělá knihou, jsou hlavní hrdinové.

Ve Finální říši není jen jedna hlavní postava. Ale spíše dvě - Vin a Kelsier. Kolem sebe si navíc drží partu věrných přátel a spolu spiklenců. Ústřední téma knihy je totiž jasné hned od začátku. Zabít Pána Vládce a ukončit vládu teroru. Taková věc ale potřebuje pořádný plán a hlavně potřebuje někoho, kdo vyburcuje všechny do boje. A tím se stal právě Kelsier. Mistborn, který si toho prožil opravdu hodně, a kterého si určitě každý čtenář oblíbí. Nejen pro jeho touhu porazit zlo, ale hlavně proto, jaký je sám o sobě. Stejně tak i Vin, šestnáctiletá skaatka, která v sobě objevila sílu allomancie. Nejen tito dva, ale i další hrdinové jsou popsáni velmi realisticky, mají určitou hloubku a hlavně jsou uvěřitelní. Nejsou to totiž žádní neohrožení hrdinové. Jsou sympatičtí, stateční, ale i oni mají své mouchy. Občas jsou protivní, chovají se neuvážlivě a nepředvídatelně, ale pořád je spojuje jeden cíl.

Finální říše si mě získala na celé čáře. A nebylo to jen příběhem a hlavní zápletkou. Pomohli k tomu hlavně hlavní hrdinové, které jsem měla ráda od prvních stran. Čekala jsem od knihy opravdu hodně a to jsem taky získala. A možná i něco navíc. Do příběhu jsem se ponořila celou svou myslí a nedokázala jsem se přinutit číst něco jiného. A to mám často ve zvyku číst více knih naráz. Tady to nešlo prostě. Finální říše je totiž nejen skvěle propracovaná, ale je i strhující, šokující a plná akce a napětí. Prostě takový ten typ knihy, který, pokud jste ji dosud nečetli, si musíte ale opravdu musíte přečíst!

Zdroj: obálka | obrázek

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Pěkná recenze. :) Já se na Sandersona chystám už taky dlouho, pořád mi ho někdo doporučuje a já se - merinužel - k němu ještě nedostala. :/

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím s komentárom nadomnou.Tiež sa k tejto knihe už dávno chcem dostať .... ale zatiaľ čítam všetko okolo, len toto nie :)

    OdpovědětVymazat