RC Review: Kostičas

června 26, 2014

Český název: Kostičas
Originální název: The Bone Season
Autor: Samantha Shannon
Série: Kostičas 1
Počet stran: 480
Nakladatelství: Host
Goodreads | CBDB

Anotace: Kniha začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí.
Paige působí jako jakási „spojka“ či „posel“: díky svým jasnovidným schopnostem se dokáže vnořit do mysli jiného člověka. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Život v roce 2059 je jiný, ve světě totiž žijí lidé, kteří mají jasnovidecké schopnosti, tzv. vidoucí. Jedním takovým jasnovidcem je i Paige, která se díky svému odhodlání a talentu dostala do londýnského podsvětí. Neexistuje totiž jen jeden druh jasnovidců, ale hned několik typů a každý je něčím výjimečný. Paige patří mezi krajinochodce, velice vzácné vidoucí, kteří se dokáží dostat do snových krajin jiných lidí. Jako pravá ruka vidopána Jaxona Halla ví, že už jen svou existencí páchá velezradu. 

Její život v utajení se pak změní ve chvíli, když pomocí svého daru poprvé zabije a je dopadena. Ke svému překvapení není odvezena do Toweru, ale do Oxfordu, města o kterém se mluví jako o místě, které už neexistuje. Není ale jediná. Společně s dalšími unesenými jasnovidci je umístěna v Prvního Šeolu, kterému vládnou Refájci, děsivé a kruté bytosti. A každých deset let, tyto hrůzu nahánějící bytosti, pořádají Kostičas, dobu kdy se koná nábor vojáků mezi nic netušícími jasnovidci. A Paige je teď jedním z nich.

O knize Kostičas se v poslední době mluvilo či psalo snad všude. Hlavně ve spojitostí s tím, že se jedná o nového Harryho Pottera. Tohle označení některé čtenáře možná i pobouřilo, ale zase na tom něco opravdu je. Osobně bych se srovnání se slavnou čarodějnickou ságou asi vyhnula, ale srovnat talent mladé autorky se zkušenou J. K. Rowling bych už se nebála. Samantha Shannon vymyslela naprosto ojedinělý a fascinující svět, který je promyšlený až do poslední stránky.

Už od první strany jste vhozeni do děje, který  je doslova přehlcený detaily a pojmy, ze kterých budete asi ze začátku hodně zmateni. A nejen pojmy, ale i novotvary a bohatá slovní zásoba museli překladatelce určitě hodně ztěžovat práci. Odvedla ale skvělou práci a dostalo se nám knihy, která nejen že má promakaný a originální příběh, ale i zajímavé charaktery, kteří nespadají do kategorie klišé.

I když je Paige teprve devatanáct let, prošla si drsným životem. Život v Londýně, pod režimem Scionu, totiž není procházka růžovým sadem. Svět plný adrenalinu a nebezpečí ji nejen zocelí, ale pomůže ji rozvinout i její dar. Jako správná kick - ass hrdinka si nenechá nic líbit a její břitký jazyk ji v Prvním Šeolu přivede do nejednoho průšvihu. Naštěstí se dostane pod ochranu Strážce, který má mezi Refájci určité postavení.

Kostičas je naprosto odzbrojující kniha. Na první pohled to asi nevypadá, ale dokáže člověka pohltit. Ten příběh je opravdu hodně zajímavý a tak propracovaný, že snad musí být každý zvědavý, kam se bude ubírat. A nejen ten příběh. Postavy, jak ty hlavní, tak i ty, které se v příběhu mihnou, jsou dobře vykreslené, hlavně uvěřitelné a především lidské. Stejně jako my dělají chyby, špatná rozhodnutí nebo se snaží věřit lžím. Paige jako hlavní postava a vypravěč není dokonalá, uvědomuje si to a snaží se ze sebe dostat maximum. Snaží se pomoci těm, kteří to potřebují i za cenu, že je její vlastní život ohrožen.

Pokud hledáte něco nového a neotřelého je Kostičas ta pravá volba. Jedná se o mix několika žánrů, kde jedna zajímavá scéna střídá druhou. Není nouze o akční a vypjaté scény, které jsou doplněny o příběhy z minulosti, takže se čtenář dozví i něco o tom, odkud pocházejí Refájci a kdo jsou ti nepřátelé, proti kterým pořádají každých deset let Kostičas.

Jsme menšina, kterou svět neuznává. Leda ve fantazii, a i to je nežádoucí. Vypadáme jako všichni ostatní. Někdy se dokonce chováme jako všichni ostatní. A v mnoha ohledech se ostatním skutečně podobáme. Najdete nás všude, na každé ulici. Žijeme způsobem, který by se téměř dal považovat za normální, jen byste se nesměli dívat moc pozorně.


Děkuju nakladatelství Host za poskytnutí recenzního e-booku.
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 | urývek z knihy

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Další skvělá recenze na ještě lepší knihu. :) Už mám knihu doma a až konečně dočtu Vampýrskou akademii, tak se na Kostičas ihned vrhnu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pak napiš, jak se ti Kostičas líbil. :) A děkuju :)

      Vymazat