Čtecí návyky

srpna 24, 2014

U Verunky z Knižního přátelství můžete každou sobotu najít tématický článek. Tento týden to byly Čtecí návyky. Návyků mám spousty, takže jsem Verunce s radostí chtěla okomentovat povedený a zajímavý článek. Moje odpověď ale začala dosahovat dlouhých rozměrů, takže jsem se rozhodla svoje návyky zachytit ve svém článku. A tady to je. Otázky jsem převzala z Verunčina blogu.

1. Máš doma určité místo na čtení?
Moje postel, jednoznačně. Někdy se mi stává, že mě kniha uspává (ne tím, že je nudná ale) a je tak pro mě jednoduché odložit knihu vedle hlavy a na chvíli si zdřímnout. Často mi dělá společnost moje kočička. Občas si čtu u stolu a dřív jsem četla často na zemi. Jen tak jsem si sedla, opřela se o postel a četla.

2. Záložka nebo kousek papírku, který se právě válí poblíž?
To je podle toho, kdy a hlavně kde knihu rozečtu. Když jsem doma, tak si jdu vybrat jednu z mých záložek a použivám ji. Když si ale knihu poprvé rozečtu třeba ve vlaku, tak se mi hodí cokoliv, jízdenka, kousek papíru z tašky. 

3. Můžeš prostě jen tak přestat číst, nebo nejprve dočteš kapitolu?
Vždycky, ale vždycky dočítám kapitolu. Horší je to pak přestat číst knihu vůbec. Když je příběh tak zajímavý a baví mě, je pro mě někdy peklo přestat. Někdy mám třeba chuť číst celou noc, ale vím, že musím brzo vstávat, takže i brzo jít spát.

4. Jíš nebo piješ během čtení?
Většinou jen piju. Čaj, kakao, caro. Když si čtu ale ze čtečky, tak si občas k tomu dám nějakou svačinku. Nejčastěji ovoce. 

5. Posloucháš u čtení hudbu nebo televizi?
Poslouchám jen hudbu. Na televizi se nekoukám. A hudbu podle toho, jakou mám náladu. Jsem schopná si pustit klidně i tvrdou rockovou muziku nebo něco pomalého, soundtrack k filmu. Nejčastěji asi k Pánu prstenů. V poslední době jsem si oblíbila i skupiny jiných žánrů a velmi doporučuji třeba kapelu The XX. To je tak pohodová hudba, že i spát se u toho dá.  Je to ale opravdu podle nálady. Někdy mám ráda i úplné ticho.


6. Čteš vždy pouze jednu knihu, nebo několik zaráz?
Vždycky mám rozečtené minimálně dvě knihy. Maximum jsem měla asi osm knih, ale to už i na mě bylo hodně. A mám proto více důvodů. Například mě kniha, kterou čtu, tolik nebaví. Takže si rozečtu ještě jednu, chytlavější. Nebo se u mě najednou objeví kniha, kterou si chci přečíst už opravdu hodně dlouho, takže ji musím okamžitě rozečíst. 

7. Preferuješ čtení doma nebo čteš kdekoliv?
Můžu číst kdekoliv. Nejlepší je to sice doma, nebo někde, kde se cítím jako doma. U přítele, blízkých kamarádů. Často také čtu na cestách. Ve vlaku, autobusu, v městské dopravě se čtením krásně zabíjí čas. 

8. Čteš nahlas nebo pouze ve své mysli?
Když jsem byla mladší, asi na základce, občas jsem si knihy četla nahlas. Dneska už to ale nedělám. Vím ale, že moje mamka to občas dělala, když si četla Shakespeara třeba.

9. Čteš si některé pasáže dopředu nebo dokonce přeskakuješ kapitoly?
Přiznám se, že to dělám tak u jedné dvou knih za rok. Někdy ale omylem. Položím knihu, stránky se přetáčí a najednou to vidím. Nejhorší pak je, když je to zásadní prozrazení děje. Snažím se tomu ale vyhýbat. Nejlepší je to pak u čtečky. Než bych se proklikala třeba na konec děje, to by trvalo.

10. Lámeš hřbět nebo se jej snažíš uchovat jako nový?
Panebože to ne! Moje knihy jsou moje zlatíčka, takže se s k nim chovám jako ke zlatu. Žádné ohýbání, žádné šmudlání, nic. Mám ráda, když kniha vypadá jako nová. Častým čtením se sice opotřebování nevyhnu, ale to ke knize patří.

11. Píšeš si do svých knih?
Nee, nikdy jsem to nedělala. Ale neodsuzuji to. Každý ať si se svými knihami dělá co chce, hlavně, když je to z lásky.

You Might Also Like

13 komentářů

  1. Já raději čtu na gauči, je to prostě pohodlnější, v posteli nikdy nevím, jak knihu držet, aby mi to po chvíli nezačalo vadit. A co se týče dočítání kapitol? To já vůbec, ale vůbec neřeším. Jsem schopna přestat číst kdekoliv :D

    OdpovědětVymazat
  2. Díky díky díky! Právě jsem se zaposlouchala do The XX a jsou naprosto skvělý! Zbožňuju jejich styl! Jo a přemýšlím, že tenhle článek taky zkopčím, ale to už by asi Veronika z Knižního přátelství byla trošku naštvaná :D

    OdpovědětVymazat
  3. Docela tě obdivuji, že dokážeš u čtení poslouchat. Já jak si zapnu hudbu, tak se soustředím na ni a ne na čtení. Ani televizi nemůžu mít puštěnou. :) Ale jinak to máme asi všechno stejný. Zrovna dneska se mi stalo, že jsem jela vlakem a musela jsem použít jízdenku, protože jsem neměla sebou záložku :D Doma jsem to ale vyměnila. :) Krásný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tu hudbu tak zvyklá, že už mi to nepřijde :D a děkuju

      Vymazat
  4. Hezký článek já bych nemohla poslouchat hudbu, ale televize mi nevadí jen ji nevnímám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, v mnoha bodech se s tebou naprosto shodnu! :D :) Když si chci opravdu číst, tak musím u stolu, v posteli většinou usínám. To já mám po ruce vždycky nějakou záložku. :D Také při čtení poslouchám hudbu, i když se najde pár knih, u kterých mi to vadí. Televizi bych nemohla mít zapnutou, protože pokud to mluví česky, hrozně mě to při čtení ruší. :D :) Listovat v knize dopředu, to je můj zlozvyk. Obzvlášť když je právě nudná pasáž, mám tendence koukat dopředu a zkoumat, jestli to bude dál zajímavé a často mám to štěstí, že pak narazím na něco spoilerovýho, jop. :D Ale nepoučím se a dělám to furt. :D Souhlas, že v tomhle je skvělá čtečka, tam se mi nechce klikat dopředu a pak hledat kde jsem byla. :D A bože, zlomit knize hřbet, to by mě v životě nenapadlo!

    OdpovědětVymazat
  6. Terezko jsem hrozně hodná, že jsi tento článek napsala!! Moc mě bavil už u Verunky a je super, že jsi ho taky napsala!! :-)
    S tou postelí jsem ráda, že nejsem jediná, která to tak má- myslím to usínání :-D I když se mi kniha líbí strašně moc, prostě se mi zavírají oči :-( Třeba když jsem na notebooku, tak to tak nemám, ale se čtením bohužel ano...
    Takže ještě jednou- super!!! Pozdravuj Micouška :*)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irenko moc děkuju za komentář, ani nevíš, jak moc mi udělal radost :)
      A jak říkáš, jsem ráda, že s tou postelí na tom nejsem sama :D

      Vymazat
  7. Tenhle tag/dotazní/whatever je fakt super :) Mám čím dál tím větší chuť ho také sepsat, protože se mi u Verunky stalo to samé. Chtěla jsem reagovat skoro na každou otázku, tak to asi sesmolím do vlastního článku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to sepiš a hod sem klidně odkaz, ráda si počtu ;)

      Vymazat
  8. Parádní článek! :) Já nejraději čtu v křesle u krbu...a i když mám velkou sbírku záložek, knihy zakládám papírovými kapesníky, abych je nepoškodila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni u krbu, to jsem ještě neměla šanci a doufám, že se jednou naskytne :)

      Vymazat