Recenze: Jestli zůstanu | Zůstaň se mnou

srpna 09, 2014

Český název: Jestli zůstanu
Originální název: If I Stay
Autor: Gayle Forman
Série: Jestli zůstanu 1
Počet stran: 183
Nakladatelství: Ikar, YOLI
Goodreads | CBDB

Anotace: Moderní příběh pro mladé dívky a ženy. Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.

Mie je šestnáct a její největší vášní je hrát na cello. Trochu neobvyklý koníček na dnešní dobu, ale Mia je v hraní téměř nepřekonatelná. Největší podporu má hlavně od své rodiny - mámy, táty a mladšího brášky. Její přítel Adam ji právě díky cellu poznal, uhranul ho způsob, jakým byla Mia zabraná ve svém hudebním světě. Adam je ale jiný. Hraje v rockové kapele, přesto mu ale milá a tichá Mia dokázala ukrást srdce. Miina rodina hodně drží pospolu, takže když se rozhodnou jet na výlet, jedou všichni. Během jízdy autem se ale dostanou do střetu s jiným vozidlem a dojde k obrovské nehodě. Mia se ale budí, necítí bolest, necítí nic. Vidí jen své mrtvé rodiče a své bezvládné tělo.

Jestli zůstanu je životním příběhem Mii a jejího těžkého rozhodování. Rozhodování o tom, jestli zůstane. Americká autorka Gayle Forman zpracovala tohle těžké téma s opravdovou lehkostí a citem. Jedná se o knihu o necelých dvě stě stranách, ale do příběhu se dostanete už na první stránce. Vše je vyprávěno  z pohledu Mii a pomocí jejich vzpomínek. O to víc je pak čtenář zatáhnut do děje, až má pocit, že sám příběh prožívá.

Celá zápletka v sobě nese hodně citlivé téma. Spousta čtenářů tak knihu porovnává například s knihou Hvězdy nám nepřály. Jestli zůstanu ale nejsou Hvězdy, jedná se dějově o něco jiného. Je ale spousta věcí, které dokážou člověka zasáhnout natolik, že to navždy změní jeho život. V tomto případě to není smrtelná nemoc, ale těžká nehoda, ztráta těch nejbližších a hlavně také pocit, že se už nikdy neprobudíte.

Po nehodě, během které zemřeli její rodiče, se Mia dostává do kómatu. Její tělo je nehybné, ale její duše si žije svým životem. Vidí sama sebe smrtelně zraněnou, vidí svoje prarodiče, jak pláčou nad jejím tělem, vidí Adama, který se snaží dostat do jejího nemocničního pokoje. Během toho Mia vzpomíná. Vzpomíná na své idilické dětství a rodiče punkery. Vzpomíná na narození mladšího bratříčka a jak objevila lásku k vážné hudbě. Vzpomíná na první setkání s Adamem a jak se bála dát mu své srdce. Vždyť ona je jen ta obyčejná a nudná holka. Adam ji ale vždycky viděl jako tu dokonalou a úžasnou holku, kterou kdy potkal.

„Jestli zůstaneš, udělám všechno, co budeš chtít. Vystoupím ze skupiny, půjdu s tebou do New Yorku. Ale jestli řekneš, abych odešel, udělám i to. Mluvil jsem o tom s Liz, říkala, že návrat k dřívějšímu životu by pro tebe možná byl příliš bolestivý a že pro tebe bude snazší vymazat nás z paměti. A to by bylo strašné, ale já bych na to přistoupil Dokážu o tebe takhle přijít, když tě neztratím dnes. Nechám tě jít. Jestli zůstaneš.“

Vztah Mii a Adama se nese celou knihou. Díky vzpomínkám můžeme vidět jejich první setkání, první polibek ale i první hádku. Mia ví, že není dokonalá, snaží se ze sebe ale dostat to nejlepší a často se podceňuje. Proto se ze začátku vztahu s Adamem bála. Nechápala, co na ní vidí. Oba dva totž netvoří harmonický pár. Jejich vztah je chvílemi jako bouřka. Nejprve klidný a dusný, pak ale plný vzteku a slz. Přesto, ale mají jeden druhého, mají se o koho opřít a to z nich dělá jeden ze nejreaslističtějších párů, jaké jsem v knihách poznala.

Jestli zůstanu je příběh plný emocí. Je o dívce, která si prošla bolestivou ztrátou, ale svou vírou a vytrvalostí se z ní stala hrdinka. Udělala rozhodnutí, které ji navždy změní. Žila pro lásku. Proto by její příběh neměl zůstat bez povšimnutí. Kniha opravdu stojí za přečtení, její silný příběh vás dostane a porazí téměř na kolena. 


Další knihy od Gayle Forman najdete na arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 | urývek z knihy

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Nedávno jsem také napsala recenzi na tuto knihu. :) Taky se mi moc líbila.
    Jane's everything - Jestli zůstanu

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku znám, ale jsou na ni rozporu hodně recenze. Někdo ji jako ty chválí, ale u pár lidí jsem viděla, že ji pokládají za průměrnou. Ráda bych si časem taky knihu přečetla, ale vůbec nevím, kdy se k ni dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se tahle knížka ohromně moc líbila, způsob, jak autorka tato téma zpracovává mi totiž přišel úžasný. :) Byla jsem nucena tu knížku opravdu prožívat společně s postavami a místy mě to dost dojalo. Jsem teď hodně zvědavá na to filmové zpracování, protože už jen trailer mě málem rozplakal, takže jestli bude v podobném duchu celý film, tak ho snad celý probulím. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za recenzi :)
    Uvažuju, zda si knihu koupit, má moc hezkou filmovou obálku, recenze a anotace :D
    Asi je rozhodnuto :))

    OdpovědětVymazat