Recenze: Bez naděje

dubna 16, 2014

Český název: Bez naděje
Originální název: Hopeless
Autor: Colleen Hoover
Série: Bez naděje 1
Počet stran: 384
Nakladatelství: YOLI
Goodreads | CBDB

Anotace: Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost… vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.

Sky nikdy v životě nenavštěvovala školu. Její máma ji vždycky učila doma. Svůj poslední maturitní ročník se ale rozhodla prožít pěkně naplno a se vším všudy. Už od prvního dne ale poznala, že život na střední škole není a nikdy nebude procházkou růžovým sadem. Nepomůže ji ani nejlepší kamarádka Six, protože ta si odjela na půlroční výměnný pobyt v Itálii. Studium na střední sice pro Sky není o moc těžší jak domácí výuka, prostředí je ale horší. Protože i když je Sky ve škole nováčkem, každý o ni ví, každý zná její pověst a proto ji spolužáci od prvního okamžiku hází klacky pod nohy. Pak ale Sky potká Deana Holdera, kluka se snad ještě horší pověstí, všechno se najednou změní. A vzpomínky, které měla navždy pohřbené uvnitř sebe, se najednou začnou dostávat na povrch.



Z anotace či mého stručného popisu děje se může zdát, že Bez naděje je normální romantická kniha, jakých je na světě miliony. Zdání ale může klamat. Hlavní roli v příběhu sice má narůstající se vztah a posléze láska mezi Sky a Holderem, ale ani jeden toho druhého nezíská bez toho, aniž by netrpěl. Postupem času, kdy se prokousáváte velmi čtivým a poutavým příběhem, tušíte, že se brzo objeví něco, co zasáhne nejen hlavní postavy, ale i vás, čtenáře. Bez naděje je opravdu silný příběh a po jeho dočtení jsem měla opravdu rozporuplné pocity. Pocity smutku, zuřivosti, pocity bez naděje. Ta kniha mě svým příběhem doslova profackovala.

Na první pohled jednoduchý příběh v sobě skrývá hodně závažné téma, které je zpracováno velmi realisticky, ale je odhalováno postupně, souběžně se čtenářem. Není to pak překvapením jen pro něj, ale i pro samotné postavy. Kniha ukazuje, že o svých problémech, ať už o takových nebo jiných, by se mělo mluvit a člověk by je neměl v sobě dusit. Neměl by se uzavírat před svou rodinou nebo přáteli, protože oni tu jsou od toho, aby mu pomohli.

Bez naděje je prvotinou americké autorky Colleen Hoover. Její příběh se vyznačuje trochu propleteným, ale promyšleným dějem. Styl vypravování je lehký, ale velmi čtivý a dokáže člověka připoutat a nepustit. Příběh sice začíná pomalu, ale pak se z  něj stane úplná smršť, která vás stáhne s sebou. A není jen o poznávání Sky a Holdera. Postupně se odkrývají střípky jejich minulostí, především minulosti Sky. Kromě romantického tokání hlavních hrdinů autorka zachytila nejen školní šikanu, studentské párty plné alkoholu, ale hlavně vyrovnávání se s těžkou minulostí, která má krutý dopad na budoucí život.

Postavy Sky i Holdera jsem si oblíbila téměř ihned. Možná jsem měla trochu problém s Holderem, protože ze začátku se jevil jako naprostá kopie jiných bad hochů z jiných knih. Když ale v průběhu čtení zjistíte, jaký jsou ve skutečnosti jeho důvody, proč se tak a tak chová, získá si každého. Sky...to je zase kapitola sama o sobě. Chytrá, hezká, přátelská, na povrchu veselá, ale její oči by mohli vyprávět. Není naivní, naopak bývá často hodně vážná a především je to neskutečně silná osobnost. Po dočtení ji musí snad každý obdivovat, protože to co zvládna ona, nezvládne každý.

Bez naděje není dokonalá kniha. Najdete v ní nejen provařená klišé, ale i pár někdy až zbytečných scén. Přesto má v sobě ale něco, jakési kouzlo, které v čtenáři něco zanechá. Nezabývá se totiž jen obyčejnými problémy současných dospívajících, ale i těmi vážnými, o kterých se většinou ani nemluví a které dokážou člověku způsobit jizvy na duši. Už z toho důvodu by tato kniha neměla zůstat bez povšimnutí.


Další knihy od Coollen Hoover najdete na arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Nehorázne si ju chcem prečítať :)
    PEkná recenzia

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za recenzi. Nebyla jsem si jistá, jestli ji chci, nebo nechci přečíst...ale teď se přikláním raději k chci :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku miluju ♥ Tak moc se mi líbila!! :)

    OdpovědětVymazat