RC Review: Královna Tearlingu

listopadu 28, 2014

Český název: Královna Tearlingu
Originální název: The Queen of the Tearling
Autor: Erika Johansen
Série: Královna Tearlingu 1
Počet stran: 432
Nakladatelství: YOLI
Žánr: Fantasy, Dystopia, Young adult, Magic, Adventure
Goodreads | CBDB
Anotace: Fascinující fantasy příběh dlouho ztracené královny, její nejisté a nebezpečné cesty na trůn a přátelství i hlubších vztahů, které vznikají, když se temné nadpřirozené síly snaží zničit poslední zbytky dobrých, spravedlivých a věrných.
××××××××××××××××××××××××××××

Království v troskách, otroctví, nedostatek financí, nájemní vrahové, úplatkáři a nebezpečná Rudá královna za hranicemi. Království Tearlingu na první pohled nevypadá jako lákavé dědictví. Po devatenáct let vládl zemi regent, bratr bývalé královny. Teď ale nastala doba, kdy se o trůn bude hlásit právoplatná dědička a ztracená dcera mrtvé královny. Princezna v exilu, Kelsea, která už od narození byla připravována pro svou roli. Než ale usedne na trůn a začne vládnout, musí překonat nejednu nástrahu.

Královna Tearlingu je debut americké spisovatelky Eriky Johansen. Zajímavostí je, že sama autorka má největší zálibu v hororovém žánru, svou tvorbou se ale řadí k fantasy a dystopii. Spojit fantasy a dystopii je určitě neobvyklý krok. Při čtení anotace její prvotiny si každý bude myslet, že se celý příběh odehrává v době daleké, kdy světu vládly králové a královny a rytíři bojovali o čest krásné ženy. Po přečtení ale zjistíte, že se Královna Tearlingu odehrává v daleké a daleké budoucnosti, kdy svět upadl a vrátil se do středověké doby. Díky tomu se celý příběh stává velice originální a dystopie ukazuje svoji další stránku.

Příběh Královny Tearlingu je prostý. Mladá královna se vrací do své vlasti a začne vládnout. Bohužel ji ale téměř na každém kroku hrozí smrt. Naštěstí je ale obklopena královskou gardou. Při svém návratu ale zjistí, že její matka nebyla zrozena pro královský trůn. Společně se svým bratrem dohnala království do chudoby a díky invazi Rudé královny, jsou nuceni každý rok odevzdávat do otroctví několik tisíc nešťastníků. Kelsea ale nechce být jako její matka a už od prvního okamžiku se snaží všechno změnit. Zastavit otrokářství, zavést povinnou školní docházku nebo poskytnout svým lidem zdravotní péči. Teprve devatenáctiletá královna se pro všechny na první pohled zdá jako naivní a hloupoučká princeznička, která by se měla zajímat jen o šaty a šperky. Kelsea prošla ale tvrdou výchovou. Učila se nejen o historii, ale i politice a hospodářství. Není ji cizí těžká dřina a naučila se, co je pro život důležité a co jsou jen rozmary.

První díl plánované trilogie má neobvykle dlouhé kapitoly, ale čte se dobře. I přes větší obsáhlost postav se v ději nelze ztratit a příběh má svůj spád a zajímavé části. Akční a dramatické scény střídají pozoruhodné dialogy, které pomalu poodhalují minulost. Právě minulost pak bude pro čtenáře největším lákadlem, ale moc se z ní nedozví. Největší záporák knihy - Rudá královna - je pak představena jen v náznacích a pár částech, kdy je děj vyprávěn z jejího pohledu. Kniha se odehrává v budoucnosti, která ale dosti připomíná středověk, proto mě ve čtení dosti iritovali moderní výrazy či vulgarismy. Do příběhu se totiž vůbec nehodili.

Královna Tearlingu bezpochyby patří mezi nejzajímavější a originální dystopie. Moderní technologie byli zapomenuty a lidé se vrátili k tvrdé a náročné práci. Světu zase vládnou králové a ve válkách bojují udatní rytíři či úplatní vrahové. Mladá královna je postava velmi zajímavá, vyvíjející se, ale s velkým odhodláním a cílem. Teprve čas ukáže, zda se ji povede nastolit novou a lepší vládu. Příběh Kelsey je ale teprve začátek a i když je ukončen otevřeně, s nečekanými zvraty a nedořešenými věci, jedná se o čtivou a zajímavou jízdu.

Děkuji nakladatelství Yoli za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu
Zdroj: obálkaobrázek

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Wow, to vypadá vážně zajímavě. Myslím, že jsem ještě nikdy nečetla, natož slyšela o dystopii spojenou s fantasy! :) Musím si jí taky pořídit! Díky za super recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Např. série Pod někonečnou oblohou... a dále mě napadá série Měsíční kroniky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to hodně dobře...Knize jsem se nějak vyhýbala, protože mě nezaujala, ale jak jsi napsala o spojení fantasy a dystopii.. no zaujala jsi mě a nejspíš ss knihu koupím. Skvělá recenze, děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Povedená recenze :) Knížku si chci přečíst, láká mě její obálka i anotace :)

    OdpovědětVymazat