Válka starého muže - Rozkol

července 09, 2014

Český název: Válka starého muže - Rozkol
Originální název: The Human Division
Autor: John Scalzi
Série: Válka starého muže 5
Počet stran: 480
Nakladatelství: Classic
Goodreads | CBDB

Anotace: Koloniální unie umožnila člověku dosáhnout hvězd. Díky planetě Zemi měla téměř neomezený přísun nových vojáků, kteří bojovali za rozšíření lidského vlivu ve vesmíru, a kolonistů, kteří osídlovali nové světy. Země však tento vztah přerušila a lidstvo je nyní rozdělené. Koloniální unie stojí před zhroucením... a lidstvo jako celek čelí možnému zániku.
Posádka diplomatické koloniální lodi Clarke je zvyklá dostávat ty nejhorší úkoly. Když však těsně před citlivou misí zmizí špičková diplomatka i se svým týmem, je právě druhořadý diplomatický tým z lodi Clarke povolán, aby důležitá jednání dovedl do zdárného konce, nebo skončil jako obětní beránek v možném válečném konfliktu, který hrozí v případě neúspěchu.
Velvyslankyně Ode Abumweová, příslušník Koloniálních obranných sil Harry Wilson a celý jejich tým výzvu přijímají, a ocitají se posléze uprostřed politického, diplomatického a vojenského uragánu, který ohrožuje nejen diplomatická jednání s mimozemskými rasami, ale především samotnou budoucnost lidské rasy ve vesmíru...

Rozkol je volné pokračování úspěšné série Johna Scalziho, který už svým prvním dílem dokázal na sci-fi scénu přivést něco nového a neokoukaného. V tomto díle hraje ústřední roli nadporučík Harry Wilson, který patří mezi Koloniální obranné síly. Takže se nejedná o obyčejného bývalého příslušníka planety Země. Se svou zelenou kůží, nestárnoucím tělem, počítačem v hlavě a dalšími genetickými úpravami, se Wilson stává velmi zdatným protivníkem a náhradním plánem ve chvíli, kdy selžou všechny ostatní plány. Společně s velvyslankyní Abumweovou a její posádkou se dostávají do popředí ve chvíli, kdy mezi Zemí, Koloniální unií a Shromážděním panují ne zrovna vřelé vztahy.

Válka starého muže je série, která se dostala do podvědomí čtenářů už před čtyřmi lety. Svojí prvotinou John Scalzi představil nové typy hrdinů - staré a životem protřelé muže, kteří svůj život v důchodu nechtějí prosedět doma nad vzpomínkami. Proto se rozhodli připojit k tzv. KOSu, Koloniálním obraným silám. Zde se z nich stanou sice vojáci, ale dostanou nejen nový život, ale nové, geneticky upravené tělo a nové možnosti.

Kvalitní sci-fi série se v dnešní době hledá těžce. Spousta autorů je ovlivněna současnou vlnou a na žebříčcích nejprodávanějších knih najdete spíše knihy ze života nebo young adult. A přitom i tento žánr má svoje kouzlo. Scalziho série je nejen skvěle zpracovaná, především je ale originální. V Rozkolu ale nečekejte žádné ultra rychlé vesmírné bitvy. Tady se spíše hodně mluví, dedukuje a řeší. Autor sází na detailní popisy všech technických vymožeností a představuje svůj svět budoucnosti jako svět plný možností, ale zároveň jako svět plný napětí a strachu z možné války.

Celá kniha je rozdělena hned na několik částí, a ne v každé hraje ústřední roli již zmiňovaný Harry Wilson. Autor dává prostor i ostatním členům posádky nebo čtenáře seznamuje s úplně novými hrdiny. Tímto způsobem se více prohlubuje hlavní problém, který se v příběhu řeší. Řeší se především vztahy mezi Zemí a Koloniální unií. Obyvavatelé Země totiž začínají mít pocit, že slouží jen jako továrna na nové vojáky. Do tohoho sporu se pak začne přidávat i Shromáždění, což je vlastně spojenectví čtyř stovek mimozemských ras. Shromáždění má obavy z lidského chování a kam až může ostatní přivést. Začne válka? Nebo se lidstvo rozdělí?

Válka starého muže - Rozkol mě mile překvapila. Dostala jsem opravdu zajímavý a neokoukaný příběh, plný drsných a hláškujících charakterů a nezvykle řešených problémů. Příběh je čtivý, má spád i vtip. A i když jsem psala, že se v tomto díle tolik nebojuje, i přesto se jedná o válku. Válku Harryho Wilsona. V závěru je pak kniha doplněna o dvě krátké povídky, doplňující a rozšiřující celý svět Johna Scalziho.


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního ebooku.
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Knížka vypadá zajímavě. Máš pravdu, že všichni čtou a chtějí převážně YA, nebo příběhy ze života. Já teda taky sci-fi nějak moc nemusím, ale když je knížka kvalitní a hezky napsaná, tak si ji ráda přečtu. Třeba tato vypadá zajímavě a mohla by mě bavit. :) Krásně napsaná recenze..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za komentář :) Já mám sci-fi právě ráda, ale spíše ve filmech...ale pár dobrých knih jsem už četla :)

      Vymazat