Večer na téma...Cizinka | Série, která hýbe knižním světem

září 20, 2014

Prakticky téměř každý knižní bloger o této sérii už slyšel. O Cizince (v originále Outlander) se v poslední době hojně mluví. Nejvíce tomu asi dopomohlo seriálové zpracování, které v současnosti právě běží. A přitom celá série patří v zahraničí mezi bestsellery už skoro patnáct let. Jedná se ale o stejný příklad, jako u série Píseň ledu a ohně. Díky skvělému seriálu od HBO Game of Thrones se stala celá série od George R. R. Martina populární po celém světě a knihy se prodávají po tisících. Jestli takové popularity dosáhné i Cizinka, uvidíme časem. Čím je ale tak zajímavá?


Se sérií jsem se setkala už před rokem, možná rokem a půl. Moje kamarádka ji totiž zrovna četla. Mrkla jsem proto zběžně na anotaci a knihu si zařadila do seznamu knih k přečtení. Pak jsem po delší době, někdy před loňskými Vánocemi, objevila akci na goodreads, kterou pořádala Judit z My Alternative World of Books. Jednalo se o společné čtení celé série. Takže bylo jasné, že se musím zapojit a začít konečně číst. V té době se už totiž začalo mluvit o seriálu a já, jakožto seriálový fanoušek, jsem si chtěla knižní předlohu načíst dopředu. No a pak to začalo.

Uběhli asi 2 měsíce a já dočítala už pátou knihu (v českém překladu první půlku pátého dílu). Někomu se to může zdát jako pomalý proces, přečíst za 2 měsíce pět knih. Musíme ale brát v potaz, že Diana Gabaldon je jak George R. R. Martin v sukních! Ano, není díl, který by měl pod 700 stran, navíc čtvrtý a pátý díl náležitě překračují hranici tisíci stran. Pátý díl, Hořící kříž, v originále čítá dokonce okolo 1400 a proto byl v českém vydání rozdělen na dvě části (druhá půlka vyjde někdy v průběhu října či listopadu). A když už poněkolikátý zmiňuji autora Hry o trůny, Diana Gabaldon společně s Georgem R. R. Martinem chodí pravidelně na oběd.
Přiznám se, že jsem čtenář, který je často ovlivněn svým okolím. Takže když začne velká skupina lidí číst nějakou sérii či knihu, mám chuť si ji také přečíst a zjistit, proč to všeci milují. Proto v mojí četbě v poslední době převládá dystopie nebo young adult či mix obojího. Celá série Cizinky se dosti vymyká mému zažitého žánru. Říci o Cizince jen, že je to historický román totiž nestačí. Je to mix všeho! Najdete tam romanci - velkou lásku, která dokáže překonat i hranice času. Je to také z velké části historický příběh - odehrává se převážně dvě stě let před druhou světovou válkou. V sérii najdete i prvky fantasy, dobrodružství a hlavně Skotska. Skotsko má velmi podstatnou roli v celém příběhu a v knize se o jeho historii dozvíte opravdu hodně. Přidejte k tomu, že se knihy skvěle čtou a díky své obsáhlosti je nemáte za den přečtené, takže dlouho vydrží.

Co ale dělá z této série unikátní čtení jsou její postavy. Tady totiž nemají hlavní roli náctiletí, kteří sotva vylezli z kolébky. Nejsou ani naivní, hloupí a podstatou jejich života není zakázaná láska či boj proti systému. Claire a Jamie. Tohle budou jména, o kterých se bude teď pořád mluvit. Tato dvojice je tak nesourodá, odlišná a přitom jim bude každý fandit od prvních stránek. Charakter Claire je navíc jedním z nejlepších, se kterým jsem se u ženských hrdinek setkala. Claire zažila válku na vlastní oči a když je hozena do nehostiné a drsné minulosti osmnáctého století vyjeví se její osobnost naplno. Ukazuje, že žena ve své době nemusí být jen na okrasu, vést domácnost a plodit děti. Je chytrá, sebevědomá, ale také drzá, citlivá a vznětlivá. A Jamie...to je kapitola sama o sobě. Mladý, nezkušený co se týče žen, ale zdatný bojovník, který se klidně nechá ubičovat téměř k smrti pro svou sestru. Mohla bych takhle opěvovat oba hrdiny i spoustu dalších, ale myslím že bude lepší, když si to každý přečtete a přesvědčíte se na vlastní oči.

O Cizince a prakticky celé sérii bych mohla básnit dlouho. Už na pár blozích jste si mohli podobné články přečíst. Jsem moc ráda, že se série dočkala vlastního seriálu. Dostane se tak více do podvědomí, zaujme širší oblast čtenářů a dostane se ji popularity, jakou si zaslouží. Navíc sérii dostal do ruky tvůrce moji nejmilejší seriálové sci-fi podívané - Battlestar Galacticy. Zatím jsem měla možnost vidět jen pár dílů a jsem naprosto spokojená. Dějově sice příběh utíká pomalu, ale to už k Cizince patří. Je to totiž jeden z nejpromyšlenějších příběhů, jaké jsem kdy četla. Ono skloubit svůj vlastní vymyšlený svět s historií není jen tak a Diana Gabaldon napsala něco, co vás pohltí a zasáhne.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Já jsem před nějakou dobou viděla svou babičku, jak čte Cizinku. V té době jsem o ní nic neslyšela a popravdě jsem si myslela, že to nebude nic zajímavého, představovala jsem si to jako klasickou červenou babičkovskou knihovnu, ale v poslední době jen zírám, jak populární a kladně hodnocená tato série je a já jsem babičce konečně uznala skvělý čtenářský vkus :D. Doufám, že se o kvalitách této série přesvědčím sama na vlastní kůži co nejdříve :).

    OdpovědětVymazat
  2. Abych se přiznala, tak jsem o Cizince slyšela, ale jen se zatím podívala na anotaci.
    Jsem přesný opak - jakmile se něco začne masivně číst, jen mě to odradí a čekám klidně rok, než se to zklidní..pak si knihu přečtu :D
    Ale Tvůj článek je tak parádně napsaný, že mě to na knihu nalákalo :)
    Házím do to-read-listu a juknu na příležitost ke čtení téhle knihy... :)¨
    Díky za článek!

    OdpovědětVymazat
  3. Teri víš, co Ti řeknu? Tenhle článek jsem četla hned ten den, co jsi ho vydala a díky tomuto článku jsem si celou sérii koupila (a nebo teď jsem spíš ve fázi objednala :D), takže DĚKUJU!!

    OdpovědětVymazat