Recenze: Zmizelá

února 01, 2014

Český název: Zmizelá
Originální název: Gone Girl
Autor: Gillian Flynn
Počet stran: 528
Nakladatelství: Knižní klub


Anotace: Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…
Nemilosrdně sžíravý kriminální román doslova uchvátil čtenáře nejen v USA, kde se stal druhou nejprodávanější knihou roku 2012 (více než dva miliony výtisků) a ani po roce od vydání neopustil první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie) a amazon.com (thrillery). Filmovou verzi příběhu se chystá natočit režisér David Fincher (Klub rváčů, Sedm, Muži, kteří nenávidí ženy).

Dneska je to na den pět let. Uběhlo už pět let od doby, kdy se spojili osudy Amy a Nicka. A jako každý rok chystá Amy pro Nicka speciální překvapení - hledání pokladu. Když se ale Nick vrátí odpoledne domů, najde v domě jen osamělého kocoura. A všechno nasvědčuje tomu, že se po Amy slehla zem...

Rozpoutá se proto policejní vyšetřování a dva hlavní vyšetřovatelé se snaží najít sebemenší stopu. Nick se snaží aktivně zapojovat a pomáhat, ale několikrát se stane, že zalže a nebo neřekne upřímně co si myslí. Toho si začnou všímat nejen lidi v okolí, ale i jeho sestra i Amyiny rodiče. Něco na Nickovi prostě je, něco jiného a podezřelého. A když se pak najde Amyin ukrytý deník a v něm usvědčující důkazy, je všem všechno jasné. 

Celá kniha je rozdělená na dvě části - v té první je všechno z pohledu Nicka - Amyino zmizení a postupné vyšetřován, které je pak doplněno deníkem Amy, kde vypráví o své prvním setkání s Nickem a o celém jejich manželství. Právě v této části si uvědomíte, že Nick je ve skutečnosti jiný, než se na první pohled zdá. Má svoje chyby, svoje zlozvyky a svoje nervy. Když Amy zmizí, jako jediný se chová poklidně a při čtení jeho myšlenkových pochodů si říkáte, že takhle nereaguje nevinný muž. To všechno umocňuje deník, kde detailně popisuje postupné změny v jejich vztahu. Amy vzpomíná, kdy byl jejich vztah naprosto harmonický a ideální a jak se postupně měnil v teror. Tohle je ale ta první část knihy, ta druhá začíná naprosto nečekaným odhalením a že těch odhalení do konce knihy ještě bude.

Přiznám se, že detektivně laděné knihy moc nečtu. Sem tam si něco přečtu od J.D. Robb nebo Doyla, ale jinak tento žánr moc nevyhledávám. Zmizelá mě ale dlouho lákala, protože téměř každý o ní doslova básní, jak je to úžasná kniha. Navíc recenze na ni jsou opravdu vychvalující a že se z knížky stal doslova kult, tak to mě zaujalo nejvíce. A čtení mě opravdu překvapilo. První půlka knihy se mi zdála trochu slabší oproti té druhé, ale zase to byl slušný rozjezd a příprava na nečekané. Ale od poloviny se příběh doslova rozběhl a já nemohla přestat číst a valit očima. Zmizelá je totiž opravdu dobrá. Je to kniha, kde nevíte, komu a čemu věřit a že nic není takové, jaké to bývá na první pohled. 

Ted už naprosto chápu, co lidi na této knize milují. Její příběh je propracován hodně detailně a hlavně je naprosto geniální a nepředvídatelný. Psychologie hlavních postav je opravdu povedená a to, jak se jejich povahy v průběhu dění mění je až mrazivě realistické. Po dočtení jsem si připadala taková rozčarovaná a hlavně jsem měla v hlavě jedno - tohle je šílené a nečekané zakončení. Konec bude opravdu někomu připadat zvrácený nebo na druhou stranu geniální, i tak je to ale skvělé čtení, které dokazuje, že i v takových žánrech se najdou knižní skvosty.

Kniha se navíc dočká letos i filmového zpracování, kterého se ujal David Fincher. Ten má na svým kontě například skvělý Klub rváčů, takže si myslím, že se na podzim dočkáme naprosto mrazivého a povedeného filmu.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Všechny knihy z téhle trilogie vypadají parádně a doufám, že se k nim jednou dostanu :) Propracovanou psychologii postav mám ráda, tak doufám, že nebudu zklamaná, Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, já se na tuhle knížku tak moc těším :3 Díky za skvělou recenzi (a za to, že jsi mi poslala odkaz na YT) , recenze je skvělá :-)
    Jsem zvědavá, jestli mě ten šok - odhalení - taky překvapí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, no tak teď mám obrovskou chuť si ji koupit!

    OdpovědětVymazat