Recenze: Marťan

března 16, 2015

Český název: Marťan
Originální název: The Martian
Autor: Andy Weir
Počet stran: 344
Nakladatelství: Knižní klub
Žánr: Sci-fi, Fiction, Thriller, Adventure, Adult, Survival, Humor
Goodreads | CBDB

×××××××××××××××××××××××××××× 

Uvíznul jsem na Marsu. Nemůžu komunikovat se Zemí. Všichni si myslí, že jsem po smrti. Jsem v Habu, který byl navržen na jednatřicet dní.


Mark Watney patří mezi vyvolené. Jako jeden z mála lidí měl to štěstí, že se prošel po Marsu. Teď by ale dal cokoli za to, aby byl zpátky na Zemi. Málem totiž přišel o život v prašné bouři a díky tomu celá jeho posádka odletěla. Všichni si myslí, že je mrtvý. Stal se tak neslavnějším mužem na světě.

Kniha Marťan vzbudila nejen u nás, ale i ve světě velké pozdvižení. Sci-fi literatura totiž nepatří mezi nejvyhledávanější žánry a najít něco, co dokáže zaujmout každého, je velmi těžké. Jako hledání jehly v kupce sena. Andy Weir na to šel ale lehce. Nejdřív svou knihu vydal jako ebook a pak, díky rostoucí popularitě, byla kniha vydána fyzicky. A letos se dočká i filmového zpracování.


Marťan se řadí mezi sci-fi, ale není to ta klasická přetechnizovaná kniha, které rozumí jen malá hrstka lidí. Hlavní dějová linie je totiž velmi jednoduchá. Mark uvízne na Marsu. Sám, bez kontaktu se Zemí, protože všichni si myslí, že zemřel. Jediné co ví je, že další marsovská výprava dorazí za 4 roky. A tak mu nezbývá nic jiného, než vypracovat plán na přežití. Zní to opravdu jednoduše, ale opak je pravdou.


Není to tak tragické, jak se zdá.
Samozřejmě, pořád jsem v hajzlu. Jenom ne tak hluboko.

Kniha je především o přežití. Životní podmínky na Marsu totiž nejsou moc příznivé. Správně by se asi mělo hovořit o nulových podmínkách. Mark je ale vědec - botanik a strojní inženýr. Rád si hraje a opravuje. Pobyt na Marsu se tak pro něj stane životní výzvou. A pomocí jeho deníkových záznamů můžeme tenhle boj sledovat spolu s ním. Právě deník se pro něj stane jakousi záchranou před zblázněním. Ono být sám není nic pěkného. Ale sám na celé planetě, to je opravdu k zbláznění. Naštěstí se ale Mark začne od začátku naplno věnovat svému plánu. A když dojde na největší nudu, pouští si staré seriály ze sedmdesátých let. 

Celý příběh stojí na jedné hlavní postavě. Na Markovi. Mark se po pár stránkách ukáže jako člověk, kvůli kterému nebudete schopni knihu odložit. Není jen chytrý a vzdělaný. Jeho největší zbraní je neustálý optimismus, smysl pro humor a úderné hlášky. A i když už si říkáte, že horší už to být nemůže, tak právě Mark vám dokáže, že on to zvládne. Jeho odhodlání přežít, vytrvalost, houževnatost a důvěra v naději vás doslova pohltí a jeho příběh budete prožívat naplno. Budete se smát u jeho hlášek, budete trnout, když se stane něco nečekaného, budete dojatí a možná budete i plakat.

Andy Weir dokázal napsat sci-fi knihu, kterou budou milovat i lidé, kteří sci-fi nečtou. Kniha je totiž napsána až neuvěřitelně reálně. Jednotlivé popisy, ať už odborné nebo ne, jsou popsaný jasně a srozumitelně. Když Mark vypráví, jak si chce vyrobit vodu pomocí chemických procesů, není to nic, čemu by jste nerozuměli. Všechno je totiž dostatečně vysvětleno. Navíc budete obdivovat, že si Mark dokáže za každé situace poradit. Ať už se "posere" cokoliv, téměř vždycky zachová chladnou hlavu, nezoufá si a snaží se z dané situace spíše vytěžit. 

Ano, na lepící pásku je spolehnutí i v téměř úplném vakuu. Lepící páska funguje kdekoli. Lepící páska je kouzelná a měla by se uctívat.

Marťan je kniha plná dobrodružství, dramatu, naděje a odhodlání. Čtivý, napínavý a zábavný příběh pak umocňuje hrdina, který si vás získá se vším všudy. Je to boj o holý život, o pevné lidské odvaze a o víře. Jestli existuje kniha, kterou by si měl letos každý přečíst, tak je to Marťan. Opravdu to za to stojí. Mark Watney je totiž někdo, na koho se nezapomíná.

Velké poděkování patří databázi CBDB za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka úryvky z knihy

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Skvělá recenze! Původně jsem se na tuhle knížku nechystala, ale změnila jsem názor :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelá recenzia! :)
    Túto knihu si chcem prečítať už strašne dlho, ale nejako sa neviem dokopať ku kúpe tejto knihy :)
    Ale teraz som už pevne rozhodnutá, že ju musím mať!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :) Mám už knihu koupenou a připravenou a upřímně do ní vkládám velké naděje. Zatím samá pozitivní hodnocení a navíc miluji vesmír a vše co se ho týká. Tak snad se mi to bude také líbít.

    OdpovědětVymazat
  4. I mě velmi nadchl. Ale četla jsem ho naopak po "kouskách:D"...

    OdpovědětVymazat