RC Review: Temné hory

listopadu 26, 2014

Český název: Temné hory
Originální název: The Dark Hills Divide
Autor: Patrick Carman
Série: Elyonova země 1
Počet stran: 224
Nakladatelství: Fragment
Žánr: Young Adult, Fantasy, Adventure, Magic
Goodreads | CBDB

Anotace: Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství.

Odhalte společně s Alexou, co se skrývá za vysokými hradbami chránícími město před zlem, které dříme v okolních Temných horách. Dokáže sama čelit prastarému prokletí, pravdě o sobě samé, a zachránit Elyonovu zemi před nebezpečím, které by ji mohlo navždycky změnit?
×××××××××××××××××××××××××××× 

Bridewell, Lathbury, Turlock a Lunenburt. Čtyři města, která jsou ze všech stran ohraničena a chráněna vysokými hradbami. A nejen oni. I cesty vedoucí z jednoho města do druhého jsou přísně střeženy nekončící kamennou zdí. Jaké tajemství se ale ukrývá v Temných horách? Dvanáctiletá Alexa se narodila se zvídavou myslí a i když je přísně zakázané pátrat po tom, co hradby skrývají, neváhá svou zvědavost ukojit. A to se ji podaří díky klíči, který dostala od Warwolda, muže, díky kterému vysoké opevnění vzniklo.

Temné hory je první díl čtyřdílné série Elyonova země. Příběh původně vznikl tak, že ho Patrick Carman vyprávěl své dceři před spaním. Jedná se tedy o pohádkový fantasy příběh pro mladší čtenáře. Myslím ale, že ho ocení i ti starší, pokud mají pořád rádi pohádkové příběhy. Kniha je to totiž psaná lehce, svižně, převažují kratší kapitoly a nechybí základní prvky pro fantastický příběh plný magie a nadpřirozena.


Autor dokázal vytvořil zajímavý svět, který má svou vlastní historii, a který má kromě magie i mluvící zvířata. Jedná se o kouzelný příběh mladé hrdinky, která i přes zákazy svého otce, pátrá po skrytých věcech. Alexa je na svůj věk velmi odvážná, ale jinak je to obyčejná dívka, která je ráda zalezlá ve svém křesle s knihou. Pro Alexu je důležitá pravda a i přes nesnáze si jde tvrdě za ní.

Hlavní dějová linie Temných hor je prostá a i přes svůj předvídatelný konec je čtení této knihy pohádkou. Jako každá správná pohádka má svoje ponaučení i postavy, které jsou ztělesněním těchto ponaučení. Příběh je na čtení velmi jednoduchý a nezachází do větších detailů, které by byli pro mladší čtenáře složitější. Za velmi zajímavé považuji samotné uskupení jednotlivých měst a způsob, jakým jsou chráněni před vnějším nebezpečím.

Temné hory jsou určitě vhodné pro mladší čtenáře, kteří dokáží více ocenit pohádkový motiv než ti starší. Celkově je ale kniha vhodná pro kohokoliv, kdo má zálibu ve fantasy žánru a není omezen jen na vyšší a složitěji propracovanou mytologii. Útlá knížečka má v sobě zajímavé myšlenky a příběh, který stojí za povšimnutí.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka | obrázek1

You Might Also Like

2 komentářů

  1. o knížce jsem nikdy neslyšela, ale vypadá vážně zajímavě. :) Díky za super recenzi!

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! Knihu si chci už nějaký ten pátek přečíst a po tvé recenzi se na ní vrhnu okamžitě až bude čas :)

    OdpovědětVymazat