Knižní shrnutí - Červen a Červenec 2014

srpna 03, 2014

Je začátek srpna a nezbývá mi nic jiného, než konečně sepsat měsíční shrnutí a to rovnou i za červen, protože jsem byla tak líná a dodnes ho nenapsala. On celkově byl červen náročný měsíc - státnice, učení na přímačky, skoro každý den brigáda a pak koncert v Praze atd. V červnu jsem tedy stihla přečíst jen 7 knih. Oproti tomu červenec byl už mnohem lepší. Co se týče akcí, tak jsem byla na promocích, zápisu a na naprosto úžasném knižním srazu u Verunky. Článek o srazu najdete zde. Zúčastnila jsem se jednoho knižního maratónu a celkově jsem stihla přečíst 10 knih. Na blogu pak celý červenec běžela fotografická challenge a objevili se i dva články do projektu #‎knihanavylete‬.

Přečteno za červen

Červen byl ve znamení čtení Percyho Jacksona. Konečně jsem si přečetla první díl této oblíbené série. Bohužel mě kniha ale tak nezaujala jako ostatní. Možná to bylo tím, že jsem knihu začala číst dosti později a zdá se mi dosti dětská. Jednalo se ale o oddechové čtení a určitě zkusím další díl.
Oproti tomu Cress, třetí díl Měsíčních kronik byl naprosto strhující a skvělá kniha. Marissa Meyer vymyslela naprosto úžasnou sérii a já už netrpělivě očekávám poslední díl Winter.


Další knihou, která mě v červnu totálně dostala, byl Kostičas. Na tuhle knihu už myslím slyšel každý nějaké ohlasy a i přes počáteční zmatení se mi příběh neskutečně líbil. Doporučuji rozhodně všem. Je mě mrzí, že vydání druhého dílu bylo posunoto.
Nocí zlomená je už osmý díl série Mercedes Thompson. Pokud máte rádi tuhle urban fantasy, tak je tohle záruka kvality. Patricia Briggs píše opravdu dobře a Nocí zlomená je povedené pokračování.


Červen se nesl také ve znamení dvou re-readingů. A to Hvězdy nám nepřály a Jestli zůstanu. Hvězdy jsem si přečetla chvíli po tom, co jsem viděla filmové zpracování a Jestli zůstanu jsem si chtěla připomenout, než bude její vlastní filmové zpracování v kinech. Mám ráda obě knihy. Přesto jsou Hvězdy nám nepřály a celkově John Green mojí srdovkou. Oba příběhy jsou ale takové, že vás většinou nenechají chladným a budete občas potřebovat nějaký ten kapesník.


Poslední červnová kniha byla mojí TBR volnou a vylosovala jsem si Železnou dceru od Julie Kagawa. Kniha to nebyla špatná, ale už u prvního dílu jsem měla trochu výhrady a příběh se mi zdál moc překombinovaný a na mě moc pohádkový. Ve stejném duchu se tak nesl i díl druhý a nejspíš i poslední, který budu číst. Vydání dalších dílů se totiž u nás už asi nechystá.







Přečteno za červenec

Válka starého muže byla po dlouhé sci-fi kniha, ke které jsem se dostala. Kniha ale byla pro mě příjemným překvapením a příběh mě hodně zaujal. John Scalzi se tak dostal na můj seznam a snad se brzo mrknu i na další jeho tvorbu. 
Statistickou pravděpodobnost lásky na první pohled jsem si koupila a přečetla na doporučení Verunky z Knižního přátelství. A opravdu to byla hodně milá kniha, která ale není skoro vůbec klišé, ale plná hezkých myšlenek a pohledů na rodinné problémy.


K Páté vlně jsem se dostala díky čtecímu maratonu a už od jejího vydání jsem se na ni hodně těšila. Zaujala mě totiž už svou anotací a díky nadšeným reakcím v zahraničí. A víte co? Mě se líbila taky a to dosti. Příběh o invazi mimozemšťanů byl pro mě tou správnou volbou.
Díky knize Z hrobu jsem se pak rozloučila se sérií, kterou čtu už nějaký 2 roky asi. Poslední díl Nočních lovců nezklamal a důstojně se rozloučil se všemi oblíbenými hrdiny a záporáky.


Knihu Kostnice jsem dostala na recenzi od Omegy a musím přiznat, že mě svým obsahem hodně překvapila. Samotná historie Svatojakubského kostela ani tak moc ne, jak přiložené fotografie ztvárňující současnou podobu kostnice. 
Romeo, Julie a tma byl pak můj osobní re-reading, na který jsem se už dlouho chystala. Kniha je stejně dobrá jako před lety, kdy jsem ji četla k maturitě.


Na knihu Dobrý proti severáku jsem slyšela opět jen samé ódy. Příběh psaný v emailech byl opravu zajímavý, chvílemi i dosti vtipný a nečekaný. Jsem zvědavá na pokračování.
Oproti tomu Proroctví bylo dosti velké zklamání. Příběh se dlouze táhl a nadpřirozená část knihy, její vysvětlení a všechno okolo toho mi přišlo nedotažené. Jakoby se autorka nedokázala vyjádřit. Navíc jsem si nemohla pomoci a v příběhu jsem viděla menší kopírku jedné známé upírské série.


Podezřelý byl opět kniha na doporučení. Tentokrát od Rodaw z Knihánkova. Byla to velmi čtivá kniha, která mi ukázala něco víc ze světa psů a jejich psovodů. Byl to milý a krásný příběh o lásce psa k jeho pánu.
K Eseji o tragédii jsem se dostala díky Basteře a společnému čtení této knihy. Příběh dvou rozdílných studentů mě zaujal od první stránky. Navíc se kniha četla tak rychle, že jsem ji zhltla málem za jeden den. Krásný příběh o lidských problémech a odlišnosti.


A na závěr článku přikládám ještě fotky knih, které jsem si koupila, dostala či získala na recenzi v červnu a červenci:








You Might Also Like

6 komentářů

  1. Samé skvělé knížky! :) Na Kostičas se brzy chystám, tak doufám, že se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že mě docela překvapilo, co jsi napsala o knize Proroctví a sama jsem teď docela zmatená. Četla jsem na ni celkem dost recenzí a většina z nich byla pozitivních. Asi se o tom budu muset sama přesvědčit a knihu si přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, to máš teda dlouhý seznam. Kostičas byl úžasný a na Cress se teprve chystám. Musím i říct, že jsem Mercy Thompsonovou právě objevila a včera nadšeně dočetla první díl.
    Také bych si měla sehnat Pátou vlnu, hodně se o ní dobře mluví a já ráda mimozemštany a vůbec tématiku invaze :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tolik skvelych knizek :) ja se chystam na Kosticas, tak snad se mi bude libit tak, jako tobe :))

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, těch je. :) Taky bych si většinu z nich ráda přečetla, hlavně s Hvězdami se mi zdá, že jsem tak trošku dost pozadu a Esej o tragédii vypadá nádherně. Chtěla jsem si přečíst Cizinku ještě před seriálem, ale vidím, že i další díly jsou stejné bichle jako ten první a vzhledem k tomu, že teď čtu Píseň ledu a ohně nevím, kdy bych se k tomu dostala. :D

    OdpovědětVymazat