Knižní sraz: Olomouc | 14.února 2015

února 23, 2015

Rok 2015 pro mě začal velmi dobře. Daří se mi v životě, na brigádě mám pořád co dělat a čtu jako o život. Je konec února a já mám na účtu 24 přečtených knih. Rok 2015 není ale jen o čtení, ale také o srazování. Knižní srazy jsem začala navštěvovat loni a udělala jsem dobře. Nejen že je to zábava, ale hlavně jsem poznala skvělé lidi. Sama jsem si pak někdy říkala, že bych nějaký sraz chtěla pořádat taky. Naštěstí měla podobný nápad i Verunka z Knižní louky a daly jsme to tedy dohromady.

14. února, na den sv. Valentýna a den darování knih, jsme v Olomouci pořádaly svůj první sraz. Celá akce se konala v literární kavárně Druhý domov a sešlo se 11 milovníků knih. Kromě Verunky jsem osobně znala už jen Hanku. Ostatní byli pro mě nové tváře, ale to vůbec nevadilo. Já ráda poznávám lidi, kteří mají stejné zájmy, a tak si máme pořád o čem povídat. 

Uběhlo to neskutečně rychle. Ve 14 hodin jsme měli sraz na nádraží, a pak jsme se vydali směr kavárna. V Druhém domově jsem byla poprvé a ihned se mi tam zalíbilo, především díky tomu prostředí domova a všude povalujících se knih. První hodinku jsme jen tak klábosili, pili čaj, kafíčko a dali si nějaké mlsoty. Pak nastala menší soutěž, kterou jsme si s Verunkou připravily a hrozně se na ni těšily. Do soutěže jsme pak obě věnovaly pár svých knih a přispělo i nakladatelství Fragment knihou Saeculum. Velkým a milým překvapením pak bylo, že i pár účastníků doneslo něco do soutěže.




Soutěž měla tří kola. V prvním se hádaly knihy a autoři z knižních ukázek, ve druhém jsme použily anotace nových knih a úkolem bylo vybrat ze tří nápověd správného autora a název knihy a třetí úkol byl trochu kreativní. Vybraly jsme s Verunkou 3 knižní postavy - Sirius Black, Glum a Rudy Steiner - a soutěžící měli krátce napsat alternativní a pokud možno veselejší konec vybrané postavy. Myslím, že za ten třetí úkol nás chtělo pár jedinců i zabít. Nakonec ale ze sebe někteří dostali zajímavé nápady a příběhy.

Jelikož se nám sešla velká spousta knih, tak byli nakonec obdarováni všichni, i my pořadatelky. Závěr pobytu v kavárně jsme pak završili tím, že jsme si do vyhraných knih napsali pár vzkazů. Tímto ale sraz nekončil. Přesunuli jsme se směr Šantovka, dali si něco k jídlu a pak jsme, poslední zbytky účastníků, okupovali knihkupectví. Kolem 8 večer jsme se pak každý rozjeli směrem domů.

Celý sraz se povedl. Bylo nás celkem málo, takže nehrozilo žádné skupinkování a v klidu jsme si mohli všichni povídat, smát se a bavit se. Debaty se točili nejen okolo knih, ale i okolo školy, života a všeho možného. Neměli jsme i nouze o zajímavé a nezapomenutelné hlášky typu: "Loki? To je ten z Game of Thrones?".

Jak už bylo snad tisíckrát řečeno, choďte na knižní srazy, je to zábava. Tímto článkem ale nechci jen shrnout svoje dojmy, ale také poděkovat všem účastníkům, že si na nás udělali čas a dorazili. Ráda jsem vás všechny poznala. Děkuju také moc Verunce, mému spiklenci. Snad si to zase brzo zopakujeme. A na závěr také děkuju nakladatelství Fragment za poslání knihy do soutěže.









You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jj, sraz byl super, snad příště v Prostějově ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jůů, Druhý domov je super! Lepší místo jste fakt vybrat nemohly :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak vždy vidim ty fotky ze srazů, tak nemůžu nic jiného než závidět skvělou společnost :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To musel být pěkný den. Krásné fotky. :)

    OdpovědětVymazat