Recenze: Prozření Mary Dyerové

února 01, 2014

Český název: Prozření Mary Dyerové
Originální název: The Unbecoming of Mara Dyer
Autor: Michelle Hodkin
Série: Mara Dyer 1
Počet stran: 368
Nakladatelství: Brio


Anotace: Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější.
Může.
Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc.
Nemýlí se.
A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat.
Plete se.

Když se probudíte v nemocnici, většinou víte, proč tam jste. Mara je ale jiný případ. Vůbec si nepamatuje, že by se jí něco stalo. O to víc ji vyděsí, když zjistí, že jako jediná přežila. A její kamarádi jsou mrtví, pohřbeni pod zříceným domem. Proč a co se přesně stalo ví jen Mara, ale v následku šoku si nic nepamatuje. Její rodina se pak na její prosbu přestěhuje do Miami, kde se snaží zapomenout a najít nový, normální život.

Maryn život na nové škole ale vůbec nevypadá normálně. Od prvního dne si připadá jako vyvrhel a k tomu začne všude vidět tváře svých mrtvých kamarádů. Kolem ní se začne dít něco zvláštního, vidí věci, které nejsou. A tak začne Mara mít pocit, že se z ní stává totální magor, který by se měl jít léčit do ústavu. Rodiče i starší bratr se na ni dívají tak obezřetně. A přitom se tak snaží být normální. Dokonce si najde i přítele...Noah, kluk s britským přízvukem, který zlomil srdce snad každé holce na škole, a pak ho zaujme taková nevýrazná a divně se chovající Mara...

Prozření Mary Dyerové je jedna z těch knih, kterou jsem si přečetla na popud všech blogerů. Vím, že ji hodně lidí četlo, ale že názory se často rozcházejí. Tuhle knihu prostě buď milujete nebo ne. Já se asi začínám řadit k těm, kterým se kniha líbila. Nemá sice nijak moc propracovaný a komplikovaný děj. Přijde mi taková normální, hodně čtivá (až neskutečně čtivá) a zahalená rouškou tajemství. Celá kniha má lehce mysteriózní až depresivní nádech. Je to hlavně díky Maře, která trpí posttraumatickým zážitkem, vidí duchy svých mrtvých přátel a trápí se pro své okolí. Třeba pro malého týraného pejska. Pak ale dojde k něčemu, co se na první pohled zdá jako správná věc, ale je za tím něco jiného, zvláštního. 

Postava Mary je hodně neobvyklá. Není to taková ta typická hrdinka. Je hodně melancholická a chvílemi to opravdu vypadá, že ji solidně hrabe. Ztráta jejích kamarádů ji hodně sebrala, především smrt nejlepší kamarádky. Často na ní vzpomíná a když ji postupně začíná docházet, co se stalo, tak se více uzavírá do sebe. Její podivné stavy nezůstanou nepovšimnuty a tak musí často čelit svoji matce, která by Maru nejradši zavřela do ústavu pro choromyslné. Naštěstí ji starší bratr hodně pomáhá, snaží se ji včlenit do kolektivu a tahá ji z průšvihů. A pak je tu Noah, typický playboy, lamač srdcí. Na druhou stranu je ale hodně chytrý, pochází z Anglie, je sečtělý, bohatý a jako každý i on má svoje tajemství.

Jak jsem už psala, Prozření Mary Dyerové je hodně neobvyklá a zvláštní kniha. Má ale svoje kouzlo, které se mi svým způsobem dostalo pod kůži. Je to tak trochu šílená četba. Velkým plusem, který kniha taky má, je že se četla doslova rychlostí blesku. Má necelých čtyřista stran, ale jestli jsem nad knihou seděla tři hodiny, tak to přeháním. Opravdu se četla dosti rychle a nemohla jsem přestat, až dokud jsem ji nedočetla. Navíc má taky zajímavou obálku, která je taková neobvyklá, s nádechem tajemna, a která by mohla dosti zaujmout ty, kteří o knize nic neslyšeli.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Děkuji za úžasnou recenzi!! :)
    Knížku mám doma a těším se, až si ji taky přečtu :) Snad se mi bude líbit tak, jako Tobě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi pěkná recenze:) Po téhle knize toužím už od doby, co jsem ji prvně zahlédla a nemůžu se dočkat až si ji přečtu. Bohužel naše knihovna, přestože novinky nakupuje, Prozření zatím nekoupila, a protože nemůžu teď moc utrácet za knihy, musím si počkat. Doufám, že jestli se nakonec rozhodnu knihu koupit, budu patřit mezi ty, kteří ji milují:)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka bude u mě asi hlavní důvod, proč si tuto knihu přečtu. :) Děj, abych byla upřímná, mě moc nezaujal. Mám radši knihy, kde je příběh poněkud... šťastnější, protože se moje nálady chovají jako nálady knížek. (Asi by se ze mě nestal prvotřídní magor, to ne, ale radši se směji) :)
    Nic-mé-ně, úžasná recenze! :))

    OdpovědětVymazat
  4. ANo, ta knížka je dost zvláštní, ale taky se mi fakt líbila :) Já jí ale nakonec dala o hvězdičku méně, protože mi nesedl konec - ale na další díl se těším fakt fakt fakt hodně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, na blogu www.fantasy-maniak.blog.cz jsem si tě přidala do oblíbených, doufám že ti to nevadí, pokud ano, klidně odkaz z menu vymažu. :)

    OdpovědětVymazat