RC Review: Vlny zmítané smrtí

května 03, 2014

Český název: Vlny zmítané smrtí
Originální název: The Dead - Tossed Waves
Autor: Carrie Ryan
Série: Les rukou a zubů 2
Počet stran: 424
Nakladatelství: Mladá fronta
Goodreads | CBDB

Anotace: Gábi vede klidný život v bezpečí svého městečka u moře, za hradbou. Nechává přátele snít o Temném Městě na pobřeží a sama vše jen pozoruje z majáku. Nic jiného než domov nikdy nepoznala. Nic jiného ke štěstí ani nepotřebuje. Ale život po Návratu nemůže být bezpečný. Existují nebezpečí, která ani hradba nezastaví. Gabrielina matka si myslela, že svá tajemství nechala v Lese rukou a zubů, ale tajemství v jejich světě nezůstávají pohřbena – stejně jako mrtví. Gabrielin svět se začíná hroutit. Jeden večer za hradbou… Jeden kluk, kterého Gábi znala odjakživa, a jeden zahalený tajemstvím… Jeden okamžik nepozornosti, a půlka Gabrieliny generace je mrtvá, druhá půlka uvězněná. Gábi ví jediné: Jestliže má ještě doufat v budoucnost, musí se postavit lesu z matčiny minulosti.

Gábi žije se svou matkou ve městě blízko moře. Celé městečko je z jedné strany ohraničené nekonečným masivem vody, z druhé strany neprostupnou hradbou, která chrání všechny obyvatele před mudo, nemrtvými. Celý svůj krátký život strávila Gábi na ostrově a pomáhala matce s prací na majáku. Nic jiného než život u moře neznala a z vyprávění své matky ví, že kdesi daleko, hluboko v lesích existovali vesnice plné lidí. V jedné takové totiž její matka žila, než byla její vesnice napadena nemrtvými. Gábi proto nikdy neměla odvahu překročit hradbu. Pak ji ale její kamarádi přemluví a vypraví se s němi na nebezpečnou výpravu. Nevinný výlet a chvilková ztráta pozornosti pak zapříčiní, že se Gábin život změní.

Nech oceán za zády a běž...

Vlny zmítané smrtí jsou volným pokračováním Lesu rukou a zubů. Kniha se odehrává o pár let později na ostrovním městečku. Hlavní hrdinkou už ale není Mary, ale Gábi, její dcera. Gábi je ale od začátku jiná než Mary, je doslova jejím opakem. Vyrůstala totiž v klidném prostředí, bez každodenní hrůzy z nemrtvých, bez toho, aby byla nucena vybrat si svého budoucího partnera. Není tak odvážná a nemá v sobě takovou vnitřní sílu, jako její matka.  Často se chová dost neuváženě a zbrkle. I přes to má své sny a tužby, a stejně jako její matka se snaží najít místo, kam patří. Snaží se svůj strach překonat a jít dál, kupředu.

Spisovatelka Carrie Ryan v tomto díle ukazuje, že její styl psaní se dokáže změnit. Než aby se věnovala zdlouhavým dialogům, zaměřila se tentokrát spíše na vnitřní myšlenky a rozpory hlavní hrdinky. Tím dostává tato dystopická série, kde hlavním nepřítelem není systém, ale oživlé mrtvoly, nádech psychologického příběhu.  Gábi se musí vyrovnat s tou skutečností, že v jednu chvíli byl její život naprosto dokonalý a během sekundy se z něj stala živoucí hrůza. Nepropadá jen panice, ale i strachu, zoufalství a hlavně má výčitky.

Oproti prvnímu dílu, kdy ze začátku převládala dosti poklidná atmosféra, tady autorka sází ihned na surové scény plné krve. Části příběhu věnované boji o holý život jsou pak vykresleny velmi detailně a až naturalisticky. Dějově ale není kniha zasazena jen do ostrovního městečka. Les rukou a zubů má stále svoji roli a ne jednou v něm hlavní postavy najdou něco nečekaného.

Vlny zmítané smrtí jsou povedeným a v mnoha částech také lepším pokračováním zajímavé zombie série. Chvílemi až mrazivá atmosféra a skvěle vykreslené charaktery donutí příběh prožívat tak, jako by jste hlavním hrdinou byli vy. Autorka totiž odsunula běžné lidské potřeby a rodící se romanci na bok a zaměřila se na jednu věc - co je člověk zmítaný hrůzou ochoten udělat, aby si zachránil vlastní kůži. Kam až je schopen zajít, co obětovat.


Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Já už si tedy moc tuto sérii nepamatuju, ale líbila se mi. Z Lesu rukou a zubů jsem byla totálně nadšená, ale pak nadšení pomalu a jistě opadávalo... :)

    OdpovědětVymazat