Recenze: Pátá vlna

srpna 13, 2014

Český název: Pátá vlna
Originální název: The 5th Wave
Autor: Rick Yancey
Série: Pátá vlna 1
Počet stran: 448
Nakladatelství: Baronet
Goodreads | CBDB

Anotace: Po první vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.
Teď se blíží vlna pátá a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.

Při první vlně selhala všechna elektřina na zemi. Svět zachvátila temnota a lidé si poprvé uvědomili, jak moc byli na tomto zdroji závislí. Ve druhé vlně je ale všechno smetlo. Obrovské tsunami otřásali každý kontinent. Lidstvo pomalu vymírá. Třetí vlna se objevila v podobě moru, který zabil prakticky všechno živé. To co zbylo si pak vzali na starost tlumiči, vlna čtvrtá. Dojde i k páté vlně?

Pátá vlna je dílkem amerického autora Ricka Yanceyho. Už v době svého vydání na sebe kniha strhávala nemalou pozornost. Booktubeři v zahraničí ze sebe chrlili jednu nadšenou recenzi za druhou. Je ale Pátá vlna opravdu tak dobrá? Když totiž vyšla v českém vydání, nadšení nepřicházelo. Někomu kniha sedla, někomu ne. Uběhla dlouhá doba, než jsem se k Páté vlně dostala. A jaká tedy podle mě je?

Kniha se řadí mezi dystopie. Svým pojetím je ale dosti blízká klasickým katastrofickým scifi příběhům. Svět lidí padl, nastala vláda Jiných. Poslední přeživší jsou teď odkázáni jen na sebe. Přesně tohle čeká i Cassie, která se toulá na opuštěné dálnici. V ruce neustále drží malého plyšového medvídka. Hračku svého bratra, kterého byla nucena opustit. Bratra, kterému slíbila, že ho najde. Cassie stojí v cestě ale nejen Jiní, bytosti z vesmíru, snažící se všechno lidské vyhladit, ale také strach, hlad, zima a nedůvěra.

Casssie ale není jediná protagonistka příběhu. Autor zachycuje životní osudy Sama, Zombieho a Evana Walkera. Přesto je ale Cassie nejvíce v centru pozornosti a táhne celý příběh. Začátek sice jede v pomalém rytmu, po začtení se ale od knihy neotrhnete. Ano, Pátá vlna mě bavila a to hodně. Dostával mě nejen samotný příběh a jeho zpracování, ale také myšlenky hlavních postav, které se mi chvílemi zdáli až mrazivé a dokonale vystihující danou situaci.

Protože pokud jsem poslední, pak já jsem lidstvo.

Příběhy o invazi mám ráda, musí mít ale dobrý základ. Rick Yancey přišel s nápadem pěti vln a musím říci, že propracovaný to měl pěkně do detailů. A o tom, co či kdo bude pátá vlna, to si můžete jen představovat. Přiznám se, že tohle jsem asi nečekala, ale ve skrytu duše jsem to asi věděla celou dobu. Celá kniha pak vyznívá hodně drsně a až nemilosrdně, protože se se svými hrdiny nemazlí a nechá je prolízt kdejakým svinstvem. Do toho si přidejte, že je kniha hodně čtivá a pořád se v ní něco děje. Napětí střídá akci a zase naopak. Nechybí tu i trochu té romantické linky, ale ta tu není zase moc.

Pokud jste ještě nezanevřeli nad dystopickým světem, tak je Pátá vlna to pravé. Je to velmi čtivý a do detailů propracovaný příběh, se zajímavými postavami, kteří nejsou z cukru. Tahle trilogie se mi zdá o to víc zajímavější, že hlavním nepřítelem není jako obvykle systém, ale návštěvníci z vesmíru. Mě proto nezbývá nic jiného, než knihu každému vřele doporučit a netrpělivě čekat na další díl.


Zdroje: obálka | obrázek1 | úryvek z knihy

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Myslím, že to vyzkouším :) Jen doufám, že mě nečeká další milostný trojúhelník, nějak s nimi začínám ztrácet nervy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak milostný trojuhelnik tak vůbec není, to se neboj :)

      Vymazat