Recenze: Zmizelá (Film)

října 05, 2014

Český název: Zmizelá
Originální název: Gone Girl
Předloha: Gillian Flynn
Režie: David Fincher
Scénář: Gillian Flynn
Kamera: Jeff Cronenweth
Žánr: Drama, thriller, mysteriózní
Hrají: Ben Affleck, Rosamund Pike, Missi Pyle, Neil Patrick Harris, Patrick Fugit, Tyler Perry, Casey Wilson, Kathleen Rose Perkins, Kim Dickens, Sela Ward, Scoot McNairy, Emily Ratajkowski,...
IMDb | CSFD



Když ve světě poprvé vyšla Zmizelá (Gone girl), strhla na sebe ihned velkou pozornost. Velká popularita i kladné až nadšené ohlasy kritiků pak měli za následek, že se z knihy měl stát film. Natočit dneska už kultovní knihu se rozhodl americký režisér David Fincher. Tohoto režiséra jsem si oblíbila už díky několika filmům, hlavně ale díky naprosto úžasnému a nepřekonatelnému zpracování Klubu rváčů.

Zmizelá je příběhem jednoho amerického manželství. Příběh Nicka a Amy. Na den jejich pátého výročí však Amy zmizí a rozjede se velká pátrací akce. Vše totiž nasvědčuje tomu, že ji někdo unesl. Nick společně se svou sestrou a celým městem pomáhá vyšetřovatelům najít jakoukoliv stopu po Amy. Postupem času se ale ukazuje, že Nick není tím dokonalým manželem jak na první pohled vypadá a že jeho vztah s Amy nebyl procházkou růžovým sadem. Byl by ale schopný své milované ženě něco udělat? Zabít ji?

Zmizelá upoutala moji pozornost už pěkně dávno a když jsem si letos v lednu přečetla konečně tolik vychvalovanou knihu, rozhodla jsem se, že film prostě musím vidět. Ona ta kniha je totiž opravdu dobrá. První půlka sice trochu pokulhává, ale jak se za ní čtenář dostane, nebude se moci od knihy odtrhnout.


Film na první pohled asi zaujme svoji pochmurnou atmosférou, prostředím bez jásavých barev a až mrazivou hudbou. Tohle jsou totiž znaky, kterými se vyznačují Fincherovy filmy. Jestli se ale ze Zmizelé stane také klasika, ukáže až čas. Pro mě osobně byl film ale skvělou podívanou. Držel se své předlohy až neskutečně přesně. Převod knihy do scénáře bývá totiž dosti ošemetný. V tomto případě ale Fincher vybral skvěle - samotnou autorku předlohu. Kniha je totiž vyprávěna z pohledů hlavních postav, z jejich myšlenkových pochodů a to se Gillian Flynn povedlo bravurně zpracovat. Film tak nepůsobí nudně, jak třeba začátek knihy, ale spíše svižně a nečekaně. A ano, o překvapující scény není nouze.

Chtěl bych Ti rozmlátit hlavu, otevřít lebku a podívat se … co si miláčku myslíš?

O knize a teď už i filmu se často mluví jako o sondě či studii dlouhodobých vztahů a manželství. Obsah knihy je opravdu zajímavý, vedený sice až do extrému, kdy pak vlastně ani nevíte, co si o jednotlivých postávách myslet. V průběhu filmu se totiž odkrývá jedna zajímavost za druhou. Charaktery postav jsou stejně jako v knize bravurně zpracovány a myslím si, že představitelka Amy -  Rosamund Pike - se dočká nejednoho ocenění. Její Amy byla doslova "úžasná" a herečka předvedla takový výkon, že se díky tomu bude řadit mezi nejtalentovanější herečky své doby. Svoji roli zahrál zdařile i  Ben Affleck v roli Nicka. Ben totiž v poslední době nepředvádí nic zajímavého, ale tady se jeho prkenost a nevěrohodnost hodila naprosto skvěle.

Takže měli by jste zajít na Zmizelou? Určitě! Ať už jste četli předlohu nebo ne, film je po všech stránkách povedený, nenudí a samotná závěrečná pointa je zpracována pěkně krutě. Je to prostě vynikající psycho film. Herecké výkony jsou opravdu bravurní, ať už se to týká hlavních postav, či těch vedlejších a hudební doprovod skvěle navozuje tu správnou atmosféru. David Fincher dokázal, že nepatří do starého železa a dokáže natočit filmové skvosty, na které se člověk rád podívá znovu.

Zdroje: obálka | obrázek 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. aaaa tohle musim ciiiist / videt, nejlip oboji :) knizku mam doma, ale film uz bezi, tak se bojim, ze nestihnu nejdriv knizku a pak film, tak nevim cemu dat prednost, sakraaaa :) kazdopadne me tenhle pribeh fakt laka

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně moc se těším, až se na film kouknu! Kniha je výborná! (jsem sice teprve za polovinou, ale líbí se mi hrozně moc :3)
    Krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat