Recenze: Na Chesilské pláži

března 01, 2014


Český název: Na Chesilské pláži
Originální název: On Chesil Beach
Autor: Ian McEwan
Počet stran: 115
Nakladatelství: Odeon
Goodreads | CBDB


Anotace: Příběh svatební noci z počátku 60. let, zasazený na pobřeží Anglie, nabízí zamyšlení nad dobovou podmíněností lidského chování, citů i vztahů. Rezonují tu naděje nadcházejícího svobodomyslného desetiletí i první písně Beatles, proslýchá se cosi o vynálezu antikoncepční pilulky, ale společnost ještě žije v zajetí tradiční morálky. On a ona v novele jsou "mladí, vzdělaní" a bez předsudků, jejich vztah doba silně podmiňuje. Hořkosladká rekapitulace po letech podává výmluvné svědectví... Milostný příběh, ač jímavý a tklivý, má daleko k červené knihovně, je vrcholem McEwanova vyzrálého umění. Autor už nepotřebuje šokovat jako v jiných svých dílech. Na malém půdorysu obyčejné svatební noci dvou obyčejných lidí nám podává se svrchovaným literárním mistrovstvím zprávu o druhé polovině 20. století i o "nezničitelnosti" a síle lásky.

Anglie, 60. léta, svatební noc. Takhle by se dal shrnout příběh Edwarda a Florence. Ve skutečnosti je všechno ale o něco složitější. Oba dva vyrůstali v době, kdy se věci týkající se intimního sblížení lidé dovídali maximálně z knih. Každý z nich vyrůstal v jiných poměrech, v jiných rodinách, a tak mají oba na danou situaci jiný pohled. Edward se nemůže dočkat, až poprvé spečetí svou lásku s Florence. Oproti tomu Florence při představě jakéhokoli intimního sblížení pociťuji nechuť a zhnusení. Náhoda ale pomohla k tomu a dala dohromady tyhle dvě rozdílné duše, kteří se rozhodli spojit svoje životy.


Knihy Iana McEwana jsou opravdu výjimečné a to hlavně tím, že autor píše o věcech, o kterých se v jiných knihách nedočtete. A hlavně se nebojí kontroverzních témat. Krátká novelka Na Chesilské pláži je čtivý příběh dvou lidí. Kromě zmíněné svatební noci se v příběhu promítnou životní příběhy obou hrdinů, jejich první setkání a budouvání vztahu. Autor se hlavně zaměřil na neschopnost komunikace mezi Edwardem a Florence. City, které navzájem mají jsou velmi silné, přesto ani jeden nedokáže mluvit o svých snech, touhách a potřebách. Nedokáží mluvit o svém problému nahlas.

O knize se často mluví jako o obrazu anglické společnosti tehdejší doby. Je to doba, kdy svět začíná milovat Beatles a kdy lidé teprve objevují svoje možnosti. Díky vzpomínkám na své dospívání autor zachytil, proč jsou Edward a Florenec takoví, jaký jsou. Oba byli něčím v minulosti poznamenaní a to se odrazilo i na jejich současném životě. A právě vykreslení obou postav je na knize to nejzdařilejší.

Velmi výrazným prvkem v příběhu je i hudba. Florence miluje vážnou hudbu a celá se jí oddává. Prostřednictvím hudby vyjadřuje svoje pocity, myšlenky, pohled na svět. Oproti tomu Edward miluje hudbu moderní, hlavně rock’n’roll. A ani jeden není schopen naslouchat hudbu toho druhého, je to pro ně něco cizího, neposlouchatelného.

Na Chesilské pláži je svým způsobem výjimečný román, je v něm totiž něco, co zaujme. Něco co překvapí, možná šokuje. Novela je zajímavá nejen zvláštním stylem vypravování, ale hlavně svým příběhem, tragédií dvou odlišných pohledů na intimitu. Takže i když je oba spojuje láska a hluboký cit, jsou věci, které se překonat nedají.

Další knihy od Iana McEwana najdete na arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1   

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Já od tohoto autora nic nečetla mám z něj podvědomě nějak respekt a bojím se, že bych si ho nevychutnala dobře :) Kniha zní zajímavě jen by mě zajimalo proč jen tři sovičky nakonec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tři asi proto, že i když ta kniha byla dobrá, tak mě nic nepřinešla a ničím mě nepřekvapila. Četla jsem od tohoto autora ještě Pokání a Betonovou zahradu a tyhle dvě knihy se mi líbilo mnohem více, jak tématicky, tak i zpracováním.

      Vymazat