Recenze: Píseň krve

února 02, 2015

Český název: Píseň krve
Originální název: Blood Song
Autor: Anthony Ryan
Série: Stín krkavce 1
Počet stran: 624
Nakladatelství: Host
Žánr: Epic Fantasy, Magic, War, Military, Adult
Goodreads | CBDB


××××××××××××××××××××××××××××

Jestli existuje kniha, která na konci minulého roku strhla všechnu pozornost na sebe, tak je to Píseň krve. Ta kniha byla prostě všude. Nadšené ohlasy, pětihvězdičkové hodnocení či debaty o tom, že se jedná o nejlepší knihu roku.

Prvotina Anthonyho Ryana je nejčastěji doporučována fanouškům Písně ledu a ohně. Jedná se o rozsáhlou epickou fantasy knihu, která vypráví životní příběh vraha Nadějného, Vélina Al Sorny. Vélin byl jako dítě odveden do Šestého řadu, kde se děti až do své dospělosti učí boji a zabíjení ve službách Víry. Vélin se tak společně s dalšími chlapci učí jak jezdit na koni, jak bojovat holýma rukama či mečem, jak přežít v přírodě či jakou rostlinou otrávit svého nepřítele. Učení je to tvrdé a nemilosrdné, kdo nezvládá, musí z řádu pryč. Vélina navíc často postihuje minulost jeho otce, který sloužil jako rytíř samotnému králi Sjednoceného království. Jako každý chlapec v řádu je ale učen, že jediná jeho rodina jsou bratři v řádu a svého otce za své rozhodnutí nenávidí. Minulost ale dostihne každého a Vélina tak čeká velmi zajímavá budoucnost, která bude mít vliv na celý svět.

Beral Shak Ur... "Proč mi tak říkáš? Mám své vlastní jméno."
"Muži jako ty často sbírají jména jako trofeje. Ne všechna jména, která si vysloužíš, budou tak pěkná."
"Co to znamená?"
"Moji lidé věří, že krkavec je poslem změny. Když v srdci pocítíš stín krkavce, čeká tě životní zvrat. K lepšímu nebo k horšímu, to nelze odhadnout. V našem jazyce máme pro krkavce slovo Beral a stín se řekne Shak. A ty, Véline Al Sorno, válečníku ve službách Víry, jsi Stín krkavce."

Najít v dnešní době originální příběh je takřka nemožné. V žánru fantasy se většina čtenářů vrhá na staré osvědčené klasiky. Přijít proto s něčím novým je tak trochu risk. Někdy to ale za to stojí. První díl plánované trilogie Stín krkavce začal sklízet jednu pochvalu za druhou už od svého vydání a často byl přirovnávaný k Georgi R. R Martinovi. A je kniha opravdu tak dobrá? Ano je! Srovnání trilogie s rozsáhlým eposem Písně ledu a ohně je sice až trochu moc nadhozené, ale kvalitou je to opravdu čtenářský skvost.

Píseň krve je totiž především příběhem jednoho člověka, Vélina Al Sorny. V jednotlivých kapitolách můžeme sledovat jeho nástup do Šestého řádu a jeho postupné dospívání a probíhající výcvik. Od svých deseti let je cvičen a učen proto, aby v budoucnu mohl zabíjet ve službách Víry. V průběhu toho se dozvídá něco málo o minulosti svého otce, Pána bitev a také o samotné minulosti a tajemství všech šesti řádů. Vélinův život je tak plný dřiny a bolesti.

Kniha by se dala rozdělit na dvě části. V té první se autor zaměřuje na Vélinův výcvik, sžití se s ostatními bratry a nacházení věrných přátel. Ta druhá část je už více dospělejší a plná krve a mrtvých těl. Příběh je vyprávěn samotným hrdinou, který je držen v zajetí a čeká na svůj rozsudek. Proč se nachází v této situaci a co ji předcházelo, se čtenář dozví v průběhu celé knihy.

Na to, že se jedná o prvotinu, napsal Anthony Ryan opravdu skvělou knihu. Příběh je od začátku do konce strhující a neskutečně čtivý. Svým pojetím -  představení hlavního hrdiny od dětských let až po jeho dospělý život - mě připomněl tvorbu Petera V. Bretta. Nejedná se ale o žádnou lehkou fantasy knihu. Život Vélina Al Sorny je temný a komplikovaný, plný špíny a násilí. Zachycení války je velmi realistické a podtrhuje tu správnou atmosféru. Autor zajímavě zachytil hrdinovu osobní rozervanost, kdy on sám neví, jestli chce následovat slávu svého otce a stát se neporazitelným vojevůdcem nebo si zachovat lidskou důstojnost. Velkou roli má v příběhu i víra a to, čemu člověk zasvětí svůj život. Protože i taková věc, jako je náboženství dokáže donutit lidi dělat strašné a ohavné věci.

Ryanův svět je opravdu skvěle propracovaný s nádechem tajemna a magie. Právě ta tajemná část, která se týká tzv. temných sil, je na knize velmi zajímavě pojatá. Autor neprozrazuje všechno naráz, ale postupně s hlavním hrdinou objevuje tajemství podivné moci, kterou jsou obdaření jen ti vyvolení. Sama jsem osobně zvědavá, jak tuto linii rozvede v dalším díle.

Po dočtení knihy jsem se sama nemohla divit, proč kniha dostává takové hodnocení, jaké dostává. Ať už se jednalo o Vélinův výcvik nebo jeho dospělý život na pozadí války, po celou dobu jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Ono se to nezdá, ale těch šest set stran uteče opravdu rychle. Kniha splnila moje očekávání, a já sama ji budu ráda doporučovat dál a dál, protože za to opravdu stojí.

Velké poděkování patří nakladatelství Host, za poslání knihy pod vánoční stromeček.
Zdroj: obálka | obrázek | úryvek z knihy

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Já jsem aktuálně nějak na straně čtyři sta a je to vážně skvělá kniha. :) Dost jsem se na ni těšila a zatím mě vážně nezklamala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle krásku mám doma už od vánoc, ale bohužel jsem se k ní ještě nedostala, i když mě všechny ty skvělé a pozitivní recenze hrozně lákají. Musím se do ni co nejdřív začíst! Dost jsi mě navnadila a moc hezky napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) V poslední době mám nějaké fantasy obodobí, takže tahle knížka mi rozhodně padla do oka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze. Knihu se mi podařilo půjčit z knihovny (ani tomu nemůžu uvěřit:) a po tvé recenzi mám hroznou chuť se do ní pustit... ale nemůžu, páč tu mám recenzní výtisk, který má přednost. Každopádně jsem na Píseň krve hodně zvědavá:)

    OdpovědětVymazat