Recenze: Pekáč buchet

ledna 18, 2015

Český název: Pekáč buchet
Autor: Kateřina Petrusová
Počet stran: 160
Nakladatelství: Fragment
Žánr: Romance, Czech Literature
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Kniha k nakousnutí. U Pekáče Buchet to platí hned několikrát. Nejen že má doslova obálku k sežrání, ale i celý hlavní příběh se točí kolem jídla. Nebo spíše kolem jedné gastrosexuálky. Klára totiž píše pro jeden ženský časopis a jejím hlavním zaměřením je hodnocení restaurací a jídla. Sama o sobě je velkou milovníci vaření, píše si o tom blog a vyžívá se v úpravě starý receptů. A pak je tu jakýsi Matouš Kopřiva, fanda do adrenalinových sportů, s kterým musí Klára udělat rozhovor. A jelikož je Klára magnet na trapasy, je jejich první setkání nezapomenutelné. A to až tak, že se Kopřiva rozhodne zavolat Klářiné šéfové.

S českou autorkou Kateřinou Petrusovou jsem se poprvé setkala loni. A bylo to až k nevíře, jak mi její knihy sedly. Hlavní příběhy bývají sice jednoduché a romanticky zaměřené, co je ale na nich skvělé, tak to je především humor. Katka totiž píše stylem, kdy se při čtení přistihnete, že se smějete nahlas a se slzami v očích.

Pekáč buchet byla loni hodně očekávaná kniha. Svým příběhem i rozsahem je podobná Katčině předchozí knize S hlavou v oblacích pejru. Hlavní příběh je dosti předvídatelný. Milovnice jídla a odpůrkyně sportu se setká s někým, kdo je nejen adrenalinový šílenec, ale je také o pár let mladší. Nejdříve ho Klára nemá ráda a může z Kopřivy málem vyletět z kůže, ale pak je z toho láska jako trám. Prostě příběh, kterých je všude plno. Tento je ale neskutečně vtipný a plný hlášek, nad kterými se budete smát i po přečtení. Humor je silná stránka této knížky a myslím, že je to takový druh vtipu, který bude bavit každého.

Třešničkou na dortu byl pak okamžik, kdy Anna požádala s kamenným výrazem ve tváři o kopřivový čaj. Zatímco mně zaskočila voda, Míša se rozhihňala jako skutečná puberťačka a Anna slovně trhala na cucky toho mladého pingla, který se ji snažil přesvědčit, že mají jen výběr od Dilmahu a domácí ledový.
"On mi nedá pokoj," zasípala jsem potichu, když jsem vykašlala všechno pití z plicních sklípků. "Kopřiva jeden pitomej." 

Kniha se by pak dala rozdělit na dvě části. V té první dochází k setkání a vzájemnému poznávání Kláry a Matouše. Neobejde se to samozřejmě bez celé řady trapasů a vtipných scén. Druhá část knihy je pak více dramatická a až melancholická. Ta první část se autorce velice povedla. Smála jsem se prakticky u každé stránky. Ta druhá část se mi už pak zdála kapku uspěchaná. Pro druhou dějovou linku by to chtělo více prostoru, a pak by to bylo už dokonalé.

Pekáč buchet je povídka, která určitě stojí za pozornost. Je to nenáročné čtení, ale rozzáří vám den. Navíc každá kapitola začíná velice originálně a to receptem, který hlavní hrdinka následně pak vaří. Takže vám chuť k jídlu vykouzlí nejen obálka, ale prakticky celá kniha. U mě to byla především chuť na pořádný pekáč plný makových buchet. Knihu bych určitě ráda doporučila všem, kteří si chtějí odpočinout od složitých a komplikovaných příběhů a posedět nad jednoduchou, nenáročnou, ale hodně zábavnou knihou.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka ukázka z knihy

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tuto knížku bych si chtěla přečíst. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám jí doma a jsem na ní zvědavá. :-) Od Petrusový jsem ještě nic nečetla, ale dost se na to těším. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pekáč je skvělá kniha. Jak píšeš - jednoduchá, čtivá a hodně vtipná. A mě taky po celou dobu dělala chutě a chtěla jsem vyzkoušet i některý z receptů, bohužel jsem se k tomu nedostala, ale jak jsi mi to teď připomněla, tak bych snad mohla něco zkusit :D

    OdpovědětVymazat
  4. Pekáč buchet mám v plané čítať. Vyzerá to super :)

    OdpovědětVymazat