Recenze: Vesmír versus Alex Woods

ledna 05, 2015

Český název: Vesmír versus Alex Woods
Originální název: The Universe versus Alex Woods
Autor: Gavin Extence
Počet stran: 350
Nakladatelství: Argo
Žánr: Young Adult, Contemporary, Book club, 
Goodreads | CBDB


××××××××××××××××××××××××××××

Když vás v dětství praští meteorit do hlavy, je jasné, že váš život nebude obyčejný. Alex Woods ale nemá jen neobyčejný život, on sám je velmi zvláštní kluk, kterého ho shodou okolností obklopují samé divnosti a výstřednosti. 

Alex Woods se možná narodil jako normální dítě. V dětství se mu ale stala nehoda. Spadl mu meteorit na hlavu a prodělal těžkou operaci. Díky tomu se ale stal slavným a také díky tomu prožil rok zavřený doma kvůli těžké epilepsii. Návrat do školy tak pro něj nebyl procházka růžovým sadem. Díky své nehodě a podivnému zaměstnání jeho matky se stal terčem šikany. Jednou to zašlo až tak daleko, že vyhledal útočiště ve skleníku neoblíbeného starce. Vinou svých spolužáků a jejich vandalismu, tak Alex musel škodu napravit. A díky tomu vzniklo velmi neobvyklé a nesourodé přátelství.

Vesmír versus Alex Woods je prvotina Gavina Extence, který napsal příběh o klukovi, jehož život je plný zvratů a nečekaných událostí. Jakoby se vesmír rozhodl dělat Alexovi jeden naschvál za druhým a s radostí pak sleduje, jak si se svými problémy poradí. Alex je ale neobyčejný kluk. Jeho příběh začíná ve chvíli, kdy je zatčen na celnici s urnou v autě. Svým vyšetřovatelům pak vypráví svůj životní příběh od pádu meteoritu až po záležitost s danou urnou.

Kniha je psána v první osobě a hlavním vypravěčem je Alex. Ve svém vyprávění zachází až do nejkrajnějších vzpomínek, ale nejvíce pozornosti dostává zmíněný úraz. Nečekaná srážka s vesmírným tělesem ovlivnila nejen Alexovo zdraví, ale i celý jeho následující život. Díky němu totiž objeví kouzlo astronomie, fyziky nebo neurologie. Zjistí, že vážná hudba má něco do sebe a stane se velkým fanouškem knih Curta Voneghuta. A právě tyto prvky mu pomůžou navázat otcovský vztah se svým sousedem.

Příběh je psán s nadhledem a lehkostí. První stránky sice naznačují, že by se mohlo jednat o čtení pro mládež, svým hlavním tématem ale zaujme jakoukoliv generaci. V centru totiž stojí i vážnější témata jako je mezigenerační přátelství či smrt. Vztah Alexe a pana Petersona je největším tahounem knihy a to hlavně díky jejich oddanosti, víře či schopnosti pomoci tomu druhému, ať se děje, co se děje.

Vesmír versus Alex Woods je kniha plná vtipu, zajímavých myšlenek, ale i odborných výkladů o mozku nebo vesmíru. Postava Alexe je lehce ironická, ale neuvěřitelně upřímná a svá. Jako málokterý hrdina není zkažený současností, ale myslí sám za sebe a nestydí se za své myšlenky nebo názory. V novém přátelství nachází nejen otce, kterého nikdy nepoznal, ale i nevšední zážitky, které dojmou a pobaví zároveň.

Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka obrázek

You Might Also Like

4 komentářů

  1. kniha mě zaujala, hned jí dávám do seznamu chci si přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní zajímavě, zrovna před pár dny jsem ji dávala na TBR list, tak mu dám vyšší přioritu, když je to i fanoušek Vonneguta ♥ (Ps je to Kurt a ne Curt ;))

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip, zní to moc zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem pár recenzí viděla a vždy byly pozitivní. Kniha musí mít něco do sebe a ta obálka je taky skvělá. Určitě se po knize mrknu :)

    OdpovědětVymazat