Recenze: Poslední přání

května 21, 2014

Český název: Poslední přání
Originální název: Ostatnie życzenie
Autor: Andrzej Sapkowski
Série: Zaklínač 1
Počet stran: 342
Nakladatelství: Leonardo
Goodreads | CBDB

Anotace: Geralt z Rivie je zaklínač. Nemá rodinu, nemá domov, toulá se světem a zabíjí netvory a monstra škodící a ubližující lidem - upíry, vlkodlaky, bazilišky či mantichory. Není žádný rytíř bez bázně a hany, jen si musí vydělat na živobytí, a tak si za svou práci nechává platit. Jsou to těžce vydělané peníze a jeho řemeslo je nejen nebezpečné, ale i nevděčné. Za bojové a magické techniky, které mu umožnňují přežít, musel zaplatit vysokou cenu - prodělat změny organismu, mutace i krutý výcvik. Nyní jeho schopnosti vzbuzují u běžných smrtelníků strach a odpor, a přestože se bez jeho služeb neobejdou, odsoudili ho k životu na okraji společnosti. Zaklínači by to nemělo vadit, měl by být zbaven emocí, jenže u Geralta známá pravidla často neplatí.

Geralt. Tajemný, děsivý, krutý, bělovlasý, samotář a především zaklínač. Ve světě plném nadpřirozených bytostí od upírů až po bazilišky, jsou zaklínači jediní, kteří dokáží lidem zachránit život. Být zaklínačem ale není jeho životní poslání, jedná se o trochu odlišnou a těžce vydřenou práci. Aby se ale člověk stal zaklínačem, musí prodělat přeměnu, která každému změní nenávratně život. Stejně jako ostatní zaklínači, i Geralt prodělal těžké a náročné změny těla, mutace a výcvik, který přežije jen málokdo. Přesto je ale Geralt jiný než ostatní z jeho společenství.

Poslední přání je první díl série o Zaklínači Geraltovi. Jedná se ale o soubor několika povídek. Ty sice na sebe nenavazují, ale jejich uspořádání je dané cíleně, takže čtenáře seznamuje postupně se složitým světem magie a nadpřirozena. Začíná od jednoduších až po ty, které zobrazují nejen Geraltovo putování, ale i jeho složitou mysl a pohled na svět.

Polský autor Andrzej Sapkowski napsal dnes už legendární ságu, která ale není vystavěna na komplikovaném a vymyšleném světě. Geraltovi příběhy jsou jednoduché a ne jednou najdeme srovnání i s jinou knihou. Sapkowski ale dokázal spojit fantasy nejen se středověkem, ale i s pohádkovým motivem a starými mýty a legendami.

Zaklínač by neměl uniknout pozornosti žádnému fanouškovi žánru fantasy. Já osobně jsem se s ním setkala už několik let zpátky, díky seriálovému zpracování. To ale bohužel nebylo tak zajímavé a na tolik věrné knize, že by mě to donutilo si přečíst knihy. Můj návrat k Zaklínači byl ale úspěšný a při čtení jsem hltala jednu povídku za druhou. Sapkowskiho svět je dobře propracovaný a zachycuje dobu, kdy se svět plný čarodějnic, mágů či elfů pomalu vytrací do ztracena a vlády se ujímají lidé. Svět se mění a tak i zaklínači, kterých je čím dále méně a méně. A někde v budoucnosti čeká Geralta velké rozhodnutí, které mu pomůže věřit v osud.

Z povídek bych nejvíce vyzdvihla asi Otázku ceny a Poslední přání. Otázka ceny je důležitá z toho důvodu, protože je to jakýsi úvod k příběhu, který se pak odehrává v dalších knihách série. Geralt se zde dostane na zásnubní hostinu princezny Pavetty, která tak nějak nesouhlasí s rozhodnutím své matky královny Calanthé a svého nastávajícího si vybere sama. Události je ale dovedou až k tomu, že si Geralt na nich vyžádá slib v podobě dítěte osudu. Poslední přání je pak povídkou o tom, jak se Geralt setkal se svou osudovou ženou, Yennefer.

Zaklínač už patří mezi klasiku žánru fantasy. Je ale napsán způsobem, že by mohl zaujmout i nečtenáře tohoto žánru. Povídky se čtou doslova sami a příběh rychle ubíhá. Povídky nepostrádají logiku a kolikrát v sobě nesou mravní ponaučení. Navíc je v hlavní roli obsazen docela neobvyklý hrdina. Zabiják za peníze, nevěříci na osud a který nenechá žádnou pěknou sukni osamocenou. Navíc se často vyskytuje ve společnosti dosti prostořekého trubadúra.


Další knihy ze série o Zaklínači můžete koupit na arara.cz.
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Dosť vážne nad touto sériou rozmýšľam. Ale nechám tomu čas. Uvidíme, čo bude. Ale podľa tejto recenzie by som si to najradšej hneď kúpila! :D

    OdpovědětVymazat