Recenze: Barakuda

ledna 25, 2015

Český název: Barakuda
Originální název: Barracuda
Autor: Christos Tsiolkas
Počet stran: 445
Nakladatelství: Host
Žánr: Fiction, Book Club, Contemporary, Australia
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Musím se znovu naučit, jak dýchat.

Každý v životě máme nějaký sen, cíl. Kvůli kterému jsme schopni obětovat téměř všechno. Danny je velmi talentovaný plavec a díky svému odhodlání dostane stipendium. Může tak přestoupit na prestižní gymnázium a věnovat se svému koníčku naplno. Dostane velmi zatvrzelého trenéra, který mu už první den udělí lekci, která ho výrazně ovlivní na životě. "Všechno jim musíš vždycky hned vrátit, Danny," Danny totiž není na škole nijak oblíbený, nepatří mezi ty vyvolené, zlaté děti a musí se vypořádat s šikanou. Za každou cenu chce být nejlepší, chce být první. Chce jednoho dne plavat na olympiádě. Ale pak Danny jednou prohraje a všechno se změní. On se změní.

Christos Tsiolkas je australský spisovatel. Kromě knih píše i filmové scénáře nebo divadelní hry. Barakuda je jeho pátým románem. O jeho knihách se často mluví, že jsou velmi detailní a sprosté. Barakuda je tím skvělým příkladem. Životní příběh Dannyho je popsán do nejmenších detailů, které překvapí i otrlé čtenáře. I samotné Dannyho myšlenky jsou skvěle vykonstruovány. Chlapec se totiž jeví na první pohled jako nesmělý a milý hoch. V jeho hlavě se ale ukrývá jeho pravé já. Od začátku kdekoho uráží a svými až zvrácenými myšlenkami si nezíská moc sympatií.

Charakterizovat tak hlavní postavu není snadné. Danny je cílevědomý, ale ve svém mládí si neuvědomuje, že svým rozhodnutím zraňuje všechny okolo sebe. Vyhrává jeden závod za druhým, ale místo respektu dostává jen ustrašené pohledy. Moc kamarádů tak nemá. A když zažije první prohru, začne se mstít. Všem, bez ohledu na to, jak moc ho dotyčný podporoval nebo ne. Vykašle se na plavání, začne pít a všechno řešit pomocí násilí. A to se mu pak stane právě osudným.


Kniha je psána zajímavým stylem. Dělí se na dvě části a střídají se kapitoly z Dannyho školních let a z jeho dospělého života. V dospělosti nebyl Danny o nic lepší než na škole. Stále měl potřebu pitvat se v minulosti, stále řešil jen sám sebe a na ostatní nehleděl. Už na škole si Danny začal všímat, že ho více přitahují chlapci než dívky. Ve vězení se jeho orientace projevila na plno. Právě pobyt ve vězení je autorem popsán detailně a to nejen samotný styk mezi dvěma muži, ale i jejich vzájemný vztah a chování.

Barakuda je velmi rozporuplný román. A to především díky Dannymu. Čtenář by mu chtěl fandit, přál by mu štěstí v životě. Danny je ale postava, která si vás dokáže znechutit téměř v každé kapitole. Neustále si protiřečí, Snaží se trestat své okolí, ale přitom nejvíc trestá sám sebe. Je to prostě sobec, který nedostal to, co chtěl a na tom se pak odrazil celý jeho život. A když ztratil úplně všechno, neví, jak to napravit. Kdo mu poradí?

Kniha je od začátku do konce velmi čtivá. Jen to neustálé časové střídání doby by chtělo více upřesnit. Některé kapitoly byli chvílemi dosti zmatené a trvalo to, než jsem se sama orientovala. Příběh je to velmi depresivní a často i smutný, ale zajímavý. Není to ale kniha pro každého. Ne každému sedne styl vypravování nebo samotná tématika homosexuality. Ale pokud vás aspoň trochu zaujal Dannyho příběh plný chyb, špatných rozhodnutí a snahy o odpuštění, určitě stojí za přečtení. 

Zdroje: obálka | obrázek
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzní knihy.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Mě tahle knížka už hodně dlouho láká... Těším se, až si ji přečtu :) Pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
  2. Může to být zajímavé.. Připadá mi ta kniha hodně jiná a zvláštní, hlavně tou hlavní postavou. Já vůbec netuším, jestli si ji mám přečíst, protože se celkem dost bojím, že se mi nebude zamlouvat. Ale zkusit to můžu :)

    OdpovědětVymazat