Recenze: Životy, které jsme ztratili

prosince 30, 2014

Český název: Životy, které jsme ztratili
Originální název: The Lives We Lost
Autor: Megan Crewe
Série: Tak padne náš svět 2
Počet stran: 268
Nakladatelství: Egmont
Žánr: Young Adult, Dystopia, Apocalyptic, Romance
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by náš svět mohl skončit? Jaká katastrofa by byla tak strašná, aby vyhladila veškerý život na naší planetě? Představ a teorií je neuvěřitelné množství. Někdo se o své myšlenky podělí s přáteli nebo rodinou a někdo ji napíše na papír. Dystopický či přímo post-apokalyptický žánr nám už ukázal mnoho podob, jak by náš svět mohl za pár desítek let vypadat a představy to nejsou moc příjemné.

Životy, které jsme ztratili je druhý díl oblíbené série od Megan Crewe. V prvním díle nás autorka seznámila s Kaelyn, která nás prostřednictvím svých deníkových zápisů seznamovala se světem, který se musí vyrovnat se smrtícím virem. Nikdo neví, odkud se přesně vzal a jak se proti němu bránit. Denně umírá tisíce a tisíce lidí a není záchrany. Kaelynin otec patřil ale k lidem, kteří se usilovně snažili najít protilátku. A je dosti možné, že jednu takovou objevil. Vakcíny je ale žalostně málo, a tak se Kaelyn se svými přáteli vypraví na dlouhou cestu za pomocí.

Pokračování dystopické série se od prvního dílu liší v několika bodech. Ten nejvýraznější je, že příběh není psát jako deníkový zápis. Jedná se o normální plynulé vypravování hlavní hrdinky. Další změnou je prostředí. Tak padne náš svět se celý odehrával na domovském ostrově Kaelyn. Tentokrát je ale cesta zavede do jiných a dosti nebezpečných míst. Ubralo se také na konverzaci, příběh se posouvá dál a vyvíjí se. Celá kniha se ale nese v duchu cestování a hledání teplého útočiště, a to se stává ke konci knihy dost nudné. Vyvažuje to ale přiměřené množství akce, napětí a především čtivost samotného příběhu.


Celý příběh je vymyšlený zajímavě, jen by u tohoto dílu chtělo zkrátit dobu, kdy hlavní postavy cestují a více se už zaměřit na samotnou vakcínu a jak ji rozšířit i pro ostatní. Nejzajímavější okamžiky tak byli chvíle, kdy se skupinka setkala s jinou a dosti nepřátelskou skupinou nebo když hledala možnou záchranu v opuštěném hlavním městě. Rozvoj hlavních protagonistů je pak pouze minimální a dějem více zahýbou nové charaktery.

Pokračování dobře rozjetých sérií bývá často ošemetné. Čtenáři jsou buď nadšení nebo jsou zklamáni. Životy, které jsme ztratili není horší než Tak padne náš svět. Prvnímu dílu se hravě vyrovná, protože i ten měl svoje nedostatky. Tato trilogie má v sobě obrovský potenciál a je jen na samotné autorce, zda ho v poslední a závěrečném dílu zužitkuje. 

Zdroje: obálka | obrázek
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního ebooku.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. O knížce Tak padne náš svět jsem hodně slyšela a dost mě zaujala. Proč musí být tolik sérií, které chci přečíst? :D Achjo. Každopádně super recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc hezky a ta obálka je opravdu povedená. Bohužel jsem nečetla první díl, který si ale podle všeho budu muset sehnat, protože se mi to podle tvé recenze líbí :)

    OdpovědětVymazat
  3. První díl mám doma, ale ještě jsem se nějak neodhodlala k tomu, abych si sehnala pokračování. I když se mi Tak padne náš svět líbila, pořád to nebyl ten druh knihy, který by křičel: ,,Musíš si okamžitě pořídit další díl."
    Takže pořád váhám:)

    OdpovědětVymazat
  4. První díl byl super, na tenhle te taky chystám :) A ta obálka je skvělá! Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat